Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hovrätten friar Martin Timell – åtalades för våldtäkt

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

TV4-profilen Martin Timell åtalades för att ha våldtagit en kvinna i en badtunna på sin sommarfest 2008.

Han frikändes i tingsrätten – nu gör Svea hovrätt samma bedömning.

– Han är jättelättad och glad – han har levt i ett vakuum i ett och ett halvt år, säger advokat Hanna Lindblom i Brottscentralens extrasändning i Expressen TV.

Den 8 juni förra året friades Martin Timell, 61, i Attunda tingsrätt. Den huvudsakliga bevisningen mot ”Äntligen hemma”-profilen bestod av vittnesförhör. Sju personer vittnade mot honom – bevisningen underkändes av tingsrätten.

”Det finns nämligen tvivel avseende tillförlitligheten av de vittnesuppgifter som ger stöd för målsägandens uppgifter i den här delen”, står i den friande domen.

”Bevisningen kan därför inte anses ge tillräckligt stöd för att det varit fråga om en penetration, vilket både är ett centralt moment i åklagarens gärningsbeskrivning och en förutsättning för att gärningen ska bedömas som våldtäkt. Åtalet ska därför ogillas.”

Enig hovrätt friar

Rätten var enig och åklagare Anna Bengtsson valde att inte överklaga den friande domen till hovrätten. Det gjorde däremot kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Nu har Svea hovrätts dom i det uppmärksammade fallet kommit. TV4-profilen Martin Timell frias även i hovrätten.

Efter domen skriver Elisabeth Massi Fritz i en kommentar:

”Min klient är så klart ledsen över att hovrätten inte kom fram till en fällande dom. Hon ångrar dock inte att hon överklagade tingsrättens dom. Prövningen i hovrätten har varit viktig för henne för att bearbeta hennes trauma och kunna gå vidare i livet.”

Martin Timells kritik mot Elisabeth Massi Fritz

I hovrätten har samma bevisning använts, tillsammans med ytterligare fyra vittnen.

Kvinnan anklagar Timell för att ha fört in fingrar i hennes underliv i en badtunna under en personalfest i skärgården 2008.

De nya vittnena kallades för att berätta vad kvinnan i sin tur berättat för dem, inte för att de själva sett den påstådda våldtäkten.

Hovrätten skriver i den friande domen att det kan vara fråga om en ”annan sexuell handling” än våldtäkt att föra in fingrarna i underlivet på någon, enligt 2008 års straffbestämmelse.

Kvinnan anklagar Timell för att ha fört in fingrar i hennes underliv i en badtunna under en personalfest i skärgården 2008.Foto: Polisen

Hovrätten: Därför frias Martin Timell

För att det ska räknas som våldtäkt enligt den då gällande lagstiftningen krävs att gärningsmannen använt sig av våld – och det har inte bevisats, enligt hovrätten. Andra rubriceringar än våldtäkt vore preskriberade.

Hovrätten menar att kvinnans berättelse ”i huvudsak ger ett trovärdigt intryck”. Men: Det har gått en lång tid sen det ska ha hänt och det ska ha ”kontinuerligt i stor utsträckning diskuterats” av kvinnan.

”Detta är omständigheter som kan påverka och förvanska minnesbilder. Mot bakgrund av detta anser hovrätten att det för en fällande dom krävs att målsägandens uppgifter får ett tydligt och klart stöd av övrig bevisning såväl vad gäller hennes uppgift om penetration med fingrar, som hennes uppgift om våld genom att Martin Timell höll i/fast henne och därigenom tvingade henne att tåla handlingen”, skriver hovrätten.

Vidare skriver hovrätten att vittnenas uppgifter inte styrker att Martin Timell fört in fingrar i hennes underliv, eller hållit fast henne i badtunnan.

”Jag tänker kämpa för hennes rättigheter”

Både Martin Timell – som konsekvent nekat till brott – och hans försvarare Hanna Lindblom har varit kritiska till hur de nya vittnena hanterats. Bara veckor innan den nya rättegången kallades nya personer in.

– Jag är inte imponerad av hennes processföring, att driva målet på det här sättet. Att fem i tolv komma med nya vittnen, sa Hanna Lindblom om Elisabeth Massi Fritz inför hovrättsförhandlingarna.

Hanna Lindblom har också ifrågasatt varför de nya vittnena kommit nu, elva år efter den påstådda våldtäkten och över ett år efter polisens förundersökning.

Elisabeth Massi Fritz har i sin tur kallat försvarets invändningar för ”nonsens” och kommenterat via sms:

”Jag förstår att försvaret är oroliga för den nya bevisningen och helst vill få bort den.”

”Kämpat i uppförsbacke”

Och nu har Martin Timell alltså friats i hovrätten.

Elisabeth Massi Fritz skriver efter domen:

”Jag har hela tiden valt att inte svika henne utan snarare kämpa för hennes rättigheter. Och vi har kämpat i motvind och i uppförsbacke utan åklagare. Nu behöver min klient fokusera på sitt mående och försöka gå vidare i livet. Hon bär på ett trauma som kommer ta mycket lång tid att bearbeta.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.