Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Herngrens beslut för Bonusfamiljen – efter Lill-Babs tragiska död

Ur ”Bonusfamiljen”.Foto: SVT.
Ur ”Bonusfamiljen”.Foto: SVT.
Barbro "Lill-Babs" Svensson.Foto: EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Måns Herngren.Foto: IZABELLE NORDFJELL

Han förberedde sig minutiöst, men kunde inte förutse livets vändning. 

Nu berättar Måns Herngren, 53, hur det var att vara huvudregissör för ”Bonusfamiljen” i samband med att Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort – och hur det ändrade hela serien.

– Det var jättetråkigt så klart och jag hade hoppats få jobba med henne, säger Måns Herngren. 

Han kände: någonstans måste jag dra ett streck och det får vara här. 

Måns Herngren hade precis gjort klart ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” och ”Torpederna” samtidigt som han förberedde arbetet med ”Solsidan”-filmen och att då även ta på sig ”Bonusfamiljen” gick helt enkelt inte.

Chansen kommer kanske igen, tänkte han. 

Mycket riktigt. 

När ”Bonusfamiljen” nu nått seriens tredje och förmodat sista säsong är det Måns Herngren, 53, som är huvudregissör och som har satt tonen i de tre första avsnitten. 

– Fast det är klart, när man kommer in och det har gjorts två säsonger tidigare så har de flesta skådisarna hittat sina rollfigurer, men det som jag tyckte var så bra med de första säsongerna, precis som den tredje, är att det finns en utveckling, säger Måns Herngren och fortsätter: 

– Nu har exempelvis Martin börjat hitta sitt eget liv och då blir det lite förskjutna maktpositioner, vilket gör att saker och ting förändras på ett spännande sätt. 

 

 

Fick beskedet under första inspelningsdagen

Måns Herngren, 53, framhåller förberedelserna kring varje enskild del av inspelningen som avgörande för säsongen - redan i november 2017 var han involverad i arbetet med seriens manus, medan inspelningen började i april 2018.

Däremellan träffade han skådespelarna för så kallad kollationering, där manus repeteras och alla får chans att vädra sina åsikter. 

– Det är så mycket som ska göras varje dag och det är ett otroligt högt tempo när man gör ”Bonusfamiljen” och därmed finns inte möjlighet att som skådespelare säga att en scen känns konstig. Då är det bättre att man repeterar ordentligt och vänder och vrider och gör om saker och ting innan inspelningen börjar. 

Samtidigt: hur mycket förberedelser som än sker, går det inte att förutsätta livets vändningar. 

När första scenen under första inspelningsdagen av ”Bonusfamiljen” säsong 3 var klar fick Måns Herngren en nyhetsflash i mobilen. Han läste att Barbro ”Lill-Babs” Svensson gått bort.

Nu säger han: 

– Vi visste att Barbro var sjuk, så det fanns två alternativa vägar med manuset. Moa (Herngren) och Ditta (Bongenhielm), som är huvudmanusförfattare, hoppades som alla andra att Barbro skulle bli frisk och det trodde hon ju själv också. Så plan A var att hon skulle fortsätta vara med, men hon var inskriven på ett sätt som gjorde att hon inte skulle vara med under de första avsnitten som spelades in i april, säger Måns Herngren och fortsätter: 

– Det var jättetråkigt så klart att Barbro gick bort och jag hade hoppats få jobba med henne. 

 

 

Så har ”Bonusfamiljen” förändrats

Var det i samband med detta som beslutet togs att det gått ett år mellan säsong 2 och säsong 3?

– Barbros bortgång påverkade alla scener med Marianne Mörck och då kände vi att bara vi bestämmer att det har gått längre tid så hade Marianne något att förhålla sig till. Det är inte något som ”Bigge” går och sörjer varje dag, men det finns fortfarande där. Och det gör att Martin och de andra inte kan vara hur hårda som helst mot henne, för hon har ändå drabbats av det här. 

Var det något som överraskade dig under resten av inspelningen? 

– I de två första säsongerna var Petra Mede inte med så mycket, och när hon var med hade hon mest sarkastiska repliker och var känslokall och bara ett slags jobbigt ex till Patrik. I säsong 3 får hon mer utrymme och jag måste säga att jag är väldigt imponerad av Petra. Jävlar vilken kapacitet hon har som skådespelare. 

– Hon gör scener som jag som regissör vet att det inte finns många rutinerade skådespelare som skulle klara lika bra. Hon har den känslomässiga inlevelsen som gör att hon är i situationen. Petra är otroligt begåvad. 

”BONUSFAMILJEN”

# Dramaserie i SVT skapad av Felix Herngren, Moa Herngren, Clara Herngren och Calle Marthin som hade premiär våren 2017. Seriens tredje säsong började sändas i går, måndag 18 februari. 

I huvudensemblen i ”Bonusfamiljen” säsong 3 finns Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Nour El-Refai, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh, Jacob Lundqvist, Christer Fant. 

 

# Huvudförfattare för ”Bonusfamiljen” säsong 3 är Ditta Bongenhielm och Moa Herngren. Även Clara Herngren, Jonna Bolin Cullberg och Jacob Seth Fransson har skrivit manus. 

 

# Måns Herngren regisserar tre avsnitt i den nya omgången, medan Amanda Adolfsson och Eddie Åhgren tar hand om två avsnitt var samtidigt som Martin Persson regisserar de avslutande tre avsnitten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.