Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henemark utkastad – efter orden mot Anna Anka

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Anka blev upprörd efter att en person skrikit "håll tyst och prata svenska" till henne under Kristallengalans förgala. 

Nu träder Camilla Henemark fram och berättar att det var hon som skrek – och att ordningspersonal bad henne lämna galan under sändning.

– Jag gjorde bort mig, det var klantigt. Jag blev ombedd att gå, när de sa det så tänkte jag: ”låt mig gå”, säger Henemark, som buades ut av publiken.

En person ropade "håll tyst och prata svenska" till Anna Anka under förgalan till Kristallengalan, som sänds på TV4. 

Anna Anka ska enligt ögonvittnen ha blivit upprörd över orden och valt att gå ut från galans sal genom en annan korridor, för att slippa möta personen. 

Nu berättar Army of lovers-stjärnan Camilla Henemark att det var hon som skrek. Henemark berättar att anledningen till hennes ord var att hon ville belysa utanförskap. 

– Ja, jag skrek ”prata svenska” till en som pratade skånska. Jag tar tillbaka det varje sekund, det var inte det jag menade.  

Det riktades till Anna Anka?

– Ja. Men jag menade inget ont mot folk som bor i södra Sverige. Absolut inte, utan jag var trött på att man dömer folk för att de inte blir förstådda.

Fick lämna Kristallengalan

Camilla Henemark menar att utspelet var menat som en protest – där hon ifrågasätter vem som har rätt att definiera vad svenska är.

– Det har att göra med de partier som faktiskt kräver att folk ska lära sig svenska. Och då tänker jag: var börjar vi, i vilken del? Hallandsåsen eller? När jag säger så är det en protest jag gör. En protest som säger att vem ska definiera vad svenska är. Kanske rinkeby-svenska är lika stort som skånska?

– Du kan föreställa dig att jag blev attackerad och nästan utslängd. Det är bara en åsikt, vi lever ju i ett fritt samhälle. 

TV4 beklagar den störande incidenten – så väl för tittarna som för publiken på plats.

”I kväll har vi en gala där vi ska fira och hylla stora prestationer i svensk tv under året. Det är med andra ord fest - och därför är det tråkigt om stämningen störs, såväl för alla här på Cirkus som för tittarna”, skriver Anders Knave, ordförande för Kristallen i ett sms.

Under den andra halvan av galan gapade Camilla Henemarks stol tom. Ordningspersonalen bad henne att lämna galan, något hon själv bekräftar.

– Jag gjorde bort mig, det var klantigt. Jag blev ombedd att gå, när de sa det så tänkte jag: ”låt mig gå”. Jag förstår. De som känner mig vet att jag aldrig hade gjort något för att förstöra stämningen under produktionen. Jag hade en mycket djupare tanke, men jag tror inte alla förstod det.

– Om folk tror att jag var berusad - nej det var jag inte. Jag är pinsam nog ändå. Jag är punkare och åsiktsmaskin i botten. Jag behöver inte alkohol för att vara pinsam. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.