Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hollywoodfruarna en kassako - räddade TV3

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BRITT EKLANDÅlder: 71Född: StockholmOm Gunilla Persson:- Hon spelar för läktarna, hon har inget liv. Allt hon gör är falskt och påhittat.Kom till USA: Skådespelare som slog igenom 1974 i Bondrullen Mannen med den gyllene pistolen. Bodde i Hollywood redan 1964 när hon var gift med skådespelaren och kändisen Peter Sellers.Säsonger i serien: 1
Foto: Anna-Karin Nilsson
SIV COTTOMÅlder: 41Född: ElverumOm Gunilla Persson:– Hon säger att hon har blivit drogad? Då säger jag att du är one crazy person.Kom till USA: Föddes i Elverum nära svenska gräsen. Åkte över Atlanten som 17-åring och jobbade som au-pair på Long Island utanför New York. Gifte sig och blev kvar.Säsonger i serien: En.
Foto: Lisa Mattisson
MARIA MONTAZAMIÅlder: 47Född: VästeråsOm Gunilla Persson- Ditt hem är för enkelt.Till USA: Åkte på semester till Los Angeles 1987 för att hälsa på sin syster. Blev kvar i LA och arbetade som servitris. Där träffade hon ägaren Kamran Montazami. Gifta sig, fick barn och blev kvar.Säsonger i serien: Sex.
Foto: Christer Wahlgren
GUNILLA PERSSONÅlder: 54Född: BjuvOm Britt Ekland:- Britt är en person utan stil och klass, hon är bara avundsjuk på mig.Kom till USA: Tidigare reseledaren och modellen bor sedan 1989 på Manhattan i New York. Har en nioårig dotter efter en provrörsbefruktning.Säsonger i serien: Tre.
Foto: Jens L'Estrade
ANNA ANKAÅlder: 42Född: Polen.Om Maria Montazami:- Hon har ingen glamourkänsla eller kvinnlighet och beauty.Till USA: Född i polen, adopterad till Sverige och Bjuv som treåring. Flyttade till USA 1993 efter att ha tävlat i Miss Hawaiian Tropic. Har i dag modelljobb och filmroller.Säsonger i serien: En.
Foto: Christian Örnberg
AGNES-NICOLE WINTERÅlder: 57.Född: BoråsOm Gunilla Persson:- Min sångröst? Hon får tycka vad hon vill.Till USA: Flyttade till USA i slutet av 1980-talet för att jobba som modell. Har varit gift tre gånger. Arbetar i dag som filmproducent i Beverley Hills.Säsonger i serien: Tre.
Foto: Thomas Engstrom
PÄIVI HACKERÅlder: 55.Född: Finland.Om Anna Anka:- Om jag gjort en skönhetsoperation? Det tar jag som en komplimang från henne.Till USA: Föddes i Finland, växte upp i Västerås. Flyttade till USA när hon var 24 år. Har pluggat konst och litteratur på Stockholms universitet.Säsonger i serien: Två.
Foto: Thomas Engstrom
ISABEL ADRIANÅlder: 36.Född: Göteborg.Om Gunilla Perssson:- Gunilla tror att hon är en världsstjärna.Till USA: Modell och tidigare klubbchef på Stureplan. Gifte sig i år med artisten Steve Angello. Bor i USA med sin familj.Säsonger i serien: Tre
Foto: Christian Örnberg
MARGARETA SVENSSONÅlder: 44.Född: VarbergOm Gunilla Persson och Maria Montazami:– Gunilla som ser ut som en transvestit och Maria ser ut som en avdankad porrstjärnaTill USA: Har jobbat som sångerska och pianist på många lyxhotell. Flyttade till andra sidan Atlanten och har bott i Los Angeles sedan 1998.Säsonger i serien: En.
Foto: Izabelle Nordfjell
LENA JOLTONÅlder: 58.Född: Halmstad.Om Anna Anka:- Hon är så osäker den tjejen. Typisk svensk mentalitet.Till USA: Flyttade i unga år till Paris för att plugga. Senare flyttade hon till USA. Har varit gift med en miljardär. Jobbar som modell.Säsonger i serien: Två.
Foto: Tomas Leprince
SUZANNE SAPERSTEINÅlder: 52.Född: Avesta.Om alla andra Hollywoodfruar:- Andraplatser är bara till för förlorare.Till USA: Var tidigare lärare. Flyttade till USA som ung och träffade under en flygresa mångmiljardären David Saperstein som hon gifte sig med. Paret skilde sig 2005.Säsonger i serien: En.
Foto: Thomas Engström
1 / 12

Hot, slagsmål - och verbala attacker.

Svenska Hollywoodfruarnas galna utspel i sina hem har blivit en kassasuccé för tidigare kriskanalen TV3, som även skapat andra program som aktuella "Montazamis med vänner".

- Programmet berör och väcker känslor. Det är ekonomiskt viktigt för oss, säger Max Lagerbäck, presschef på TV3.

Expressen kan berätta att kanalen förbereder en ny säsong.

Hemmafruarna från Hollywood klev in i våra vardagsrum 2009. Anna Anka, då gift med den berömde sångaren Paul Anka, lockade med sin uppenbarelse en miljon tv-tittare. Programmet blev snabbt TV3:s största, populäraste - och mest omtalade.

Usla tittarsiffror

Och formatet kom i en tid när TV3 slogs med usla tittarsiffror och flera program som floppat trots stora satsningar.

Anna Anka försvann från programmet efter den första säsongen. Men vardagen för kvinnorna i det stjärntäta Hollywood utanför Los Angeles i USA, har fortsatt att skapa rubriker under ytterligare fem, säsonger.

Karaktärerna och hemmafruarna Maria Montazami, Gunilla Persson, Siv Cotton, Isabel Adrian och Britt Eklands liv är ett av TV3:s mest omtalade program i kanalens historia.

- Det är stor underhållning som berör och väcker känslor hos tv-tittarna, säger Max Lagerbäck på TV3.

Maria Montazami har varit med under samtliga säsonger och är en av programmets största stjärnor. I går kväll hade hennes nya program "Montazamis med vänner" premiär på TV3.

"Svenska Hollywoodfruar" har under sin tid visat bråk, hot och galna utspel från fruarna. TV3 kunde knappast ana vad som väntade när produktionsbolaget Meter presenterade formatet efter den amerikanska "real Housewifes of"-serien.

-Vi visar ett av Sveriges mest omtalade program på sociala medier. Våra tittare är otroligt engagerade i programmet och det är förstås en stor del av programmets framgång, säger Max Lagerbäck.

Castingen helt avgörande

Castingen - att hitta rätt karaktärer- är helt avgörande i jakten på höga tittarsiffror.

- Produktionsbolaget Meter kommer i regel med tips på bra och intressanta namn. Sedan inleder vi en urvalsprocess tillsammans.

Vem castar karaktärerna?

- Produktionsbolaget har det initiala ansvaret. Sofia Eng, som känner många i Hollywood, har castat nästan alla i programmet. Men även producenten Johan Pråmell och fotografen Thomas Eng-ström har bidragit med namn som Britt Ekland och Margareta Svensson.

Hur viktigt är programmet för er?

- Svenska Hollywoodfruar är ett av de populäraste programmen på TV3. Det har konstant höga tittarsiffror och är ett av våra mest mediala och omtalade program. Självklart är det ett viktigt program för TV3.

Finns det några svårigheter att spela in programmet?

- Egentligen inte. Det största problemet är att få ihop samtliga berördas kalendrar.

Vad betyder programmet för TV3 ekonomiskt?

- Jag kan inte och kommenterar inga siffror. Men det är klart att ett framgångsrikt program, utöver att dra tittare till kanalen och vinna "Kristallen", även bidrar ekonomiskt i kronor och ören. Det är själva affärs- idén för kommersiell tv.

Andra program har följt

Succén har inneburit att andra program blivit verklighet för kanalen med karaktärerna som då ofta stått på egna ben.

- Listan är lång nu med spinoffer. "Anna Anka och hennes vänner önskar god jul", "Anna Anka söker assistent", "I form med Anna Anka", "Svenska New York-fruar", "Maria och Mindy - Best friends forever", "Så blev vi Svenska Hollywoodfruar" och nu aktuella "Montazamis med vänner".

Kommer sannolikt tillbaka

"Svenska Hollywoodfruar" är över för den här säsongen. Men nu väntar ett omfattande arbete och en intensiv period i jakten på att göra nya program.

Vad händer nu?

- Vi sätter vi oss ner och analyserar höstens säsong grundligt. Därefter är det dags att planera en eventuell nästa inspelning och skriva kontrakt med de som ska medverka.

Hur ser framtiden ut för programmet?

- Inget är i dagsläget klart, men med tanke på programmets popularitet är det högst sannolikt att programmet återkommer hösten 2014.

FAKTA

Så många tittare har programmet haft i genomsnitt sedan starten

Säsong 1: 812 333

Säsong 2: 557 000

Säsong 3: 405 100

Säsong 4 525 100

Säsong 5: 687 000

Säsong 6: 642 566

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.