Hitmakaren Jonas: De ville göra narr av mig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonas Altberg, 21, skrev årets sommarplåga "Boten Anna". Nu berättar han om den svåra uppväxten med Tourettes syndrom.

Hitmakaren Jonas Altberg, "Basshunter", 21, 

mobbades i skolan.

Eleverna skrattade bakom hans rygg och 

knuffade honom.

- Jag hade det jättetufft, säger han.

I går gick hans låt "Boten Anna" direkt in på en andra-plats på Trackslistan.

När Jonas Altberg var i åttaårsåldern upptäckte hans föräldrar att han hade tics och ryckningar som han inte kunde kontrollera. Det visade sig att han led av sjukdomen Tourettes syndrom. - Det är som om en annan människa lever inom en och vill ta sig ut, berättar han.

Retad i skolan

 Sjukdomen ledde till att han blev retad i skolan. I korridorerna knuffade de äldre eleverna honom, bad honom göra tics, skrattade och talade bakom hans rygg. - De kunde trycka till mig och säga: ryck lite då! På högstadiet trodde Jonas att han hade fått vänner. Det visade sig att de bara ville umgås med honom för att de tyckte hans sjukdom var underhållande. - Killarna kunde ringa till mig bara för att få en rolig stund. De ville göra narr av mig, säger Jonas. Hans självförtroende blev allt sämre. En dag låg han i soffan och grät när hans mamma kom hem. - Jag var jätteledsen sa att jag aldrig kommer få en tjej. Jo, sa min mamma. Men jag svarade att jag bara var ett missfoster.

Före Madonna

 Förra året tog han studenten. I år spelas hans sommarhit "Boten Anna" på alla studentflak.  I går gick den in på en andraplats på P3:s Trackslista - före Madonna, ny på 18: plats. - Bara när jag hörde att låten började spelas på dansgolven blev jag helt överväldigad. Allt har gått så fort, jag har varit i chock i en och en halv månad, säger han. Men det är inte hans nya karriär som har vänt hans självförtroende. Steget tog han när han var 18 år och ställde sig upp inför en hel gymnasieklass och berättade om sin sjukdom. - Jag har aldrig känt mig så nervös, men jag var otroligt lättad efteråt. Jonas är glad över att han visat att det går att lyckas i livet även om man har Tourettes. - Nu jobbar jag på nya låtar, säger han.

FAKTA

Jonas Altberg
Ålder: 21.
Bor: I Söndrum i Halmstad.
Bor fortfarande hemma.
Familj: Mamma, pappa och lillebror.
Artistnamn: Basshunter.
Gör: Tog studenten förra året, arbetslös sen dess.
Aktuell: Jag skrev låten "Boten Anna" på sex timmar och la ut den på nätet.
Nästa dag när jag vaknade hade jag fått 30 000 nedladdningar.
Ett helt album är planerat att släppas i juli.

Tourettes syndrom
Tourettes syndrom är ett neuropsykiatriskt funktionshinder.
Ofta har den drabbade personen tics, återkommande reflexliknande rörelser och läten.
Men det kan också vara tvångstankar, tvångshandlingar, problem med impulsivitet, koncentration, hyperaktivitet och inlärning.
Orsaken har inte kunnat fastställas helt.
Aktuell forskning visar att det beror på en onormal omvandling i hjärnan.

Källa: Riksförbundet Attention

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.