Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiska bilderna på modellen – första någonsin

Modellen har bland annat jobbat på Paris Fashion Week.
Foto: Shutterstock
Leyna Bloom har filippinskt ursprung men är uppväxt i Chicago.
Foto: Shutterstock

Leyna Bloom blir första transkvinna på omslaget av Sport Illustrated Swimsuit issue. 

Hon blir även den första svarta transkvinnan som syns i tidningen.

”Det här läker många sår i världen”, skriver hon på Instagram.

Varje vår lanserar det amerikanska magasinet Sports illustrated sitt så kallade baddräktsnummer. Tidningen har tidigare fått mycket kritik för dålig kvinnorepresentation. Men har de senaste åren tagit till sig av kritiken och anlitat en större bredd av modeller. 

Årets nummer blir det första med en transkvinna på omslaget. Det är även det första numret där en svart transkvinna står modell. 

”Det här ögonblicket läker många sår i världen. Vi förtjänar detta ögonblick; vi har väntat miljontals år på att visa oss som överlevande och ses som fulla människor fyllda av förundran”, skriver Leyna Bloom på Instagram när hon publicerar sin omslagsbild. 

Men Leyna Bloom är inte först som transkvinna i tidningen. Förra året blev den brasilianska modellen Valentina Sampaio den första transmodellen som syntes i tidningen, men hon fick inte en omslagsbild.

Hyllar sin pappa: ”Nu flyger jag”

Leyna Bloom jobbar aktivt för att fler transpersoner ska synas mer i modevärlden och i underhållningsbranschen. Hon har tidigare haft modeuppdrag på Paris Fashion Week och stått modell för bland annat Vogue India. Förutom att jobba som modell är hon även skådespelare och debuterade 2019 med filmen Port Authority som visades på filmfestivalen i Cannes. 

Leyna Bloom har tidigare hyllat sin pappa för att han alltid har stöttat henne. Även när hon berättade för sina fans om att hon är med på omslaget av det kommande baddräktnumret för Sports Illustrated passade hon på att hylla sin pappa.

”Tack för modet och de uppoffringar du gjorde för att se till att jag kunde stå stolt i varje steg jag tog. Nu flyger jag”, skriver modellen på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/CRgnPViH21z/?hidecaption=true

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.