Hjalle och Heavy jagades genom Sverige av Aschberg

Hjalmar ”Hjalle” Östman och Jonas ”Heavy” Stentäpp
Foto: HASSE ERIKSSON
Robert Aschberg jagade Hjalle och Heavy runt Sverige.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jonas ”Heavy” Stentäpp och Hjalmar ”Hjalle” Östman jagades land och rike runt av Robert Aschberg – och fängslade hela svenska folket. 

Succén gjorde att duon blev igenkända överallt, men Stentäpp tyckte inte att kändisskapet var så lockande.

– Vi tyckte att det är fånigt att vara på en röd matta i Stockholm. Det är jättetöntigt, tyckte vi, säger han.

Jonas Stentäpp och Hjalmar Östman var i tjugoårsåldern när de blev kända som Hjalle och Heavy av hela det svenska folket – efter att ha blivit tävlingsfavoriter i programmet ”På rymmen”. 

I slutet av 90-talet slog programmet ”På rymmen” igenom och visades på fredagskvällar i TV4. Det allra första avsnittet av programmet visade den 29 augusti 1997 och efter det fortsatte det i tre säsonger. Tävlingen gick ut på att två par skulle resa runt i Sverige jagandes av spårhundar – vilka var bland annat Tilde de Paula, Sofia Wistam och Robert Aschberg.

– Vi fick smyga i buskarna, låg bakom murar och staket och gömde oss. Det var ju jättekul, berättar Lars-Åke Wilhelmsson som också var en av spårhundarna.

Hjalle och Heavy jagades i ”På rymmen”

Tillsammans med sin partner Hjalmar Östman reste Jonas ”Heavy” Stentäpp landet runt. Han berättar att det var något helt nytt för dem, inte bara själva programmet utan också då de inte besökt så många platser i Sverige innan.

– Allting var väldigt nytt och då blir det ju smått förvirrande. Och spännande så klart, det var det absolut, säger Stentäpp.

Paren skulle genomföra olika uppdrag varje vecka och hålla sig undan från att bli upptäckta – och om de lyckades vann de pengar.

Sofia Wistam var en av spårhundarna i programmet.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Tilde de Paula jagade också paren i ”På rymmen”.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tävlingen pågick dygnet runt och allmänheten kunde hjälpa spårhundarna med tips att lokalisera var de tävlande befann sig. De tävlande fick bara ta sig runt landet med allmänna transportmedel – som tåg och buss.

För Östman och Stentäpp var det en helt ny värld att både få resa runt så mycket, men också att få vara en del av tv-världen.

– Det öppnade upp ögonen för att det finns roliga saker ute i världen, säger Jonas Stentäpp.

Kändisskapet var inte bara bra

Efter succén i ”På rymmen” blev duon igenkända nästan överallt och mycket folk kom fram och pratade med dem.

– Fyra veckor tidigare har man bara gått runt och ingen har känt igen en, till att man går runt och det står en kö med folk som vill ta en bild, säger Stentäpp.

Att bli igenkänd och att folk ville ta bilder var inte något som Jonas Stentäpp alltid kände sig så bekväm med. 

– Det fanns väl perioder när det var drygt liksom, säger Stentäpp.

Med kändisskapet kom inte bara uppmärksamheten av folket – utan inbjudan till olika kändisfester började också rulla in. Men för Stentäpp och Östman var dessa evenemang inte något som lockade.

– Vi tyckte att det är fånigt att vara på en röd matta i Stockholm. Det är jättetöntigt, tyckte vi. Så vi sket i det bara, säger Jonas Stentäpp.

Mimikry finns fortfarande kvar: Vill på turné

Trots att kändissammanhangen inte riktigt var lockande fanns det positiva saker som kom ur att ha blivit en tv-kändis.

– Det var väl en balans där med allt. Försöka ta vara på det roliga, de möjligheter man fick och inte bli allt för negativ när man tyckte det kändes konstigt, säger Stentäpp.

Jonas ”Heavy” Stentäpp och Hjalmar ”Hjalle” Östman blev kändisar efter ”På rymmen”.
Foto: MARCUS ENGSTRÖM

Innan Östman och Stentäpp medverkade i ”På rymmen” var de en del av bandet Mimikry – och bandet fick sig en rejäl skjuts efter duons tv-succé. De gjorde några låtar under programmet som uppskattades av tittarna, och sedan hörde skivbolag av sig.

– Det är klart att vi ville åka på Sverige-turné. Det tackar man inte nej till, säger Jonas ”Heavy” Stentäpp.

Mimikry finns kvar än i dag och både Heavy och Hjalle spelar fortfarande i bandet. De släppte sitt senaste album ”Grit” för två år sedan och nu under våren är de ute på Sverige-turné. Men det är inte bara musiken som är sig lik i Stentäpps liv, i dag sysslar han också med tv – då han jobbar som tv-producent på Mittmedias live-tv.

Här är spårhundarna

Sofia Wistam

Mikael Reuterswärd 

Göran Bergström

Sanna Gutestam

Staffan Ling

Robert Aschberg

Micke Dubois

Martin Melin

Lasse Kronér

Benno Magnusson

Claire Wikholm

Kent Larsen

Hasse Andersson

Östen Warnerbring

Emma Sjöberg

Nick Borgen

Charlotte Perrelli

Anna Book

Björn Eriksson

Bengt Dahlqvist

Camilla Henemark

Laila Westersund

Tilde de Paula Edeby

Ted Åström

Gert Fylking

Patrik Sjöberg

Hasse Aro

Lucette Rådström

Lars-Åke Wilhelmsson

Olof Johansson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.