H&M förklarar: Därför är det så många lappar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
När Rebecka Berglund, 25, hade klippt bort lappar ur sex par trosor hade hon samlat ihop till en mindre bok på 48 sidor: "Åtta-nio tvättlappar på ett underklädesplagg är rätt sjukt", säger hon till Allt om Mode.
Foto: Rebecka Berglund
Många känner nog igen sig i det här…
Foto: Privat
Åtta lappar med information om material och tvättråd. Enligt H&M beror det stora antalet på att de måste ha information för alla 55 marknader som de verkar på.
Foto: Privat

H&M gör trosor som ofta är såväl snygga som prisvärda – på köpet får man en mindre bok.

Sex par trosor resulterar i 48 lappar med tvätt- och skötselråd. Rebecka Berglund, 25, reagerade efter att ha handlat underkläder från klädjätten som så många andra:

– För mig är det helt ofattbart att H&M väljer att slösa 16 kvadratcentimeter tyg per plagg.

Nu förklarar klädjätten varför.

Den som köper ett par underbyxor från H&M kan räkna med att få en rejäl lunta med lappar på köpet. Där finns information om tvättråd och material på ett trettiotal språk.

Allt om Mode gjorde ett besök på underklädesavdelningen på en av H&M:s butiker i Stockholm och hittade trosor med åtta och nio lappar i.

Som många andra klippte Rebecka Berglund, 25, bort lapparna med tvätt- och skötselråd efter sitt inköp från H&M. När sex par H&M-trosor resulterade i en hög av 48 tvättlappar reagerade hon:

– För mig är det helt ofattbart att H&M väljer att slösa 16 kvadratcentimeter tyg per underklädesplagg, speciellt eftersom antalet lappar är något färre på kedjans övriga klädesplagg. I vissa fall blir det nästan mer tyg än själva underklädesplagget.

– Ingen vill ju ha en hel rapport fastsydd i sina plagg - de flesta tvingas ju dessutom klippa bort dessa då de kliar. Åtta-nio tvättlappar på ett underklädesplagg är rätt sjukt.

"Måste anpassas efter lagar"

H&M förklarar nu varför man har så många lappar i ett par trosor.

– Vi har tvätt- och skötselråd i alla våra plagg då det är ett lagstadgat krav att varan ska vara spårbar och detta möjliggörs genom ordernumret i tvättrådet, säger Joanna Morell, Presskontakt på H&M Sverige och fortsätter:

– Anledningen till att våra produkter ofta har skötselråd innehållande flera lappar beror på att de måste anpassas efter lagar, krav och språk för alla våra 55 marknader.

Men Rebecka Berglund är inte nöjd med det svaret.

– Med tanke på att H&M gör miljökollektioner med jämna mellanrum skulle jag nog säga att detta är något av en dubbelmoral och självklart även slöseri.

– Det måste finnas ett bättre och mer innovativt sätt att lösa detta på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.