Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historien bakom Aviciis monstersuccé

Aviciis låt ”Wake me up” blev en av stjärnans allra största hits.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Tim Berglings låt blev en världshit, med bland annat över 1,5 miljarder spelningar på Youtube.Foto: / EMPICS / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ DOUG PETERS / IBLAB

Första gången Tim ”Avicii” Bergling spelade låten ”Wake me up” buades han ut av publiken.

Men världsartisten fick en sagolik revansch: Låten slog nytt streamingrekord på Spotify och har i dag spelats 1,5 miljarder gånger på Youtube.

– Det var helt nytt inom den genren att blanda in andra musikstilar, säger Martin Brandt, head of project management på Universal Music Sweden.

”Wake me up” släpptes i juni 2013 och blev en av Aviciis allra största hits. 

Men när stjärnan tidigare samma år spelade låten för allra första gången på Ultra Music Festival i Miami reagerade delar av publiken med att bua ut artisten. 

I ett Instagraminlägg berättar nu Universal Music Sweden om händelsen:

”Sången var så fundamentalt annorlunda jämfört med alla andra EDM-låtar (elektronisk dansmusik) att människor behövde tid för att förstå den och älska den”, skriver Universal Music Sweden i inlägget.

Då kunde få ana hur stor låten skulle bli – men sedan dess har låten blivit en av de hits som är allra mest synonym med världsartisten Avicii.

 

LÄS MER: Polisen i Oman gör uttalande om Tim ”Avicii” Berglings död 

 

Kyrkklockor spelar Aviciis superhit

Enligt Universal blev låten 2014 den fram till dess mest streamade låten någonsin på Spotify, och i april 2018 hade ”Wake me up” spelats strax över 1,5 miljarder gånger på Youtube. 

Låten hamnade även på hitlistorna i över 60 länder.

Efter Tim Berglings död förra veckan har man på flera håll valt att hylla den bortgångne stjärnan med hitlåten.

Under veckan har  bland annat kyrkklockorna i Oscarskyrkan, Tim Berglings hemförsamling spelat ”Wake me up” varje dag klockan 12.

 

LÄS MER: Avicii hoppade av hemlig comeback 

 

https://www.instagram.com/p/Bh9XruiFOpp/?hl=sv&taken-by=universalmusicsweden

”Fint att musiken kan leva vidare”

I måndags framförde även jättekören ”Happy Voices” superhiten i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

– Det är fint att musiken kan leva vidare, berättade körledaren Gabriel Forss.

Tim Bergling och hans musik spelades även på Sergels Torg i Stockholm på lördagen, dagen efter beskedet om artistens död.

Nyheten om Tim Berglings död kom förra fredagen, efter att 28-åringen hittats död i Muskat i Oman.

I onsdags kom polisen i Oman med ett uttalande om världsartistens död, där det framkom att man det inte finns någon brottsmisstanke kring stjärnans död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.