Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hoppas bli filmstjärna

Shawbou Azrakhshi, 20, spelar huvudrollen i filmen "Bella & Real".
Här görs en svensk "Skruva den som Beckham".
Shawbou Azrakhshi spelar huvudrollen och blir gärna jämförd med stjärnan Kiera Knightley.
- Hon slog ju igenom med den filmen, säger Shawbou.
Filmen heter "Bella & Real" och handlar en kurdisk flicka och pojke och mötet med en svensk fotbollstränare. Bella är en bortlovad brud, men är hopplöst förälskad i fel pojke. Och vill starta ett flicklag i fotboll: - Men det slutar inte lika lyckligt som i "Skruva den som Beckham", där huvudrollen blir erbjuden att åka till USA och spela fotboll, försäkrar regissören Börje Peratt. Filmerna är inte alls lika, tycker jag. I den brittiska komedin slog Kiera Knightly, nu superstjärna, igenom i en av huvudrollerna. Hennes fotbollstokige kompis Jess trotsade sina konservativa indiska föräldrar och ville hellre lära sig att lägga frisparkar som David Beckham än att gifta sig med en indisk pojke.

Debut som skådespelare

Huvudrollen Bella spelas av 20-åriga, kurdiska Shawbou Azrakhshi. Hon gör debut som skådespelerska. - Bellas stora idol är fotbollsstjärnan brasilianske Ronaldinho, säger Shawbou. Själv lever jag ett mycket friare liv än Bella, men vi är lika starka.

En sann historia

Det har tagit tjugo år för Börje Peratt att kunna göra "Bella & Real" till långfilm. - Hedersmord var i ropet och många i branschen ansåg att ämnet tvångsäktenskap var för känsligt för en svensk att skriva om, förklarar Börje. Jag vill visa att många kurder står för frihet och jämlikhet. Filmen, som är baserad på en sann historia, började som en kortfilm 2001, och har vunnit flera internationella filmpriser. - Nu siktar vi på filmfestivalen i Berlin eller i Cannes nästa år, säger Börje. Inspelningen började strax efter midsommar och filmen planeras att nå biograferna under nästa vår eller höst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.