Komikern Emma Knyckare ska starta en festival utan män. Foto: ULF RYD / KVP/EXPRKomikern Emma Knyckare ska starta en festival utan män. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Komikern Emma Knyckare ska starta en festival utan män.  Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Emma Knyckare. Foto: RONNY JOHANNESSON / KVPEmma Knyckare. Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Emma Knyckare.  Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Komikern startar festival – portar män

Publicerad

Bråvalla ställs in efter flera anmälda sexualbrott.

Nu ska komikern och Sveriges Radio-profilen Emma Knyckare starta en mansfri festival.

"Tills alla män lärt sig hur man beter sig", skriver hon på Twitter.

För två dagar sedan meddelade arrangören bakom Bråvalla att festivalen ställs in nästa år. I ett pressmeddelande uppgav FKP Scorpio att beslutet grundar sig i de många fall av sexuellt ofredande som skett under festivalen.

 

LÄS MER: Kändisarnas reaktioner efter beskedet om Bråvalla ställs in

 

– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen och kärleken till musiken. Framför allt skadas människor. En är en för mycket, sa bolagets vd Folkert Koopmans i pressmeddelandet.

Incidenterna, och beskedet, har lett till en het debatt och nu berättar komikern och programledaren Emma Knyckare att hon planerar att starta en festival för enbart kvinnor.

"Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills alla män har lärt sig hur en beter sig?", skrev hon på Twitter under måndagen.

https://twitter.com/Knyckare/status/881563265414955008

Idén har fått både ris och ros och på Instagram uppger Emma Knyckare nu att festivalen de facto blir av nästa år.

"Okej då var saken biff. Nästa sommar kommer Sveriges första mansfria rockfestival se dagens ljus. Jag kommer i dagarna att samla ihop en gedigen grupp dukiga arrangörer och projektledare som bildar festivalorganisationen. Sedan hörs vi allihop igen när det är dags att kliva fram. Tusen tack för visat intresse och stöd, vad mäktigt med gemensamma krafter alltså!", skriver hon på Instagram.

Många frivilliga vill hjälpa till

Emma Knyckare skriver också att en mängd frivilliga redan erbjudit sig att arbeta med festivalen. Bland dem sjuksystrar, PR-konsulter, lokalvårdare och projektledare. Däremot saknas fortfarande musiker. Enligt DN har dock artister som Linnea Henriksson, Julia Frej och Cleo Missaoui redan tackat ja till att uppträda.

– När jag först kom på idén tänkte jag att det kunde vara kul med något nytt och annorlunda. Jag hade ingen aning om att responsen skulle bli så stor, säger Emma Knyckare till P4 Halland.

 

LÄS MER: Anders Nunstedt: Nu är det snart slut på Bråvallaskiten 

 

Hon berättar också om vilka som vill ställa upp och hjälpa till.

– Det är grymma brudar som vill vara med på olika sätt. Det är allt från lokalvårdare till PR och artister. Det kommer att bli asmäktigt, säger hon till radiokanalen.

I en intervju med DN förklarar Emma Knyckare hur hon fick idén:

– Vilka är det som våldtar? Jo, män. Om man gör en festival där de inte får komma då? Det var så jag tänkte. Jag tycker att det är sjukt att halva befolkningen ska gå runt och känna sig otrygga. Så redan nästa år kommer det att finnas ett alternativ: En rockfestival där brudar kan känna sig helt trygga.

På frågan om det inte är diskriminering att stänga ute halva befolkningen svarar hon:

– Det har jag inte tänkt på. Men eftersom det verkar vara helt okej att diskriminera kvinnor för jämnan så kanske det är okej att männen stängs ute i tre dagar? Jag skulle inte direkt kalla det ett övergrepp att inte få komma på festival. Dessutom har Magnus Betnér anmält sitt intresse att städa efteråt. Så helt mansfritt blir det inte.

En av dem som gett sitt stöd till festivalen är konstnären Stina Wollter, som nyligen var aktuell i TV4:s "Let's dance".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag