Hugh Grant i ”En engelsk skandal” en fröjd rakt igenom

Hugh Grant och Ben Whishaw spelar huvudrollerna i miniserien ”En engelsk skandal”, som har premiär 16 december i SVT och SVT Play.
Foto: SOPHIE MUTEVELIAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Hugh Grant.
Foto: SOPHIE MUTEVELIAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Hugh Grant är enastående, Ben Whishaw suverän och ”En engelsk skandal” tv-perfektion. Det här är miniserien du inte får eller vill missa

”En engelsk skandal” börjar utmärkt, blir bättre och gör en homerun i det fenomenala avsnitt som är miniseriens tredje och sista. 

Alltså: tre avsnitt och sedan slut, men icke utan att hinna med mycket på bästa möjliga sätt i en koncentrerad berättelse som smidigt och snyggt paketerar vad som inledningsvis  är en sprattlande tonalitet för att sedan strama åt tematiken och landa i en överraskande emotionell final. 

”En engelsk skandal” börjar 1965. Brittiska politikern Jeremy Thorpe, utsökt spelad av Hugh Grant, är på väg mot toppen. En för honom och för stunden gäckande hemlighet: han har haft ett hemligt förhållande med en ung kille vid namn Norman Josiffe. 

Norman ändrar senare sitt efternamn till Scott och 1979 vittnar han i en uppmärksammad rättegång där Thorpe anklagas för en mordkomplott. 

Thorpes måltavla: Norman. 

”En engelsk skandal” utspelar sig under 15 år utan att tappa tempo eller finess. Finstämda montage ger handlingen framåtrörelse utan att offra berättelsens kärna, samtidigt som Murray Golds musik adderar ytterligare vikt åt scenerna. 

Miniserien blandar och ger svart humor, melankoli och mänsklig tragedi samt en nykter återblick där lampans ljus landar på motsägelsens England; homosexualitet avkriminaliserades 1967 i Storbritannien. 

Detta, menar serien, är också orsaken till paradoxen Jeremy Thorpe: alltid rädd att avslöjas för den person han egentligen är, samtidigt som han har vuxit in i en auktoritär kostym i vilken han trivs utmärkt. 

Hugh Grants karisma ger gestaltningen av Thorpe en svårslagen charm som efterhand krackelerar och visar en manipulativ man så självsäker på sin plats i samhället att han inte drar sig för att prata om mord offentligt.

Så stort är Thorpes självförtroende att han känner sig berättigad att kunna leva två liv samtidigt. När Norman Scott hotar spräcka lögnens bubbla med sanning ser Thorpe det som sin rätt att helt enkelt avlägsna honom.

Ben Whishaw har lika stor del som Hugh Grant i att ”En engelsk skandal” är en fröjd rakt igenom tre avsnitt.

Som Norman Scott plockar Whishaw fram en sårbarhet och sedermera sorg som är lika fascinerande som hjärtkrossande att se. I detta ryms dessutom styrka, då Norman Scott är seriens sanningsägare och därmed dess modigaste rollfigur. 

Runtomkring Hugh Grant och Ben Whishaw finns en storartad ensemble – hatten av till favoriter som Alex Jennings och Eve Myles – som ger varje scen tyngd och betydelse. Alla skådespelare lyfts därtill av Stephen Frears regi och många gånger är det svårt att minnas när någon av dem varit bättre. Hugh Grant har i alla fall inte nått höjder som dessa tidigare, i vad som måste vara hans livs roll.   

”En engelsk skandal” är baserad på John Prestons bok ”A Very english scandal: Sex, lies and a murder plot at the heart of the establishment” och det är förbluffande att förkovra sig i hur nära de verkliga händelserna miniserien faktiskt är; trots den stundvis lätta tonen göms trauma och närmast obeskrivlig smärta i Russell T. Davies smarta manus.

”En engelsk skandal” är på så sätt och på alla andra sätt en enastående miniserie. 


”En engelsk skandal”


”En engelsk skandal” har premiär 16 december i SVT, samtidigt blir seriens tre avsnitt tillgängliga i SVT Play. 


Stephen Frears regisserar miniserien efter ett manus av Russell T. Davies. I rollerna finns bland andra Hugh Grant, Ben Whishaw, Alex Jennings, Patricia Hodge, Monica Dolan, Adrian Scarborough, Jason Watkins och Eve Myles.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.