Amanda Jenssen har jobbat hårt för att bli av med "Idol"-stämpeln och nu släpper hon sitt första album. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Amanda Jenssen har jobbat hårt för att bli av med "Idol"-stämpeln och nu släpper hon sitt första album. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

HON HAR TRÖTTNAT PÅ "IDOL"

Publicerad
Uppdaterad
Amanda Jenssen, 19, är redan trött på "Idol"-stämpel.
- Det är nu den riktiga utmaningen börjar med Amanda Jenssen som artist. Jag vill att folk ska höra mina texter, något som jag inte fick visa i "Idol", säger den albumdebuterande sångerskan.
Amanda Jenssen kom tvåa i "Idol 2008". Debutalbumet "Killing my darlings" beskriver hon som en blandning av total glädje och obotlig sorg.
- Det enda jag vill är att folk ger mig en chans, och dömer utifrån musiken och mig som artist.
Hon erkänner i samma andetag att hon är beredd på att hennes medverkan i "Idol" kommer att påverka folks åsikter om henne som artist.
- Det kommer alltid finnas trångsynta människor som inte kommer att ge mig en chans och det är sjukt orättvist.

Glad att komma tvåa

I efterhand är hon därför glad att det var Marie Picasso och inte hon som tog hem segern.
- Jag visste under hela programmet att jag inte ville vinna. Det är allmänt känt att den som vinner får göra en skiva på väldigt, väldigt kort tid.
Amanda har fått sista ordet när det gäller alltifrån skivomslaget till pressbilder och val av kläder. Och det märks att hon är mån om att tvätta bort "Idol"-stämpeln.
- Det är nu den riktiga utmaningen börjar. Jag vill att folk ska höra mina texter och mina toner.

Påhoppad på nätet

Amanda är onekligen en tjej som vet vad hon vill och hon påpekar också att många därför tycker att hon verkar mycket äldre än sina 19 år.
- Jag är väldigt säker på vad jag vill göra och vad jag gillar och ogillar, det krävs för att inte bli överkörd. Men jag är inte världens mest självsäkra person. Jag har mycket lättare att ta åt mig av ett nederlag än tio komplimanger. Det är inte så att jag går runt och tror att jag är bäst.
Och trots lovord och beundrarbrev så finns det en hel del elaka ord skrivna om den självsäkra blondinen på bland annat internet. Allt från killar som påstår sig ha haft sex med henne till påhopp på hennes femme fatale-stil.
- Det finns så mycket skitsnack, det är därför jag aldrig googlar mig själv.
- Det känns ju. Jag blir ledsen även om jag bara borde skita i det.
I låten "Numb" sjunger du om att du bedrar någon som du också ljuger för?
- Det är inte så att jag har varit otrogen men för några år sedan var jag väldigt rädd för att bli sårad och då kan det vara svårt att tillåta sig själv att älska.

"Gift med musiken"

Hon påpekar att hon inte alls känner så i dag men vill inte gå in på hur hennes civilstånd ser ut. Mannen som sen några månader tillbaka har pekats ut som kärleken är Daniel Karlsson, 26, som också deltog i "Idol 2008". När vi vidrör ämnet skruvar hon på sig i sin stol.
- Nja, alltså... Inga kommentarer på det.
På frågan om hon är singel svarar hon:
- Nu känns det som om att jag är gift med musiken - det är min största kärlek.
Om att släppa en egen skiva säger hon:
- Det är skitstort - det är en av milstolparna i mitt liv. Det är som min bröllopsdag - fast jag är ensam, säger hon och skrattar.
Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag