Hugo Cabret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Unge Asa Butterfields rollfigur Hugo Cabret lär sig ett korttrick av Ben Kingleys rollfigur, den franske filmpionjären Georges Méliès, i den femfaldigt Oscarbelönade filmen.
Foto: Jaap Buitendijk

DRAMA.

USA.

Av: Martin Scorsese.

Med: Ben Kingsley, Asa Butterfield, Sacha  Baron Cohen, Chloë Grace Moretz, Emily Mortimer, Christopher Lee.

Längd:  126 min.

Ålder: 7 år.

Distributör: UIP.

Premiär 16 mars.


Filmhistoriens bästa tid är nu.

Förra veckan återskapade en fransman gamla Hollywood i "The artist" - svartvit stumfilm. Här berättar en amerikan med modern 3D-teknik om hur allt började - i Frankrike.

Båda film­erna är femfaldigt Oscarbelönade och gjorda med största möjliga kärlek. Vem man föredrar är egentligen en smaksak - förslagsvis båda.


Martin Scorsese berättar sagan om föräldralöse Hugo som bor i väggarna kring stora järnvägsstationen i Paris. Dit har han tagits av sin försupne - och snart försvunne - farbror, Ray Winstone, för att se till att hallens väldiga klockor håller tiden.

Ensam bland kugghjulen har Hugo full koll - bland annat över leksakshandlarns lilla butik.

Där stjäl han delar till uppfinningar och hembyggen.

Hugo är född fixare.

Precis som den bittre och elake leksakshandlarn själv - han gör allt för att glömma sitt framgångsrika förflutna som en av filmkonstens pionjärer.

Han heter Georges Méliès och var trollkarl när han såg de allra första filmerna - de som bara visar hur arbetarna lämnar fabriken eller ett tåg kör in på stationen.

Då bytte han yrke, byggde sin första kamera och blev filmare. Snart gjorde han fantastiska trickfilmningar - till och med i färg. Succén var formidabel.

Efter 500 kortfilmer kom första världskriget och allt föll bokstavligen samman - studion rasade, filmerna förstördes. Méliès brände kulisserna och blev anonym leksakshandlare, för­tegen om sitt förflutna.


Martin Scorsese vet det mesta om Méliès. Han har satsat mycket tid och ännu mera pengar på att rädda resterna av det skingrade arvet. Utan att tappa taget förvandlar han historien om Hugo till en lekfull lektion i filmhistoria. Han lånar och väver in sina lån med stor elegans.

Ämnet engagerar honom så starkt att han blir väl känslosam. Men det mesta är oklanderligt - inte minst myllret på stationen där till och med 3D blir en tillgång.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Ben Kingsley

Sir Ben har gjort griniga gubbar med hjärta förr, men  det hindrar inte att han imponerar som förgrämd föredetting i akut behov  av kärlek och uppskattning.


Asa Butterfield

Hugo kunde vara hämtad ur en Dickens-roman men Asa är hämtad från senaste Nanny McPhee-filmen. En rutinerad 14-åring som inte riktigt bär spår av rollens svåra hemförhållanden.


Sacha Baron Cohen

Överraskande bra som stationsföre­ståndare, plågad av sina skador  från kriget och sin oförmåga att uttrycka känslorna för  blomsterhandlerskan Emily Mortimer. Långt från "Borat".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.