Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon blev ensam kvar med tre barn – efter Peters död

”Jag tycker att det är viktigt med kunskap och att vi efterlevande blir sjukt ensamma i vår sorg och vår kamp. Hela samhället bygger på att man ska ha en stor familj som är villiga att hjälpa till och alla har inte det”, säger Jessica Norrgran.
Foto: Kanal 5
Här får familjen hjälp i ”Sofias änglar”.
Foto: Kanal 5

För 14 månader sedan tog Peter sitt liv och Jessica Norrgrans tre barn blev utan sin pappa. 

Nu berättar hon om ett samhälle som sviker och en sorg svår att beskriva. 

– Det är så himla viktigt att våga prata om det här för det är så mycket skam och så mycket skuld och i den här sorgen så är det så många känslor som man inte trodde fanns, säger hon. 

Nu får de hjälp i ”Sofias änglar”. 

Det har gått 14 månader sedan det obeskrivliga inträffade. Jessica Norrgrans barn förlorade sin pappa Peter. Kvar stod de alldeles ensamma – och fick inte på något sätt hjälp från samhället, berättar Jessica Norrgran. 

Allt började med att Peter hade kronisk smärta i nacken efter en bilolycka – först fick han ett diskbråck men han opererades och var vid gott mod. Därefter fick han ett till ett till diskbråck och det var då allt vände, enligt Jessica Norrgran. 

– Då var det som att psyket inte orkade mer, det blev för överjävligt med smärtan och att gå igenom hela proceduren igen med läkare som inte lyssnade och förstod hur ont han hade och hela den biten. Han blev verkligen sakta sämre och sämre psykiskt under den här tiden. Ängesten och depressionen blev värre. Ingenting fick honom att bli bättre, berättar hon. 

”Såg hur han sakta tappade hoppet”

Jenny Norrgran och de tre döttrarna fick sakta se hur deras älskade familjemedlem förbyttes och blev någon annan, enligt henne. 

– Det var helt vidrigt, dels förändrades han ju av medicinerna man tar, man blir lite avtrubbad och han hade inte de där glada ögonen. Man såg hur han sakta tappade hoppet och på slutet var ögonen svarta. 

Till slut orkade inte Peter längre – och han tog sitt liv, berättar Jenny Norrgran. 

I onsdagens avsnitt av ”Sofias änglar” får familjen hjälp att renovera sin bostad – minnena från Peter är för svåra att bära. 

För familjen betydde hjälpen oerhört mycket. 

– För det första så kände vi oss sedda, att vår historia fick en mening. Eftersom att vi har känt oss väldigt övergivna så var det någon som såg på historien och såg att vi behöver hjälp. De fick oss att känna oss värdefulla. Hela familjen. 

Saknade stöd 

Jessica Norrgran berättar hur hon efter Peters självmord var helt säker på att hon trodde att samhället hade någon form av plan för att stötta människor efter en sådan här typ av händelse. 

– Men det är ett skämt. Jag var ganska öppen tidigt med inför myndigheter att jag inte kommer att klara det här själv. Det finns ingen chans med tre barn i sorg och mig själv helt utan släkt och familj och avlastning, att jag i överhuvudtaget ska fixa det här själv. 

Men hjälpen hon sökte kom aldrig, menar Jessica Norrgran. 

– Jag tycker att det är viktigt med kunskap och att vi efterlevande blir sjukt ensamma i vår sorg och vår kamp. Hela samhället bygger på att man ska ha en stor familj som är villiga att hjälpa till och alla har inte det, säger hon och fortsätter: 

– Då står man jäkligt ensam. Vi har varit så jäkla ensamma, det har varit så jävla tungt. Jag tror inte att det är någon som fattar hur mycket jag har kämpat eller hur barnen har kämpat. 

Berättar om svåra vardagen

Med tre sörjande barn och sin egen sorg har vardagen varit väldigt svår. 

– Jag räcker inte till och det är fruktansvärt. Jag tröstar hela tiden den som behöver mig mest, det gör ju faktiskt att det är två andra som hela tiden får stå tillbaka. Och den känslan att man inte räcker till. Den är hjärtskärande, fruktansvärt men jag vet att jag gör det jag kan göra. 

Jessica Norrgran vill lyfta fram vikten av att våga prata om psykisk ohälsa och självmord. Hon berättar att Peter hade väldigt svårt att acceptera att han var sjuk. 

– Det är därför det är så himla, himla viktigt att vi pratar om att vi inte alltid kan må bra, och att när man läser självmordsstatistiken bland män och pojkar, den är helt vidrig. Jag tänker att det har ju att göra med hur vi pratar om det och att man faktiskt inte vågar be om hjälp och när man ber om hjälp så hinner man kanske inte får hjälpen i tid och blir inte tagen på allvar. 

Enligt Jessica Norrgran är självmord aldrig ett val. 

– Det finns ingen som väljer att lämna tre barn. Det finns ingen annan utväg bara. Man väljer det inte. 

https://www.instagram.com/p/B3XT144o74K/?utm_source=ig_web_copy_link

”Känslor man inte trodde fanns”

I dag har hon och barnen valt att trycka tröjor, mössor och tygpåsar med just det budskapet ”Självmord är inget val. Psykisk ohälsa dödar”. Det vill inte att Peters död ska bli förgäves. I stället vill de hjälpa andra och sprida budskapet. Äldsta dottern vill bli läkare och ge personer den hjälp som hennes pappa aldrig fick. 

– Det är så himla viktigt att våga prata om det här för det är så mycket skam och så mycket skuld och i den här sorgen så är det så många känslor som man inte trodde fanns. Det är verkligen en speciell sorg som ingen annan kan förstå. 

Trots att livet har tagit en ofattbar vändning kämpar Jessica Norrgran på. 

– Mitt mantra är att allting sker av en anledning, ibland så ser man det inte riktigt klart just när det händer men jag vet att det finns en mening med det här och hela tiden har jag trott och tänkt att det kommer att bli bra. Det kommer att bli bra, det är bara tungt just nu men det kommer att bli bra.

Sofias änglar sänds onsdagar 21:00 på Kanal 5 och Dplay. 

Se mer från ”Sofias änglar”

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

HJÄLPLINJEN Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.

1177 Vårdguiden Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. 020-85 20 00. Mer information finns på www.mind.se

BRIS, BARNENS TELEFON Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator. Numret är 116 111. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73. Mer information finns på www.spes.se.

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. 08-702 16 80. Mer information på www.jourhavande-medmanniska.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.