I "Stjärnorna på slottet", berättade Regina Lund och om hur rollen i "Rederiet" förändrade hennes liv. Foto: SVTI "Stjärnorna på slottet", berättade Regina Lund och om hur rollen i "Rederiet" förändrade hennes liv. Foto: SVT
I "Stjärnorna på slottet", berättade Regina Lund och om hur rollen i "Rederiet" förändrade hennes liv. Foto: SVT
"Jag hade ingen aning om vilken genomslagskraft det skulle ha. Jag tänkte ju inte på att det var det enda folk tittade på", säger Regina Lund om "Rederiet". Foto: SVT"Jag hade ingen aning om vilken genomslagskraft det skulle ha. Jag tänkte ju inte på att det var det enda folk tittade på", säger Regina Lund om "Rederiet". Foto: SVT
"Jag hade ingen aning om vilken genomslagskraft det skulle ha. Jag tänkte ju inte på att det var det enda folk tittade på", säger Regina Lund om "Rederiet".  Foto: SVT
Hela 20 säsonger spelades in av såpan, som handlade om familjen Dahlén och deras rederi. Foto: SVTHela 20 säsonger spelades in av såpan, som handlade om familjen Dahlén och deras rederi. Foto: SVT
Hela 20 säsonger spelades in av såpan, som handlade om familjen Dahlén och deras rederi. Foto: SVT
"Rederiet" var en stor succé under 1990-talet och början av 2000-talet. Foto: SVERIGES TELEVISION AB"Rederiet" var en stor succé under 1990-talet och början av 2000-talet. Foto: SVERIGES TELEVISION AB
"Rederiet" var en stor succé under 1990-talet och början av 2000-talet. Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Foto: BENGT WANSELIUS / BENGT WANSELIUS SVTFoto: BENGT WANSELIUS / BENGT WANSELIUS SVT
 Foto: BENGT WANSELIUS / BENGT WANSELIUS SVT

Hon förändrades – efter tittarnas otäcka reaktioner

Publicerad

Regina Lund gjorde succé i rollen som Mona Kjellgren i "Rederiet" – men uppmärksamheten hade en mörk baksida. 

Skådespelaren blev mordhotad och förföljd av tittare, berättar Regina Lund i "Stjärnorna på slottet". 

– Det blev ju helt hysteriskt, jag hade människor som ringde på dörren, jag hade människor som stalkade mig, säger hon i programmet. 

Regina Lund tog rollen som Mona Kjellgren i SVT:s klassiska såpopera "Rederiet" på inrådan av sin far. 

Pappan sade att projektet skulle innebära bra lön – men framgången förde även med sig trakasserier och hot från tittare, berättar Regina Lund i "Stjärnorna på slottet". 

– Jag hade ingen aning om vilken genomslagskraft det skulle ha. Jag tänkte ju inte på att det var det enda folk tittade på, säger Regina Lund om "Rederiet". 

"Rederiet" var en stor succé under 1990-talet och början av 2000-talet. Hela 20 säsonger spelades in av såpan, som handlade om familjen Dahlén och deras rederi.

Regina Lund klev in i serien 1994. 

Regina Lund som Mona Kjellgren.Foto: BENGT WANSELIUS / BENGT WANSELIUS SVT

Regina Lund: "Stalkade mig" 

– Jag spelade ju en sexsymbol, Mona i "Rederiet", som liksom var onaniobjekt för alla mellan 15 och 100. Det blev ju helt hysteriskt, jag hade människor som ringde på dörren, jag hade människor som stalkade mig, säger Regina Lund. 

 

LÄS MER: Regina Lund förgiftad under inspelningen

 

Hon berättar att hon även blev hotad till livet efter den uppmärksammade rollen. 

– Jag hade människor som mordhotade mig för att jag inte var kär i dem. "Du kan väl hångla med mig, du gjorde ju det på tv sist". 

Regina Lund fick ta emot mordhot efter att klivit in programmet 1994.Foto: SVT

Påverkades starkt 

Händelserna påverkade henne starkt och Regina Lund berättar att hon efteråt blev mer tillbakadragen. 

– På en tidpunkt när jag var så attackerad och i blickfånget som jag inte riktigt klarade av, då stängde jag nog in mig lite så här, jag blev nog onödigt introvert, säger Regina Lund i "Stjärnorna på slottet" och fortsätter:

– Jag tror många år där gick åt till att jag skulle skydda mig.

 

LÄS MER: Här är årets stjärnor på "Slottet" 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag