Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon var helt skräckslagen för Bert

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under sin uppväxt var Lena Philipsson skräckslagen för att stå i centrum, något som hon också led av i början av sin karriär. En reporter beskrev henne som nästan autistisk.
Foto: ADELGREN JOHAN

Vilda fester och betablockerare.

Schlagerdrottningen Lena Philipssons karriär kunde gått överstyr innan den ens börjat.

Dessutom var hon blygast i Vetlanda.

För hon har inte alltid varit den stentuffa bruden som juckar med mikrofonstativ och leder schlagerfinaler. Bert Karlssons första minne av Lena Philipsson är en skräckslagen liten tjej som inte ens tordes öppna munnen. - Hon var så blyg att hon satt framför mig i två timmar. Utan att säga ett enda ord! Samma känsla hade de första intervjuarna efter genombrottet i schlagerfestivalen 1986. "Hon är så tyst att hon nästan verkar autistisk", skrev en reporter och citerade en pudelfriserad 17-åring från Vetlanda som sa: - Jag känner mig hemskt osäker. Jag är inte gjord för det här. För Magdalena Filipsson (jodå, det står fortfarande så i personbeviset) var inte alls den välsmorda symaskin vi numera är vana att se. Begåvad, javisst. Betygen har alltid varit på topp, med åtta femmor av 16 möjliga vid examen från fyraårig teknisk linje på Njudungs gymnasieskola i Vetlanda 1985. Det finns de som hävdar att hon var den mest intelligenta eleven av alla under hela skoltiden.

Åt betablockerare

 Målmedveten, utan tvekan. Redan som sjuåring när hon spelade in sin första egna låt, "Göken", på en bandspelare hemma i flickrummet där David Cassidy, Sweet och Kraftwerk hängde på väggarna. Men fortfarande melodifestivalen 1986 var hon så blyg och osäker att hon inför genrepet knaprade det lugnande preparatet betablockerare, som hon fått av mormor (!), för att inte gå sönder av nervositet. Hon var livrädd för att komma sist - och lika livrädd för att vinna. Året innan hade Göran och Kerstin Filipssons dotter på Kyrkogatan 52 inte ens ställt upp. Trots att Bert Karlsson erbjudit henne "Bra vibrationer" (som senare gav Kikki Danielsson segern). Fortfarande ringer Lena sin två år äldre syster Anna i Jönköping efter varje tv-framträdande och frågar oroligt: "Var det okej?" Hennes dåvarande pojkvän spelade Jimi Hendrixlåtar i bandet Jupiters Kratrar. Göran och Kerstin Filipssons dotter kändes rätt malplacerad där hon satt vid sitt piano, medan bandet spelade "Purple haze". Efter spelningarna i bland annat IOGT-NTO-lokalen (!) i Vetlanda partajades det ofta rätt rejält.  - Det var en mörk period i Lenas liv, säger en gammal klasskamrat som vill vara anonym.  - Vi var många som oroade oss för att även Lena skulle gå ner sig .

Tog avstånd

80-tals-Lena med egna kläderna.Kanske var det hennes målmedvetenhet som fick henne att ta avstånd från den destruktiva miljön. Men Jupiters Kratrar gav också Lena en viktig knuff framåt. När pojkvännen skulle vara med i talangjaktstävlingen "Nya ansikten" ändrade han sig och överlät i stället platsen till Lena. Resten är historia, som det brukar heta. Fler okända sidor då? 


 Hon var femma i länet i pingis och hade även en kort karrär inom volleybollen. 


 Hon är en fena med hammare och pensel, ett arv från gymnasietiden och första jobbet som ritare på byggnadsnämnden i Vetlanda. 


 Hennes stora hit "Dansa i neon" skrevs egentligen för Lili & Susie, men snoddes av Bert Karlsson. Märkligast är nog ändå hennes namnteckning på kontrakten för hennes firma Maria Magdalena AB.  Den liknar mest ett Jas-plan sekunderna före kraschen. Skulle kanske behövas lite betablockerare där också?

FAKTA

Inte känd som Magdalena
Maria Magdalena Philipsson.
Ålder: Fyller 40 år den 19 januari.
Bor: På Gyllenstiernsgatan 5 i Stocholm.
Familj: Barnen Noa, 12 år, och Saga, 6 år, sex år yngre pojk-vännen Martin Björk
(som tidigare var gift med Tina Nordlund).
Tjänar: 320 100 kronor förra året.
Inga betalningsanmärkningar.
Kör: En Lexus RX400 H, årsmodell -05.
Aktuell: Som programledare i schlager-SM 2006

Gjorde husklipp
Gjorde tillsammans exmaken Måns Hern-gren en vinst på drygt tre miljoner när
de köpte sin villa på Lidingö för 2,5 miljoner 1995 och sålde den 2003 för 5,5 miljoner.
Hennes firma Maria Magdalena Aktiebolag drog förra året in 2,3 miljoner.

Sexbilderna
Fib/Aktuellt publicerade på 80-talet smygtagna bilder på en topless Lena Ph.
Så sent som förra året förekom de på porrsajter tillsammans med bilder som tagits rakt upp under hennes kjol under en show.

Pojkvännen
"Vi var ihop i två veckor i tvåan.
Jag tror inte vi sa ett ord till varandra på den tiden.
Det enda jag gjorde var att sparka ner henne på fotbollsplanen.
Pussas var inte att tänka på.
"
Anders Fallenius, i dag rättsreporter på Expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.