Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundra års badmode – på bara tre minuter

Från baddräkten till bikinin och tillbaka. Det har hänt mycket med badmodet de senaste 100 åren. I den här videon går sajten Buzzfeed igenom det viktigaste du behöver veta om badmodet genom tiderna.

Välj vilket årtionde du vill inspireras av på stranden i år.

1920-talet

Baddräkterna var ofta tunga när de var blöta, eftersom de fortfarande ofta var tillverkade av ull. Vissa stränder hade regler för vilka längder på baddräkterna som var tillåtna.

1930-talet

Baddräkterna blev nu mer figuranpassade jämfört med tidigare.

1940-talet

Nu var det tvådelat som gällde! Bikinin fick faktiskt sitt namn från atombombstester på Bikini Atol i Stilla havet, enligt Buzzfeed. Skaparen valde namnet för att han förväntade sig samma explosivitet i badplagget.

 

LÄS OCKSÅ: Här är nya brudmodet – nu gäller halvnaket

1950-talet

Baddräkterna anpassades för att lägga fokus på kurvor och visa upp den berömda timglasfiguren.

1960-talet

Trenden med mindre baddräkter fortsatte och den nya strandparty-trenden influerade deras utseende.

1970-talet

Badmodet blev varierat. Baddräkter samsades med bikini och badmodet var mer färgglatt och varierat än tidigare.

1980-1990-talen

På 80-talet började trenden med högt skurna baddräkter vid benen. Den fortsatte in på 90-talet, där badmodet inspirerades av tv-serien Baywatch.

I dag

Nu för tiden kan man ha på sig i princip vad man vill. Från bikini till baddräkt – dessutom är vintage-moden åter aktuella.

 

LÄS OCKSÅ: Så lätt flätar du håret till en vacker krans

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.