Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hund-Robinson i SVT sågas av veterinärer

SVT:s nya satsning "Huset fullt av hundar med programledaren Claudia Galli får kritik inför premiären på tisdagen. Galli: "Jag är mån om hur djuren har det och skulle aldrig låta något hända som inte är okej."Foto: SVT
Hundpsykologer och Sveriges veterinärförbund riktar stark kritik mot SVT-satsningen "Huset fullt av hundar".
Inför premiären anklagas "hunddokusåpan" bland annat för att stressa de fyrbenta vännerna.
- Det är förfärligt, jag är förbannad rent ut sagt, säger hundpsykologen Charlotte Swanstein.

FAKTA

ANDRA DJURBRÅK KRING TV-PROGRAM"Robinson"

Dokusåpan har anklagats djurplågeri flera gånger - 2009 hotades till exempel en deltagare av veganer efter att ha dödat en ödla som sedan inte gick att äta.

"Kändisdjungeln"
Djurens rätt gick till angrepp mot TV4-dokusåpan 2009 efter att ödlor, larver, ormar och gräshoppor tryckts ner i en skål runt Bengt Frithiofssons huvud.

"Riket"
SVT-dokusåpan anmäldes 2004 för djurplågeri sedan ett vildsvin i en bur stressats. Svinet fastnade med trynet mellan spjälorna och förlorade medvetandet.

"Silent library"

Kanal 5-programmet anklagades häromåret för djurplågeri efter att deltagare fick en råtta nedstoppad i byxorna. Deltagarna stoppade också en ål i en mask som sedan placerades framför en deltagarens ansikte.

I "Huset fullt av hundar" får en familj möjlighet att välja mellan sex omplaceringshundar under fem dagar. Hundarna väljs bort allt eftersom och sista dagen återstår bara två - varav den ena till slut får ett nytt hem.
I kväll visas det första avsnittet.
Men redan nu får programmet skarp kritik - Sveriges veterinärförbund har gått ut och fördömt programidén.

"Etiskt tveksamma moment"

- Programmet innehåller en hel del moment som är etiskt tveksamma, säger förbundets informationschef Johan Beck-Friis.
Han har tagit del av det första avsnittet och fick bland annat se stressade hundar.
- Familjen som är med var väldigt bra. Men vi hade velat se en annan hantering av hundarna, flera för varandra okända hundar i en okänd miljö kan vara väldigt stressande, säger Johan Beck-Friis.

"Är väldigt tydliga"

Sveriges veterinärförbund vänder sig också mot dokusåpainslaget - att hundar röstas ut.
- SVT säger att det inte är en dokusåpa, men "Robinson"-momenten är väldigt tydliga. Det ger osmakliga vibbar, säger Johan-Beck-Friis.
Charlotte Swanstein, som arbetat som hundpsykolog sedan 1993, skräder inte heller orden:
- Det är förfärligt, jag är förbannad rent ut sagt. Det här är stressande för ett flockdjur. SVT gör underhållning i stället för att bry sig om hundarna, säger hon.

Galli: "Är mån om djuren"

Programledaren Claudia Galli säger till Expressen att hundarna haft det bra under inspelningarna.
- Jag är mån om hur djuren har det och skulle aldrig låtit något hända som inte var okej. Det hoppas jag att folk kommer att se när de ser programmet, säger hon.
Peter Nyrén, programbeställare på SVT, försvarar också "Huset fullt av hundar":
- Vi har haft med hundskötare och hundexperter under inspelningarna och är trygga med att hundarna har blivit väl behandlade, säger han.