Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hollywoodelitens miljonchansning – svåra vägen fram till succén

Jimmy Hoffa (Al Pacino) och Frank Sheeran (Robert De Niro).Foto: © 2019 Netlfix US, LLC. All rights reserved.
Martin Scorsese, Robert De Niro och skådespelarens mångåriga samarbetspartner Jane Rosenthal kämpade i mer än tio år för att få ”The Irishman” gjord. Foto: © 2019 Netlfix US, LLC. All rights reserved.
Det här är historien om hur några av Hollywoods mest kända brottades med att övertala filmstudios att satsa miljonbelopp på en film som använder sig att ny och unik teknik för att föryngra skådespelarna.Foto: Niko Tavernise / © 2019 Netlfix US, LLC. All rights reserved.
”Helt ärligt: det här är ett experiment. Till syvende och sist så är jag bara glad att filmen blev gjord”, säger Scorsese. Foto: Niko Tavernise / Niko Tavernise

De kämpade i mer än tio år för att få ”The Irishman” gjord. 

Under de sju första dagarna på Netflix såg 26,4 miljoner användarkonton Martin Scorseses film med Robert De Niro och Al Pacino. 

Det här är historien om hur några av Hollywoods mest kända brottades med att övertala filmstudios att satsa miljonbelopp på en film som använder sig att ny och unik teknik för att föryngra skådespelarna.

– Helt ärligt: det här är ett experiment. Till syvende och sist så är jag bara glad att filmen blev gjord, säger Scorsese.  

Det är juli 2007 och Martin Scorsese, Robert De Niro och skådespelarens mångåriga samarbetspartner Jane Rosenthal har ringt upp Paramount Pictures dåvarande chef Brad Grey. 

De ska prata om ”Frankie Machine”, en film baserad på Don Winslows roman. Brad Grey är inställd på att ge Scorsese och De Niro pengarna de behöver för att projektet ska bli av. 

Under utvecklingsfasen av ”Frankie Machine” har Robert De Niro läst Charles Brandts ”I heard you paint houses” som research. Boken handlar om Frank ”The Irishman” Sheeran, omtalad maffiatorped.  

In bit in i telefonkonferensen ska Brad Grey berätta att Paramount vill satsa på ”Frankie Machine”. Robert De Niro avbryter honom och säger att det finns en annan bok han är intresserad av. 

– Då svarade Brad, ”okej, så när jag ska ge grönt ljus till en film, du vill du ha en ny utvecklingsdeal för en annan?, berättar Jane Rosenthal för Hollywood Reporter. 

Efter det börjar en lång period där Scorsese och De Niro har flera möten med olika filmstudios. Ingen nappar på projektet, vars produktionsbudget slutligen landade någonstans mellan 159 och 175 miljoner dollar. 

Återföreningen efter beslutet

I november 2016, nästan tio år efter första samtalet om ”The Irishman”, skickar Scorsese och Robert De Niro filmens manus till Ted Sarandos, innehållschef på Netflix. 

Streamingjätten befinner sig då i en fas där de kämpar med näbbar och klor för att locka till sig regissörer, manusförfattare och skådespelare som kan leverera filmer som blir omtalande tittarraketer på Netflix, men som också kan nomineras till Oscarsgalan. 

Tio månader efter att Sarandos läste manuset till ”The Irishman” börjar filmen spelas in i New York. Väntar gör en inspelning som tog 108 dagar, som använde sig av 160 olika platser och 28 olika studiobyggen, fler än 200 rollfigurer och som hoppar mellan fyra olika tidsperioder. 

Dessutom är ”The Irishman” första gången som Al Pacino medverkar i en film av Martin Scorsese, samtidigt som den återförenar regissören och De Niro, som senast arbetade med ”Casino” 1995. 

På rollistan finns även Joe Pesci, som avbröt sin egenvalda skådespelarpensionering för att göra ”The Irishman”. 

– Det här är en berättelse om att bli äldre, och det kändes rätt. Vi som var involverade i filmen börjar närma oss den tiden, om man nu vill säga så, säger Robert De Niro till Hollywood Reporter. 

Stora utmaningen – åldersfrågan

”The Irishman” hade premiär 27 november på Netflix. Den 11 december meddelade företaget att 26 404 081 användarkonton sett filmen under de sju första tillgängliga dagarna. Brasklappen: För att räknas måste ett konto ha sett 70 procent av filmen. Å andra sidan kan ett användarkonto innebära tre, fyra, tio eller fler tittare. 

”The Irishman” kan även vinna fem statyetter på Golden Globe Awards i januari, och förväntas nomineras i flera kategorier på Oscarsgalan. 

Inte så pjåkig för en film som Martin Scorsese, 77, beskriver som ett experiment. Regissören har vid flera tillfällen poängterat utmaningen i att spela in de scener där De Niro, 76, Pesci, 76 och Pacino, 79, ska gestalta sina rollfigurer i medelåldern eller yngre. 

För dessa sekvenser användes en kamerarigg som fick smeknamnet ”det trehövdade monstret”. Med ny, unik teknik kunde företaget Industrial Light & Magic under ledning av visuella effekter-magikern Pablo Helman föryngra skådespelarna utan att de behövde bära särskilda hjälmar eller de digitala markörer som är brukligt vid inspelningar som dessa. 

Nya tekniken – helt avgörande

För Scorsese var tekniken inte bara nödvändig, utan också avgörande, då han tidigt bestämde att yngre skådespelare inte skulle hitta samma tyngd som den äldre trion. 

– Grejen är att Bob, Joe och Al inte spelar yngre versioner av sig själva, de spelar yngre versioner av sina rollfigurer. De har upplevt filmens sammanhang, de var med på 50-, 60- och 70-talet. Det finns där i deras kroppsspråk och i deras ansikten, säger Martin Scorsese till Hollywood Reporter. 

För branschtidningen utvecklar regissören också sina känslor kring att ”The Irishman” bara fick några veckor på biograferna - för att kunna Oscarsnomineras måste filmen visas på en viss tid på bio - och att det är första gången som bioinkomsterna för en av hans filmer inte redovisas offentligt. 

– Helt ärligt: det här är ett experiment. Du kan streama filmen. Du kan se den på en större duk. Det kanske blir en annan upplevelse om du ser den i en biograf med andra personer. Till syvende och sist så är jag bara glad att filmen blev gjord. 

”The Irishman”

# ”The Irishman” baseras på Charles Brandts bok ”I heard you paint houses”. Handlingen fokuserar bland annat på relationen mellan Frank Sheeran (De Niro) och Jimmy Hoffa (Pacino). Brandt intervjuade Sheeran under fem år och under den tiden erkände den senare att han varit iblandad i åtminstone 25 mord.

 

# Martin Scorsese regisserar, Steven Zaillian har skrivit filmens manus, medan Rodrigo Prieto är huvudfotograf och Thelma Schoonmaker, som vanligt när det gäller Scorsese, har klippt filmen. 

 

# Utöver De Niro, Pacino och Pesci finns även Harvey Keitel, Ray Romano, Bobby Cannavale, Anna Paquin, Stephen Graham, Stephanie Kurtzuba, Jack Huston, Kathrine Narducci och Jesse Plemons på filmens rollista. 

SÅ MÅNGA HAR SETT NETFLIX FILMER

# Netflix höll länge hemligt hur många som ser företagets originalproduktioner. Sedan drygt ett år tillbaka har man börjat dela med sig av fler och fler uppgifter, även om företaget fortsatt är selektiv med vilka titlar man väljer att belysa.  

# Netflix räknar inte tittare, utan användarkonton. För att ett användarkonto ska räknas måste det ha sett åtminstone 70 procent av en film.

# ”The Irishman” - 26,4 miljoner (sju första tillgängliga dagarna)

# ”Bird Box” - 80 miljoner (fyra första tillgängliga veckorna)

# ”Murder Mystery” - 73 miljoner (fyra första tillgängliga veckorna)

# ”Triple Frontier” - 52 miljoner (fyra första tillgängliga veckorna)

# ”The Perfect date” - 48 miljoner (fyra första tillgängliga veckorna)

# ”Tall girl” - 41 miljoner (fyra första tillgängliga veckorna)

# ”The Highwaymen” - 40 miljoner (fyra första tillgängliga veckorna)

# ”Secret Obsession” 40 miljoner (första 28 tillgängliga dagarna)

Hör De Niros attack på Trump

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.