Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotas av röstbojkott

"En kul grej." Carola hade på sig en samemössa när hon klev av flygplanet på Kiruna flygplats. Det fick många samer att reagera.
Foto: Kenneth Paulsson

KIRUNA. Carola Häggkvists användande av en samemössa som "en kul grej" får nu minoritetsbefolkningen att gå i taket. 

Flera samer hotar nu med röstbojkott i kväll på grund av att de känner att deras kultur kränkts. 

- Carola har inte behandlat oss med respekt, rasar samen Bo-Göran Törnqvist.

När Carola Häggkvist klev av flygplanet på Kiruna flygplats var sångerskan iklädd en same-mössa när fotoblixtarna fångade henne.

 Bilden har de senaste dagarna publicerats i lokalpressen och har nu väckt ont blod bland samer boende i området.

Reagerar starkt

 Såväl medlemmar av sametinget som vanliga samer reagerar nu starkt på Carola Häggkvists sätt att använda sig av deras kultur – att använda samernas mössa på fel sätt eller i ett plojsammanhang ses som mycket respektlöst.

 – Det är som att jag skulle åka till USA och sätta på mig en fjäderskrud i ett indianreservat. Hur skulle det se ut? säger Annette Jonsson, ledamot i partiet SAMIT.

Är känsligt

 Lars-Anders Baer, partiledare för samelandspartiet och styrelseordförande för Sametinget fortsätter i samma kritiska stil:

 – Det finns ju en del som har reagerat på hur hon visade upp mössan när hon kom till Kiruna. Det är tråkigt att samiska kläder visas upp så här. Kiruna är ju hjärtat av sameland och att göra en sån här sak kan vara ganska så känsligt.

"En PR-grej"

 Samen Marit Anne Allas är upprörd:

 – Det är så typiskt... att komma upp hit och... Jag ska inte säga att hon driver med samerna, men hade hon velat anspela på den samiska kulturen så hade hon kunnat göra det på ett bättre sätt.

 Barbro Poggats suckar lite uppgivet:

 – Det är väl en PR-grej för henne. Men det är fel tycker jag, det hon gjorde var fel.

Signalerade fel saker

 Mössan Carola bar bärs i vanliga fall endast av äldre och gifta män.

 – Hon signalerade fel saker när hon visade upp mössan. Hon visade tecken på stor okunskap, säger Anna Sarri, same och egen företagare 

 i Kiruna.

 Nu hotar flera samer med röstbojkott mot Carola Häggkvist.

 – Man ska ha respekt för dem man besöker, och det hade inte Carola. Om hon hade behandlat oss med respekt så kanske man till och med hade röstat. Nu tror jag att jag åker till fjälls i stället, säger Bo-Göran Törnqvist, same.

Förstår inte kritiken

 Carola Häggkvist själv ställer sig oförstående till kritiken:

 – Det här är Carolas pappas mössa och hon tog med den upp som en fin gest. Hon menar ingenting speciellt med det. Den har funnits i hennes släkt helt enkelt, säger sångerskan via sin presskontakt Camilla Bjering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.