Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henrik Schyffert blev mordhotad för sina ord

Henrik Schyffert
Foto: Christian Örnberg
Henrik Schyffert
Foto: Mikael Sjöberg

Henrik Schyffert tog tydlig ställning under flyktingkrisen.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar han nu om hatet – och mordhoten.

– De var i min trappuppgång och klottrade "Vi vet var dina barn var", säger han till tidningen.

Nästa år är det premiär för Henrik Schyfferts nya föreställning "Var inte rädda". I en intervju med Dagens Nyheter berättar komikern om inspirationen bakom sin första enmansshow på tio år.

– Alla vinner på att vi är rädda. Det värsta är att de populistiska partierna vinner på att folk är rädda för att det ska komma tiotusentals muslimer och våldta folk, trots att det inte kommer att ske. Vi har accepterat de här rädslorna som alla vinner på utom vi. Och det är mitt förbannade jobb att skämta om de absolut jobbigaste sakerna.

Henrik Schyffert tvingades polisanmäla mordhot

Henrik Schyffert berättar också att han själv har blivit räddare.

– Ja, jag har nog det. Jag försöker släppa det, men under flyktingkrisen gjorde jag inlägg på sociala medier och blev extremt påhoppad av troll. Jag fick polisanmäla mordhot, de var i min trappuppgång och klottrade "Vi vet var dina barn var". Då var det lite läskigt. Men så insåg jag att det är typ 150 personer som är aktiva och ställer man dem utanför Coop i Katrineholm och låter dem skrika i en megafon är det ju inte så farligt. Men det är läskigt att få den här hatväggen mot sig.


LÄS MER: Henrik Schyfferts inlägg om kostnaden för flyktingar hyllas


Komikern får också svara på frågan om han tror att han fick ta emot hat för att han tog ställning.

– Jag tror att de blev väldigt besvikna på att en kille från deras lag sade emot dem. Som att folk blir så arga när Sven Melander försvarar Zara Larsson. Han är en stor vit, skånsk, sextioårig man. "Han borde ju vara med oss!".


LÄS MER: Henrik Schyfferts svar på kritiken hyllas stort


Expressen har sökt Henrik Schyffert via hans presskontakt Helena Iles.

"Henrik kommer inte att kommentera något vidare", skriver hon i ett sms.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.