Fredrik Backmans roman "En man som heter Ove" bli film. Nu står det klart att Hannes Holm regisserar den. Foto: Emil Nordin
Fredrik Backmans roman "En man som heter Ove" bli film. Nu står det klart att Hannes Holm regisserar den.  Foto: Emil Nordin

Holm gör film av "En man som heter Ove"

Publicerad

Hannes Holm regisserar filmatiseringen av storsäljande "En man som heter Ove".

Nyheten kommer under filmfestivalen i Cannes.

– Det var dags att ta tag i något ordentligt efter "Sune". Från en pojke som heter Sune, till en man som heter Ove, säger Hannes Holm under en presskonferens.

Fredrik Backmans roman "En man som heter Ove" har sålts i runt 650 000 exemplar i Sverige.

Nu ska Hannes Holm ta sig an berättelsen på vita duken. Under filmfestivalen i Cannes tillkännagav Film i Väst att Holm kommer att stå för manus och regi.

”Fredrik Backmans litterära språk och universum med den oerhört speciella men igenkännande karaktären Ove i centrum är full av filmiska möjligheter. Jag ser fram emot denna resa för att gestalta Ove och hans värld på film”, säger Hannes Holm i ett pressmeddelande.

Under presskonferensen i Cannes förklara Holm varför:

– Bara att tänka en film om en svensk gubbe, det hör man ju att det blir roligt. Om man dessutom lyfter på kepsen för vad som finns under, uppstår magi.

Han beskriver det som en "kärleksförklaring till svenske gubben".

– Men det blir många starka kvinnoroller också, lovar Holm.

"Självklara valet att regissera"

Hannes Holm ligger bakom succéer som "Sune"-filmerna, "Himlen är oskyldigt blå" och "Adam och Eva".

Han har vid flera tillfällen nominerats till filmpriset Guldbaggen, och tog 1998 emot Karamelodiktstipendiet.

– Hannes Holm är med sitt uttryck och känsla för karaktärer som drama och komedi det självklara valet att regissera "En man som heter Ove", säger producenten Annica Bellander i pressmeddelandet.

"En man som heter Ove" blev Sveriges mest sålda bok förra året och har även släppts i Norge, Island, Danmark, Finland och Holland. I år planerar man att ge ut den i bland annat Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och USA, skriver Film i Väst i pressmeddelandet.

Filmen kommer att spelas in i Spanien och i Trollhättan till höst och under våren nästa år. Den väntas ha premiär på juldagen 2015.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag