Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Holm gör film av "En man som heter Ove"

Fredrik Backmans roman "En man som heter Ove" bli film. Nu står det klart att Hannes Holm regisserar den. Foto: Emil Nordin

Hannes Holm regisserar filmatiseringen av storsäljande "En man som heter Ove".

Nyheten kommer under filmfestivalen i Cannes.

– Det var dags att ta tag i något ordentligt efter "Sune". Från en pojke som heter Sune, till en man som heter Ove, säger Hannes Holm under en presskonferens.

Fredrik Backmans roman "En man som heter Ove" har sålts i runt 650 000 exemplar i Sverige.

Nu ska Hannes Holm ta sig an berättelsen på vita duken. Under filmfestivalen i Cannes tillkännagav Film i Väst att Holm kommer att stå för manus och regi.

”Fredrik Backmans litterära språk och universum med den oerhört speciella men igenkännande karaktären Ove i centrum är full av filmiska möjligheter. Jag ser fram emot denna resa för att gestalta Ove och hans värld på film”, säger Hannes Holm i ett pressmeddelande.

Under presskonferensen i Cannes förklara Holm varför:

– Bara att tänka en film om en svensk gubbe, det hör man ju att det blir roligt. Om man dessutom lyfter på kepsen för vad som finns under, uppstår magi.

Han beskriver det som en "kärleksförklaring till svenske gubben".

– Men det blir många starka kvinnoroller också, lovar Holm.

"Självklara valet att regissera"

Hannes Holm ligger bakom succéer som "Sune"-filmerna, "Himlen är oskyldigt blå" och "Adam och Eva".

Han har vid flera tillfällen nominerats till filmpriset Guldbaggen, och tog 1998 emot Karamelodiktstipendiet.

– Hannes Holm är med sitt uttryck och känsla för karaktärer som drama och komedi det självklara valet att regissera "En man som heter Ove", säger producenten Annica Bellander i pressmeddelandet.

"En man som heter Ove" blev Sveriges mest sålda bok förra året och har även släppts i Norge, Island, Danmark, Finland och Holland. I år planerar man att ge ut den i bland annat Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och USA, skriver Film i Väst i pressmeddelandet.

Filmen kommer att spelas in i Spanien och i Trollhättan till höst och under våren nästa år. Den väntas ha premiär på juldagen 2015.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!