"Hundraåringen" har nominerats till en Oscar för bästa smink och hår – en revansch för Felix Herngren och Robert Gustafsson. Foto: Sven Lindwall"Hundraåringen" har nominerats till en Oscar för bästa smink och hår – en revansch för Felix Herngren och Robert Gustafsson. Foto: Sven Lindwall

"Hundraåringen" har nominerats till en Oscar för bästa smink och hår – en revansch för Felix Herngren och Robert Gustafsson.

 Foto: Sven Lindwall
Samtidigt avslöjar Felix Herngren att uppföljaren till "Hundraåringen" kan få premiär i år.Samtidigt avslöjar Felix Herngren att uppföljaren till "Hundraåringen" kan få premiär i år.

Samtidigt avslöjar Felix Herngren att uppföljaren till "Hundraåringen" kan få premiär i år.

Hundraåringen kan få en uppföljare 2016

Publicerad

"Hundraåringen" har nominerats till en Oscar för bästa smink och hår.

Då riktar Robert Gustafsson och Felix Herngren skarp kritik mot Guldbaggejuryn – som snuvade filmen på samma pris i fjol.

– Hämnden är ljuv, säger Gustafsson.

Samtidigt avslöjar Felix Herngren att uppföljaren till "Hundraåringen" kan få premiär i år.

"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" har nominerats till en Oscar för bästa smink och hår.

Det är sminkören Love Larson och maskören Eva von Bahrs prestation som ligger bakom nomineringen.

Arbetet med smink och mask för Gustafssons karaktär tog sju timmar varje inspelningsdag och totalt fem veckor – i effektiv tid.

Efter nomineringen passar Robert Gustafsson, som spelar huvudrollen, på att kritisera Guldbaggejuryn, som snuvade filmen på priset till förmån för "Vi är bäst".

– Framförallt känner man: Hämnden är ljuv. För dem personligen. Med tanke på att de inte ens fick en Guldbagge. De som fick Guldbaggen bad ju till och med om ursäkt efteråt. De skämdes ju. Det var ju den största skandalen i Guldbaggens historia. Det har varit väldiga diskussioner efter det, säger Gustafsson.

 

LÄS MER: Svensksuccén – Alicia Vikander Oscarsnominerad

 

Och Oscarsnomineringen ger ringar på vattnet. Robert Gustafsson och Felix Herngren arbetar just nu på uppföljaren till "Hundraåringen".

– Vi får ju en skjuts nu här, jag och Felix, i jobbet med tvåan. Vi håller på för fulla muggar. Just nu är det manusarbete. Vi ska träffa Jonas Jonasson nu och då kan vi ju ta med en extra champagneflaska och bubbelfira där, säger Gustafsson.

Herngren: "Man är ju skadeglad"

Felix Herngren är också kritisk till Guldbaggejuryns val.

– Man är ju skadeglad, eller vad säger man. Jag är inte så förtjust i den där tävlingen. I bland kan man tycka att det är orättvist. Jag tycker att det var lite absurt att "Vi är bäst" fick pris. Det visar också att det är väldigt mycket politik i den tävlingen, och att man kanske inte göra en särskilt bra bedömning av ett jobb man gjort, säger Herngren och fortsätter:

– I de flesta kategorier kan man säga att det är tycke och smak. Där tycker jag verkligen att det är omöjligt att sitta och sura för att man inte vinner ett pris. Men när det gäller de här tekniska priserna är det lite en skandal.

Han jämför med Oscarsjuryn, där Love Larson och Eva von Bahrs fick flyga över och visa upp sitt arbete för, samt intervjuas av, juryn innan nomineringen.

 

LÄS MER: Hundraåringen nominerad till Oscar

 

– Det är klart att de har andra resurser. Men det är väldigt professionellt genomfört. De var över förra veckan och träffade då de som var smink- och hårjuryn. Där sitter det sju åtta specialister som anses vara de bästa i världen. De tog otroligt noggranna beslut. Det är inte som Sverige där det sitter ett gäng personer som inte har en aning om hur man jobbar med sådant här, säger Herngren och fortsätter:

– Det här är så kul alltså.

Men han ger samtidigt ett glädjebesked.

Finansieringen är inte helt klar.

– Men det närmar sig. Vi kommer att filma i år tror jag, säger Herngren.

Uppföljaren av "Hundraåringen" kan ha premiär så snart – som i år.

– Vi får se om det blir i år, eller början på nästa. Vi kommer besluta oss om någon vecka. Det kan bli en julpremiär. Det är jättekul. Vi har ett jättebra manus på gång, säger Herngren.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag