Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska skådespelaren inlåst för sexbrott: ”Han är en måltavla”

Skådespelaren vid rätten i Florida. Han misstänks för sexuella övergrepp mot barn som ännu inte fyllt 16 år. Foto: Amerikansk domstol / Amerikansk domstol
Talespersonen Ted Goodyear
Foto: Google Maps
Foto: Amerikansk domstol / Amerikansk domstol

WASHINGTON DC. Den svenske skådespelaren som sitter inlåst för sexbrott i Florida har separerats från andra tunga kriminella. 

Enligt fängelset bedöms han tillhöra en grupp intagna som kan utsättas för våld.

– Han är en måltavla, säger Tod Goodyear vid Brevard County Sheriff. 

Den svenske medborgaren i 40-årsåldern, som har varit verksam på flera större scener i Sverige, greps i mitten av juli efter att ha setts tillsammans med en flicka under 16 år på ett hotell i Palm Bay i Florida. 

Andra hotellgäster slog larm till polisen och i inledande förhör förklarade svensken att han rest två gånger till USA för att träffa flickan och ha sex med henne. 

Flickan har också bekräftat för polisen att hon och mannen haft sexuell kontakt, enligt domstolsdokument. 

Mannen är nu misstänkt för brott på flera punkter, bland annat brott som avser sexuella övergrepp mot barn som ännu inte fyllt 16 år.

Utredningen snart klar

Enligt polisen i Palm Bay pågår utredningen mot mannen fortfarande, men ska vara klar inom kort. 

I väntan på att mannens fall återigen ska tas upp i domstol hålls han frihetsberövad i ett fängelse med kapacitet för nära 1 700 intagna. Fängelset uppges vara mer eller mindre fullbelagt. 

Bland de intagna finns både personer som ska ha begått mindre allvarliga brott som stöld eller trafikbrott – men även personer som sitter inlåsta för grova våldsbrott eller mord. 

Enligt Brevard County Sheriff hålls skådespelaren på en avskild avdelning med andra misstänkta sexbrottslingar. 

– De flesta som sitter där för sexbrott, särskilt om offret är under 16 år, hålls borta från de andra intagna. Det är mer sannolikt att någon av de andra skulle vara upprörda över brottet de sitter där för. Så vi håller mer koll på dem för att se till att inget händer. 

– Han är en måltavla, på grund av brottet. Men såvitt jag kan se har han inte varit involverad i några incidenter, säger talespersonen Tod Goodyear vid Brevard County Sheriff. 

Sover med andra intagna

Enligt Goodyear tillåts den svenske skådespelaren inte att delta i arbetsprogram som fängelset har utanför murarna, som kan involvera gräsklippning eller vägarbete. 

– Eftersom han är från ett annat land skulle jag förmoda att man anser att det finns flyktrisk och därför skulle han inte tillåtas göra något på utsidan, säger han. 

I stället tillbringar han större delen av sin tid i en cell och får under en begränsad tid per dag vistas i ett större utrymme utanför cellen där han kan träffa och tala med andra, som också är misstänkta för sexbrott. I rummet finns bord och stolar samt en tv, men inga fönster. 

– Det kan finnas andra tillsammans med dem, men vi försöker hålla dem separata eftersom det är en typ av brott som andra intagna inte är förtjusta i. Inte minst när det handlar om barn. En del är föräldrar och de tycker inte särskilt mycket om människor som skadar barn, säger Goodyear. 

– Vi har incidenter i fängelset, men förmodligen inte till den grad som de flesta tror, säger han. 

I cellen sover svensken med en eller två andra intagna, enligt Goodyear. 

– Det finns en våningsäng i metall med en madrass. Det är väldigt kalt och betongväggar utan något på. Det finns inte mycket i cellen, de har väldigt få saker. Det kan finnas en hylla för sådant de kan köpa om de har pengar, som godis. De får också papper och något att skriva med, som de inte kan skada sig med. Det är ungefär det, det är inte ett roligt ställe att vara på och vi ser till att det är så eftersom vi inte vill ha människor där, säger Goodyear och fortsätter: 

– Jag skulle aldrig vilja vara där. 

Har fått kläder och sandaler

Skådespelaren har heller inte tillgång till några personliga ägodelar utan har fått ett par byxor, sandaler och en överdragsskjorta. Färgen på kläderna visar vilken typ av brott de sitter inlåsta för. 

När svensken, då iklädd gröna häkteskläder, ställdes inför en domare dagarna efter gripandet i juli sattes borgen till 190 000 dollar, motsvarande omkring 1,8 miljoner kronor. Han kunde dock inte släppas eftersom borgen inte hade bestämts på en av punkterna. 

Domaren meddelade samtidigt att mannen inte fick möjlighet att använda internet eller ha kontakt med det misstänkta offret. Enligt fängelset har han dock rätt att tala med besökare, som sker via videoskärmar. 

Advokat kritiserat förhållanden

Hans advokat Colleen Adkins DeGraff har tidigare berättat för Expressen om det första mötet med klienten, då de kunde se varandra genom en glasruta.  

– Jag har förstått att det här är en mycket svår situation för honom, sa hon då. 

Hon kritiserade även förhållandena i fängelset:

– Min erfarenhet som advokat är att den här typen av faciliteter i Florida ofta glömmer bort att när en människa förs dit så har de ett ansvar över den människan. Förhållandena är inte straffet och det glömmer de ofta bort. När någon fängslas har de fortfarande konstitutionella rättigheter, mänskliga rättigheter och rätt till sin personliga integritet. 

En ny förhandling var tidigare planerad till den 15 augusti, men den har skjutits upp.