Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hollywoodsvenskarnas skräck i brandinfernot

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från Los Angeles.
De svenska Hollywoodfruarna lever mitt i eldinfernot i Kalifornien.Foto: DANIEL SAHLBERG / TV3
En av de pågående bränderna härjar i Riverside.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Kraftiga vindar riskerar att förvärra eldinfernot.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänsten arbetar i nuläget med 15 skogsbränder runtom i delstaten.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

Vildsinta bränder fortsätter att härja i Kalifornien.

Nu berättar Hollywoodsvenskarna om skräcken inne i infernot.

– Jag trycker att det är förskräckligt, säger Maria Montazami.

Kraftiga vindar, på uppemot 35 meter per sekund, har gjort situationen i Kalifornien värre. På torsdagen brinner det i 15 olika områden, enligt LA Times.

Tusentals människor har tvingats lämna sina hem.

Samtidigt har de lokala myndigheterna för första gången någonsin gått ut med varningar för extremt brandfarligt väder – en så kallad ”extremt röd flagg”.

Mitt i infernot bor flera svenskar, däribland de profilerade svenska Hollywood-fruarna.

Anna Anka, 48, skriver i ett mejl till Expressen:

För tillfället är vi i säkerhet och ok, bränderna är 40 minuter bort med bil från mitt hus i Lake Sherwood. Det enda vi känner av är den dåliga luften för tillfället.

Anna Anka bor 40 minuter från bränderna.

Elena Belle: ”Fruktansvärt”

34-åriga Elena Belle, tidigare Natascha Peyre, bor i Hollywood Hills tillsammans med maken Michael Theanne och dottern Luna Belle, nyss fyllda två år gammal. Deras område är inte i farozonen just nu, men bränderna är närvarande för alla.

– Det händer varje år och det är fruktansvärt för alla som påverkas av det här. Jag har till och med funderat på att ta in folk som blir utan hem, men det är också ganska läskigt att ta in okända människor. Man vet inte om det är några konstiga typer som hör av sig och vill stanna, säger Elena Belle.

Elena Belle känner av bränderna i den förändrade luftkvaliteten.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hon fortsätter:

– Det är skitläskigt, det har blivit en vardag när det händer hela tiden. Det man mest känner av är luftkvalitén. Men där vi bor specifikt så är det inte så mycket grönt runtomkring, om det skulle uppstå en brand skulle de nog kunna släcka den ganska snabbt.

Filmar när sitt eget hus brinner ner.

Många har lämnat sina hem och förflyttat sig till områden som ligger utanför brandzonerna. Myndigheterna uppmanar också alla i Kalifornien att vara redo med färdigpackade väskor och bensin i bilen.

De som tvingats evakuera finns nära i Elena Belles tankar.

– Det är jätteläskigt. Huvudsaken är att man får med sig sina nära och kära, saker är inte viktigt i sådana tillfällen, säger hon.

Maria Montazami: ”Allt blir bara värre”

Maria Montazami, 53, bor längre söderut i det glamorösa området Orange County. Hon håller nära kontakt med sin dotter som bor närmre riskzonen.

– Jag pratade precis med min dotter. Min dotter bor i Venice Beach så hon är närmare. Just där hon bor är det rök och aska som flyger omkring och nu är det jättefarligt för allt det här som flyger omkring och har lite eld på sig startar ju en ny brand, det heter amber. Vi håller oss borta från LA just nu.

Maria Montazami oroar sig för sin dotter som bor i Venice Beach.Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Just nu är jag inte orolig för min dotter men om hon skulle bo där Gunilla bor och de andra fruarna skulle jag vara jätteorolig. Jag har pratat lite med Gunilla och hon har ju varit utsatt för en eldsvåda så jag kan tänka mig att hon är orolig för sin mamma.

Expressen har tidigare talat med Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet. Hon menar att bränderna tveklöst blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna.

Maria Montazami tror också att den globala uppvärmningen har haft en påverkan.

– Jag tycker det är förskräckligt, jag fick precis ett foto från min väninna som bor i Riverside och hon tog ett kort på deras hus och då ser man elden som brinner i bakgrunden. All rök har redan kommit dit men elden är 16 kilometer bort. Det här är de värsta vindarna och allt blir bara värre tack vare global warming.

Hon fortsätter:

– Först så regnar det hela vintern och sen växer allt och blir grönt och fint och sen blir det bara sol. Och så nu de här vindarna och allt bränns upp. Eftersom det blir värre för varje år så är det skrämmande. Jag förstår inte hur vi har kunnat ha sådan tur här där vi bor.

Bästa vännen är 8 kilometer från branden

En av Maria Montazamis bästa vänner, Lotta Cervantes, 55, befinner sig i Riverside. Hennes jobb ligger 8 kilometer från de pågående bränderna.

– Det brinner lite överallt. Men vi är okej, säger hon.

Lotta Cervantes jobb ligger 8 kilometer från den närmaste branden.Foto: Tomas Kvarnkullen
Lotta Cervantes ser elden från fönstret därhemma.Foto: Tomas Kvarnkullen

– När man går utomhus så kan man känna röklukten och där vi bor, som är rätt högt upp, så såg man i morse i fönstren hur det brann. Man är rätt van vid det här så man får ingen större panik, man tänker mest på att om någonting skulle hända så måste man fundera ut vad man behöver packa. Jag tog med mig mina försäkringspapper och gjorde kopior som jag kan behöva ha både hemma och på jobbet.

Även Lotta Cervantes tänker på de som tvingats fly:

– Det här är fruktansvärt för jättemånga människor som måste upp mitt i natten med barn och husdjur och det är många som förlorar sina hus. Men det här händer vartenda år, så det är förskräckligt att man är så van att man vet att det kommer att hända.

Tomas Kvarnkullen om bränderna: ”Läger blir värre”

Tusentals människor har tvingats lämna sina hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.