Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hit går vinsten i Björn Ulvaeus miljardimperium

Björn Ulvaeus fortsätter sina miljonframgångar. Förutom att en av hans företag köpt Cirkus i Stockholm planeras nu ett husbygge i London för föreställningen "Mamma Mia! The Party."
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus och Annifrid Lyngstad bildade tillsammans succé-gruppen Abba.
Foto: PER KAGRELL / PRESSENS BILD EXPRESSEN

Framgångarna för Björn Ulvaeus miljardimperium fortsätter.

I juni köpte hans företag, Pop House, Cirkus på Djurgården – nu planerar den förre detta Abba-medlemmen att bygga ett hus i London där "Mamma Mia the party" ska hållas.

– Fem minuter från Waterloo station ska vi bygga ett hus som öppnar någon gång 2019. Det är en jättegrej, säger Björn Ulvaeus.

Året var 1972 när Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad började ge ut sin musik. Två år senare formade gruppen namnet Abba som kom att bli ett av världens mest kända band.

Och succén Abba slutade inte bara för att bandet la turnerandet på hyllan – tvärtom. Musikalen "Mamma Mia" som bygger på gruppens låtar har blivit en världssuccé. Även filmen med samma namn.


Släpper ny "Mamma Mia"-film

Snart kommer den andra "Mamma Mia"-filmen – ett projekt Björn Ulvaeus är inblandad i.

– Jag är väldigt involverad när det har gällt casting. Benny har varit i studion nyligen, och själv ska jag åka till London och spela in. Det är ett skitkul projekt, säger Björn Ulvaeus.


Benny Andersson och Björn Ulvaeus arbetade ihop under tiden med Abba. De har fortfarande flera projekt tillsammans och arbetar bägge med den nya "Mamma Mia"-filmen.
Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Abba-medlemmarnas hemliga återförening


Björn Ulvaeus inblandad i fler "Mamma Mia"-projekt

Förutom att Björn Ulvaeus äger fastigheter för nära 20 miljoner kronor och hade en förvärvsinkomst 2015 på 2,4 miljoner, så det finns det miljarder i Ulvaeus företag.

Han äger 70 procent av aktiebolaget Kopparnäset AB som i sin tur har 24 bolag – ett av dem är MM! the Party AB. Och "Mamma Mia" har blivit ett enormt varumärke där Björn Ulvaeus får sin beskärda bit av succékakan som är värd flera miljoner. 

– Jag kan inte säga hur stor del, men en del kommer ju naturligtvis, säger Ulvaeus och fortsätter:

– Det är spännande hur märket "Mamma Mia" har vuxit – med både scenmusikalerna och filmerna. Och nu också "Mamma Mia! The Party" som går för utsålda hus i Stockholm och som jag håller på att få till i London också, berättar Björn Ulvaeus.

Han berättar att det just nu pågår en planeringsprocess i South Bank i London om Mamma Mia! The Party." 

– Vi ska bygga ett hus fem minuter från Waterloo station där "Mamma Mia! The Party" öppnar någon gång 2019. Och fungerar det där så fungerar det överallt kan jag tänka mig – det är en jättegrej, säger Björn Ulvaeus.


Föreställningen "Mamma Mia! The party" har gjort succé i Stockholm. Nu planerar Björn Ulvaeus att bygga ett hus nära Waterloo station där succéföreställningen ska gå någon gång 2019.
Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

LÄS MER: Björn Ulvaeus om livet med Agnetha Fältskog


Ulvaeus om Cirkus: "Ska bli kul att sätta tänderna i"

Men den forne Abba-medlemmen har även stora planer hemma i Sverige. I juni köpte Ulvaeus företag, Pop House, Cirkus på Djurgården. 

– Jag gör bara sånt som jag tycker är jättekul och det här med Cirkus passar så bra in i Pop House som också äger Abba-museet. Så jag ser fram emot att jobba med innehåll på Cirkus tillsammans med andra aktörer och att Pop House och jag producerar egna saker. Det ska bli skitkul att sätta tänderna i det, avslutar Björn Ulvaeus.Björn Ulvaeus inkomster och kapital

Årsinkomst (överskott av tjänst):

2015: 2 442 000 kronor, underskott av kapital på 101 kronor

2014: 1 000 024 kronor, underskott av kapital på 107 763 kronor

2013: 1 000 040 kronor, överskott av kapital på 458 806 kronor

Bolag: Ulvaeus äger 70% av aktiebolaget Kopparnäset AB. Koncernen har i sin tur har 24 bolag. Kopparnäset AB hade en 2015 en nettoomsättning över 8 miljoner kronor, en balansomslutning på över 1,3 miljarder kronor och en summa av eget kapital på 292 miljoner kronor.

Dotterbolaget Kopparnäset Immaterialrättigheter AB äger musikalrättigheterna till musikaliska verk som upphovsrätter till Abba-katalogen. Bolaget omsatte netto 2015 över 44 miljoner kronor och summan av eget kapital var 5,3 miljoner kronor.

Ulvaeus sitter även som styrelseledamot för Pop House Sweden AB som köpte Cirkus på Djursholm i juni. 2016 hade aktiebolaget en nettoomsättning på 12,6 miljoner kronor, en balansomslutning på över 3,9 miljarder kronor och en summa av eget kapital på 232 miljoner kronor.

Fordon: En Lexus från 2012, Tesla från 2016 och en Toyota Verso från 2014.

Fastigheter: Ulvaeus äger flera fastigheter tillsammans med sin fru Lena Ulvaeus. Bland annat äger paret fastigheter på Djursholm som tillsammans har ett taxeringsvärde från 2016 på 25 400 000 kronor. De två fastigheterna på Värmdö har taxeringsvärde på 8 486 000 respektive 4 450 000 kronor.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.