Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon lyckas göra sommarpratet litterärt och underhållande

Elin Olofsson. Foto: Sveriges radio

Författaren Elin Olofsson som slog igenom 2013 med sin litteratur om kvinnor i glesbygden som kämpar på i det lilla, gör en tjusig släktkrönika i sitt sommarprat.

Henne fokus ligger på det Olofsson kallar sina ”förmödrar” – alltså släktens kvinnor som hon formar till en fiktiv tavla.

Det råder ingen tvekan om att det är en författare som har skrivit detta sommarprat.

Efter en längre historia om sin farmor tar berättelsen plötsligt en vändning:

”En kväll hostade farmor blod. Sen var hon död.”

Det är krasst.

Osentimentalt.

Och det går inte annat än att älska den brutala enkelheten som bryter av. Det är den typen av formuleringar som skiljer detta program från uttjatade sommarprat när folk kronologiskt berättar allt som hände från de föddes till dagens datum. Olofsson lyckas göra sommarpratet litterärt och väldigt underhållande. 

Passagen om hur hon slukar veckotidningar hemma hos sin mormor och sedan uppmuntras att skriva en novell som mormodern kan skicka in, är så vackert beskriven. Olofsson konstaterar att en lätt knuff åt rätt håll och några uppmuntrande ord från någon man litar på och ser upp till, kan göra att man väljer rätt stig. Det krävs så lite för att ringarna på vattnet ska bli enorma och det är fin tanke att ta med sig.

Författarrollen skildras charmigt som när karaktärer väcker henne på natten och ber att få skrivas in i kapitel fem. Det är också spännande att höra hur hon ibland gruvar sig när hon ska skriva jobbiga delar eftersom hon då måste såra sina karaktärer. Det tyder på stor respekt för sitt värv. 

Sommarpratet känns nästan som att vandra runt i en enslig by i Norrlands inland. Det är lugnt, starkt, pålitligt och fyllt av kärv kärlek.

”Sommar i P1” släpps som podd kl 07 och sänds i P1 kl 13.

 

Så bra var Elin Olofssons "Sommar i P1"

INLEDNINGEN

Olofsson kastar ut oss från högsommaren och rakt in i den smällkalla vintern där himlen är kolsvart och en liten flicka upplever universums svindlande evighet. Poetiskt utan att vara omtumlande.

 

KÄNSLORNA

Det känns klichéartat att påstå att jämtländska Olofsson är ”norrländsk kärv”. Men hon är just ”norrländsk kärv”. Trots det finns det rörande delar om hur starkt hon känner med sina romankaraktärer och sin släkt. 

 

SKRATTEN

Absurditeten i vardagshistorierna som hon fångar blir ofta rolig, men det är knappast ett humorprogram.

 

MUSIKEN

Medvetna val som tyder på ett musikintresse och tyngden ligger på kvinnliga artister som har något att säga. 

 

AVSLUTNINGEN

Hon återknyter till inledningen – att hon fortfarande är den där lilla flickan som blickar upp på en stjärnhimmel och är fylld av skräck och sammanfattar sina ”förmödrar” i den fiktiva målning hon har byggt upp under programmet. Snyggt. 

 

Låtlistan

Leonard Cohen - You want it darker 

Mavis Staples - Down in Mississippi

Ellen Sundberg - Favorite Town 

Ane Brun - Du gråter så store tåra

Zacke - Spy på dom 

Cornelis Vreeswijk - Grimasch om morgonen

Bow Wow Wow - Aphrodisiac

Elle King - Ex’s & Oh’s

Lorde - Liability

Sisanda - If this is love

Anna Ternheim - The longer the waiting the sweeter the kiss

Impromptu För Piano D 899:3 Gess-Dur

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!