Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hissmiljonären är mannen bakom Thorsten Flinck – satsar miljoner

Kjell Johansson kallar sig själv för ”hisspojken från Växjö”.
Foto: Privat
Thorsten Flinck och Tobias Hjelm i ”Slutspel”, bild tagen av Olof Plym Forshell
Foto: Olof Plym Forshell
Foto: ANNA SVANBERG / EXP

I tolv år har Thorsten Flinck stöttats ekonomiskt av Kjell Johansson.

Den okände affärsmannen har lagt miljontals kronor av sin privata förmögenhet på allt från scenföreställningar till lägenhetsköp till skådespelaren.

Nu träder Johansson för första gången fram och berättar varför han valt att finansiera Thorsten Flinck.

– Han har något så enormt unikt, säger Kjell Johansson.

Skådespelaren och regissören Thorsten Flinck, 57, är under våren aktuell i nobelpristagaren Samuel Becketts pjäs ”Slutspel” på Scalateatern i Stockholm, med premiär den 6 mars.

En persons engagemang har varit avgörande för att föreställningen kan bli av – den privata finansiären Kjell Johansson, 62. 

Kjell Johansson växte upp under fattiga förhållanden men blev senare i livet framgångsrik entreprenör. För 20 år sedan startade han hissföretaget Hydroware. 2018 redovisade koncernen, där han är huvudägare, en omsättning på 262 miljoner kronor.

– Jag har tjänat en del pengar och har en tanke om att man måste dela med sig av de pengar man inte kan leva upp själv, säger han.

Första mötet med Flinck: ”Knockade mig”

Kjell Johansson har stöttat Thorsten Flinck ekonomiskt i tolv år, sedan skådespelaren gjorde stort intryck i pjäsen ”Doktor Glas”. Kjell Johansson hade inget teaterintresse, utan fick biljetterna i 50-årspresent av sin sambo.

– När Thorsten kom in på scen blev jag helt tagen. Han har en oerhörd förmåga att fånga sin publik, jag har aldrig varit med om något liknande. Det slog mig fullständigt. Han knockade mig, säger han.

Kort därpå möttes Kjell Johansson och Flinck på ett hotell i Helsingborg, det slutade med att de ”sjöng och skålade på natten”. Johansson beslutade sig för att göra allt i sin makt för att få svenska folket att inse Thorsten Flincks konstnärliga storhet.

De senaste åren har Kjell Johansson finansierat flera av Flincks scenuppsättningar, som Lars Noréns ”Så enkel är kärleken” på Scalateatern 2013. Men trots fina recensioner hittade publiken inte dit och satsningen blev en förlustaffär.

– För mig finns ingen tanke på att jag ska tjäna pengar på Thorsten, utan han ska vara på scenen. Thorsten är genial som skådespelare, men han är ännu mer genial som regissör. Om han står på friska ben är han i en högre klass än Ingmar Bergman. Men han har aldrig fått chansen, vilket jag kan förstå. Osäkerheterna har varit för stora, säger Johansson.Drivs av envishet

Thorsten Flinck har under många år av sitt liv tampats med personliga problem. Han har tidigare berättat om att han började självmedicinera, vilket ledde till drog- och alkoholmissbruk.

Enligt affärsmannen mår Flinck nu bättre än på länge, och förhoppningarna inför vad som kan åstadkommas i den nya föreställningen är därför stora.

Genom åren har skådespelaren skapat skandaler, något som varit påfrestande för relationen.

– Det har varit något år då jag har hoppat av och känt att det här går inte. Men jag är så jävla envis, det är därför jag håller på. Vi bor nere i Småland, distansen gör att jag samlat på mig energi igen. Jag har gett mig tusan på att få upp honom på scen, säger Johansson.

Thorsten Flinck.
Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN

Köpt lägenhet till Flinck

Hur mycket pengar har du satsat?

– Det har egentligen ingen betydelse, men visst – det är några miljoner. Det säger sig självt, exempelvis att sätta upp en föreställning med skådespelare, regissör, regissör och hyra teater kostar pengar.

– Jag har köpt en bostad till Thorsten. Så nu bor han väldigt bra rätt centralt i Stockholm. Det är en förutsättning, han kan inte vara hemlös. Han måste veta var han ska bo och måste ju ha mat för dagen. Han får de pengar som krävs för att ha den bas som behövs. 

Förväntar du dig någonting i gengäld?

– Nej, det är en rent privat satsning som jag gör. Jag försakar ingenting, jag gör redan allt jag vill göra. Men det är klart att jag hoppas att pjäsen ska gå bra. Min dröm är att Thorsten ska leda en teaterskola, det vore det ultimata. 

Ser du någon risk att Thorsten hamnar en i beroendeställning till dig?

– Nej. Han har något så enormt unikt, om han får bukt med sina problem så har han mycket mer unika egenskaper som skulle kunna leda till att tjäna pengar än vad jag har. 

Har du ställt några krav på honom?

– Jo, nästan varje dag. Det måste man göra. Ett Svensson-liv kommer han nog aldrig få, men åldern gör sitt till för att vilja ha det mer ordnat.”Blivit lite pappa till Thorsten”

Vad tycker din sambo?

– Hon kan tycka vad hon vill, men det är hon som har lett mig in på det här och är med lika mycket. Min sambo har mycket mer utbyte med Thorsten i samtal om film och teater, hon kan allt från de sista 50 åren. Vi har inga barn ihop. Vi har blivit lite mamma och pappa till Thorsten. 

Varför gör du detta?

– Jag tycker inte själv att det är så konstigt. Jag dras till det unika, det har jag alltid gjort och får en kick av det. Det Thorsten gör är overkligt, han kan stå och bara vara tyst på scen och fånga hela publiken. Han är en oerhört varm och fin människa inombords. Det finns inte många Thorsten Flinck på den här planeten och vi måste vårda honom. 

Flinck: ”Ovärderligt”

Thorsten Flinck uttrycker tacksamhet över Kjell Johanssons engagemang.

– Han har betytt otroligt mycket för mig. Hans stöd har varit ovärderligt, säger Flinck, som i nuläget ej vill kommentera det hela mer än så.

Dramat ”Slutspel” har premiär den 6 mars på Scalateatern. Verket har tidigare beskrivits som både kolsvart och vansinnigt kul. I den här tappningen gör Thorsten Flinck och Tobias Hjelm pjäsens huvudroller, medan Rickard Günther regisserar.

Thorsten Flinck.
Foto: SVEN LINDWALL

Det här är Thorsten Flinck

Ålder: 57

Bor: Stockholm.

Familj: Döttrarna Happy och Félice.

Aktuell: I Samuel Beckett-pjäsen ”Slutspel” på Scalateatern, speldatum: 6, 17, 24, 31 mars, 7, 14, 28 april, 1, 12, 18, 19, 25, 26 maj

Kjell Johanssons bolag

Hydroware AB, bokslut 2018-04:

Omsättning: 262 miljoner kronor

Resultat efter finansnetto: 21,9 miljoner kronor

Årets resultat: 17,5 miljoner kronor

Summa tillgångar: 104 miljoner kronor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.