Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hollywoodfrun fångad på bild – nu kommer det fram

Enligt polisrapporten kom Gunilla Persson in i Chanelbutiken vid halv fem-tiden på eftermiddagen.
Hollywoodfrun har själv sagt att det hela var “ett missförstånd”, och nekar till brott.
Foto: TV4

PALM BEACH. Åtalet mot Hollywoodfrun Gunilla Persson för den misstänkta stölden av lyxsolglasögonen i Florida har mildrats – men hon riskerar fortfarande straff. 

Nyckeln i åklagarens bevisning: de två olika övervakningsfilmerna. 

Worth Avenue i Palm Beach kantas av både palmer – det är ju Florida – och exklusiva affärer. Bland andra syns juveleraren Tiffany’s, skomärket Jimmy Choo och modebutiker som Armani och Ralph Lauren. Och så Chanel. 

Det var här Gunilla Persson, 59, befann sig den 22 maj. 

Enligt polisrapporten kom Gunilla Persson in i Chanelbutiken vid halv fem-tiden på eftermiddagen, och köpte en handväska, men gick också ut med solglasögonen värda 4 700 kronor på sig – utan att betala.

Hollywoodfrun har själv sagt att det hela var “ett missförstånd”, och nekar till brott. 


LÄS MER: Gunillas desperation – nu avslöjar advokaten 


Mildrad rubricering

Under onsdagen offentliggjordes åtalet mot Persson – då framkom att åklagaren rubricerat det som “grov stöld”, det som i Florida kallas “grand theft”, och sorterar in under “felony”, alltså brott. Sent under onsdagen kom uppgifter från personal på åklagarmyndigheten att fallet skulle nedgraderas till “misdemeanor” – en förseelse. 

Under torsdagen har dokument som bekräftar nedgraderingen blivit offentliga: Nu är rubriceringen “petit theft” – stöld. Exakt vad det är som föranlett ändringen vill inte åklagarmyndigheten säga något om. 

– Vi kan inte besvara de här frågorna, säger Natalie Cruz, mediekontakt på åklagarmyndigheten. 

Till skillnad från grov stöld, där maxstraffet är fem års fängelse, är straffet för stöld som mest ett års fängelse. Domaren kan också utdöma ett villkorligt straff eller böter om högst 1 000 dollar – nästan 9 000 kronor. 

Det som kommer kunna bli avgörande i bevisningen mot Gunilla Persson är övervakningsfilmerna. 


LÄS MER: Gunilla Persson lånade för att betala sig ur häktet 


Två filmer

– Det finns två filmer kopplade till det här fallet, säger Andy Minchak på Palm Beach-polisens enhet för bevishantering. 

En av dem är från polispatrullen. Det är en så kallad “dash cam” – en kamera som sitter monterad på instrumentbrädan i polisbilen och filmar vad som händer framför bilen. 

Det som förväntas kunna ses på de bilderna är när Persson möter polisen ett par timmar efter den misstänkta stölden. Runt sju på kvällen ska polisen fått fatt i Hollywoodfrun, när hon gått på gatan. Enligt polisrapporten hade hon först solglasögonen i väskan, och satte dem på huvudet igen under samtalet med polisen.

Men den ännu viktigare kameran lär bli den kamera som finns inne i Chanelbutiken. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Enligt uppgifterna i polisrapporten var Gunilla Persson inne i butiken i cirka 20 minuter. 

Den luftiga butiken ligger på ett hörn längs fina Worth Avenue, och i affären finns allt från blusar och kjolar till handväskor och smycken. Vid Expressens besök ligger det solglasögon framme vid kassan, precis som det gjorde när Persson var där. Det var just när hon stod vid kassan hon satte på sig solglasögonen, enligt polisrapporten. Sedan ska Persson ha gått runt i butiken, och därefter gått ut med glasögonen kvar på sig. Det är detta som väntas synas på övervakningsfilmerna.


LÄS MER: Gunilla Perssons egna ord – efter gripandet i Florida 


Sally Chandler står uppsatt som “brottsoffer” i dokumenten i tingsrätten, i egenskap av butikschef i Chanelbutiken, där Persson handlade – och ska ha fastnat på övervakningskamera. 

– Jag är ledsen, men jag kan tyvärr inte säga något om det här tyvärr, säger hon. 

Expressen har sökt Gunilla Persson, och har sökt hennes advokat Philip T Ridolfo vid upprepade tillfällen för att få en kommentar om utvecklingen i fallet. Ridolfo meddelar att han är upptagen och inte vill säga något.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.