Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Holknekts räddning efter skilsmässan

Per Holknekt berättar om vägen framåt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Per och Linda när de fortfarande var gifta 2017.
Foto: CHARLOTTE BRUNZELL / IBL

Ensamheten ledde Per Holknekt ut ur mörkret.

– Det var hög tid att möta mig själv.

I podcasten ”Fundamentalt” berättar han om alkoholen, spelmissbruket och vändningen efter skilsmässan.

– Hon är min bästa kompis helt plötsligt, säger han om exfrun Linda Holknekt.

Entreprenören, föreläsaren och Odd Molly-grundaren kommer från en tuff period. Pandemin blev ett så hårt ekonomiskt slag att han och familjen tvingades lämna Djursholmsvillan för ett billigare boende.

Krisen ledde till ett återfall i alkoholen.

– Öl nummer ett förför öl nummer två, och rätt vad det var så satt jag där, ridå. Sen så gick det sönder igen. Det följde mycket med det. Det landade i att min högst förståndiga hustru begärde skilsmässa. Väldigt tidigt. Bitarna började falla ganska hårt, väldigt fort, sa han i fjol i podcasten ”Hedman & Hedén”.

”Blivit min absolut bästa kompis”

Nu berättar Per Holknekt – denna gång i podden ”Fundamentalt” med Anna Hegestrand och Jacob Liebermann – om hur det gått sedan dess.

Han har varit nykter sedan 19 juli 2020 och skilsmässan har gett honom en djup vänskap med Linda Holknekt. 

Per Holknekt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Jag beslutade mig för att jag bara ska tala väl om min dotters mamma, vem jag än talar med. Om det så är med mitt barn, mormor, kompisar eller media. Nu förstår jag vinsten i det för nu har Linda blivit min absolut bästa kompis. Vi lever i en vänskapsrelation som inte har det tunga vi skapade i vår kärleksrelation, säger Holknekt i podden.

LÄS OCKSÅ: Per Holknekt och hustrun skiljer sig

”Ihop med mig själv”

I början gick han på ”bekräftelsedejter”, som han uttrycker det, men i stället blev ensamheten hans räddning. Att leva ensam har fått honom att uppskatta sitt eget sällskap – ”min första självkärlek börjar komma fram”, säger han.

– Nu är jag ihop med mig själv och den relationen tänker jag får hålla ett tag, säger han i ”Fundamentalt”.

”Och då förstod jag att det var hög tid att möta mig själv”, säger Per Holknekt.
Foto: LISA MATTISSON

Han nämner ett råd han fick för ett antal år sedan från någon han kallar ”samtalspartner”.

– Att åka till mitt sommarhus, som jag hade då, och vara ensam. Jag förstod inte varför. Hon sa: ”Stanna kvar, stanna kvar, stanna kvar”. Och jag var så: ”Men kära värld, jag mår ju liksom apa, jag är helt solo”. Hon sa: ”Stanna kvar lite till, för snart kommer du träffa en människa du inte mött på väldigt, väldigt länge.” Och då förstod jag att det var hög tid att möta mig själv.

LÄS OCKSÅ: Per Holknekt om återfallet

Pengarna och spelmissbruket

Per Holknekt är alltså nykter igen sedan över ett och halvt år tillbaka. 

Och det spelmissbruk han tidigare talat öppet om – han säger i ”Fundamentalt” att han spelat bort 100 miljoner kronor – ligger också i det förflutna.

– Jag tänker inte ens på det längre. Jag har två symboliska trisslotter som ligger där oskrapade och som nu har gått ut i datum. De ligger där som en symbol för att det är mitt beslut att inte spela.

Han tar också med sig en insikt från sin tid som stormrik.

– Jag lärde mig där och då att det var inte där lyckan bodde. Utan den fick jag söka någon annanstans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.