Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hollywoodkändisarnas tecken på röda mattan

Programledarna Sandra Oh och Andy Samberg.Foto: WILLY SANJUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Skarsgård när han vann förra året på Golden Globe.Foto: PAUL DRINKWATER / AP TT NYHETSBYRÅN

Natten till måndagen hålls årets glamourösa Golden Globe-gala i Hollywood, med programledarna Sandra Oh och Andy Samberg i spetsen.

Svenska Ludwig Göransson har chans att vinna pris för bästa originalmusik – och Glenn Close är nominerad för sin huvudroll i svenskregisserade filmen "The wife".

Förra året tog Alexander Skarsgård hem en Golden Globe-statyett för sin roll i hyllade dramaserien "Big little lies".

I år är det inga svenska skådespelare som är nominerade på den glittriga galan – men det innebär inte att Sverige står utan vinstchanser.

Svenska låtskrivaren Ludwig Göransson, som tidigare har belönats med en Grammy, har chans att vinna en Golden Globe för bästa originalmusik till Ryan Cooglers superhjältefilm "Black panther".

Hollywoodstjärnan Glenn Close är också nominerad för huvudrollen i filmen "The wife", och kan ta hem en Golden Globe-statyett. Filmen, som är regisserad av svenska Björn Runge och handlar om en Nobelförfattarhustru, fick inga andra nomineringar på galan.

 

 

Svart klädsel förra året

Förra årets Golden Globe kom precis efter me too-vågen i Hollywood, och många av de kvinnliga gästerna valde då att klä sig helt i svart för att visa sitt stöd till rörelsen "Time's up", mot sexuella trakasserier i skådespelarbranschen. 

Skådespelaren och programledaren Oprah Winfrey hyllades för sitt livs gärning, och höll ett känslosamt tal om "Time's up"-rörelsens stora inverkan på samhället.

– Allt för länge har kvinnor inte blivit hörda och trodda när de har sagt sanningen till maktens män. Men deras tid är slut, sa hon då på galan.

I år har inte "Time's up"-rörelsen uppmuntrat till svart klädsel på röda mattan, utan i stället valt något mer nedtonad. De som vill stötta organisationen uppmuntras i stället bära speciella armband, skriver Dagens Nyheter.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.