Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M i kritikstorm efter baddräktsbilder

Dessa bilder på supermodellen Elsa Hosk har gett upphov till en storm på sociala medier.Foto: Twitter
Elsa Hosk på catwalken för Victoria's Secret 2014.Foto: Heathcliff O'Malley/Rex
Elsa Hosk på Elle-galan 2015.Foto: /All Over Press
Elsa Hosk är sedan i fjol en av Victoria's Secrets änglar.Foto: Victoria's Secret

H&M har hamnat i blåsväder igen. Två bilder med supermodellen Elsa Hosk i baddräkt har dragit igång en kritikerstorm i sociala medier. Det är Elsas "tigh gap", mellanrum mellan innerlåren, som utlöst reaktionen. Låren ser helt olika ut på de två bilderna, vilket lett till spekulationer om grov retuschering. Men klädjätten slår ifrån sig kritiken.

Litar du på H&M:s förklaring?

De senaste dagarna har det spridits bilder från H&M friskt i sociala medier. Många reagerade på hur olika den svenska supermodellen Elsa Hosks ben såg ut på två väldigt lika baddräktsbilder. Det är det så kallade "thigh gapet" som väckt folks uppmärksamhet, alltså det utrymme som kan bildas mellan två innerlår hos en person.

På H&M:s kampanjbilder för badklädskollektionen har nästan alla modeller ett "hål" mellan låren, ett ideal som diskuterats friskt den senaste tiden. Många menar att det bidrar ytterligare till smalhetsen, då strikta dieter och till och med operationer förekommer för att få det omtalade hålet mellan låren.

Deltas tusentals gånger - H&M slår tillbaka

På Twitter la en användare upp två bilder från H&M:s sajt där Victoria's secret-modellen Elsa Hosk poserar i två olika baddräkter. På den ena bilden syns hennes thigh gap tydligt, medan låren helt möter varandra på den andra bilden. Tweeten med bilderna har i skrivandets stund delats över 2 600 gånger och folk menar att det är pinsamt av H&M att genom att missa att retuschera en bild har avslöjat hur de jobbar med att ge sina modeller thigh gaps genom retuschering.

 

LÄS MER: 15 viktiga fakta om Elsa Hosk

 

Men H&M slår ifrån sig kritiken och menar att de aldrig ändrar modellers kroppsform.

– Vi redigerar inte för att ändra modellens utseende eller kroppsform och har inte heller gjort det i detta fall, säger Håcan Andersson, från H&M:s presstjänst, och fortsätter:

– Den efterbehandling som görs på bilder är en generell färgtoning, förstärkning av vissa skuggor samt korrigering på plaggen för att de ska framträda tydligare.

Annan vinkel

Men det var inte alla som deltog i debatten som var överens om att det var "glömd" retuschering som gjorde att bilderna på Hosk såg så olika ut. Några menade att bildernas olikheter beror på att hon är fotograferad i olika vinklar. Andra menade att det snarare är så att modellens naturliga thigh gap retuscherats bort på en bild i ett försök från H&Ms sida att undvika kritik för sina smala modeller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.