Holknekt stämmer spelbolag – kräver 10 miljoner

Ur arkivet: Det blir känslosamt i programmet.
Foto: Discovery plus
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Unibet.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Per Holknekt spelade bort 26 miljoner kronor på 15 år.

Nu stämmer han spelbolaget Unibets ägarbolag – som han menar underblåste hans spelmissbruk och pushade honom till att fortsätta spela trots miljonförluster.

I en stämningsansökan inlämnad till Stockholms tingsrätt framgår det att entreprenören vill ha tillbaka över 10 miljoner kronor.

Per Holknekt, 62, har länge varit öppen med att han är spelmissbrukare och att han spelat bort enorma summor genom åren.

För Dagens industri berättade han i augusti 2020 att han beslutat att ta strid mot spelbolaget Unibet.

– Jag blev förförd in i en ondsint beroendeposition gentemot spelbolagen. Det gick över styr. Deras listiga teknik har dränerat min sista krona i den resan. Jag tror jag har petat in 55 miljoner kronor i onlinespel.

– Jag vill väcka uppmärksamhet kring frågan, jag ifrågasätter storbankerna som investerar i de här spelbolagen, som varje år hamnar längst ner på listan över hållbara företag, sa Holknekt till Di då.

Vill ha återbetalning på 10 252 409 kronor

På måndagen skickades en 25 sidor lång stämningsansökan in till Stockholms tingsrätt där det framgår att Per Holknekt nu kräver Unibets två ägarbolag Kindred Group och Spooniker Ltd på 10 252 409 kronor i en typ av återbetalning.

Anledningen är att Holknekts spelmissbruk påstås ha underblåsts av spelbolaget, som enligt stämningsansökan ska ha haft god översikt över Holknekts förlustspiral utan att ha agerat.

”Spelbolaget har medvetet ignorerat spelarens spelberoende och genom ständiga incitament förvärrat dennes ekonomiska situation,” står det bland annat i dokument hos Stockholms tingsrätt.

Expressen har varit i kontakt med spelbolagets juridiska ombud som ännu inte hunnit läsa stämningsansökan. Alexander Westrell är kommunikationschef på Kindred group. Han skriver i ett sms till Expressen att man inte vill kommentera enskilda personer.

”Vi har noterat stämningsansökan. I övrigt har vi i nuläget inga kommentarer.”

Expressen har varit i kontakt med Per Holknekt.

Hit kan du vända dig om du är spelberoende

Kontakta stödlinjen för spelberoende om du behöver råd för egen del eller för en närstående. De erbjuder rådgivning, stöd och information via mejl, chatt och telefon. De kan hänvisa dig vidare, om du behöver söka hjälp i vården.


Du kan också kontakta något av följande ställen för att få hjälp: en vårdcentral, en beroendemottagning, socialtjänsten i din kommun, företagshälsovården om du har ett arbete.


Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller mottagning du vill i hela landet.

Ring telefonnummer 1177 och du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.


Om det är bråttom

Kontakta en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller akutmottagning om du har tankar på att ta ditt liv, eller mår så dåligt att du känner att du inte orkar mer.

Hjälp den som har tankar eller planer på att ta sitt liv att kontakta vården. Vid direkt fara för livet ska du ringa 112.


Du kan kontakta stödlinjen för spelare och anhöriga oavsett var i landet du bor. Det kostar ingenting och du kan vara anonym. 

Telefonnumret är 020 – 81 91 00.

Öppettider är vardagar 9.00-17.00, samt till 21.00 på måndagar och torsdagar.

Är du eller en närstående i behov av tolk kan du kontakta stödlinjen på telefon för tidsbokning. Mer information finns på www.stodlinjen.se.


Text: 1177.

Holknekt om känslorna efter skilsmässan: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.