Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemligheterna i nya ”Vår tid är nu”

Vår tid är nu-skådisarna om relationen bakom kameran och framför.
Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin
Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin
Foto: © SVT 2018 Photo: Johan Paulin
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Tredje säsongen av ”Vår tid är nu” sätter punkt för berättelsen om syskonen Löwander. Innan det väntar ett helt nytt triangeldrama, diskotek, passion, politik och rivalitet.

För Hedda Stiernstedt, 31, innebär de åtta avsnitten en möjlighet att visa ytterligare sidor av sin rollfigur Nina Löwander.

– Man kan hata henne med all sin kraft, det enda jag inte vill är att tittarna ska känna likgiltighet, säger Hedda Stiernstedt om säsongens sista scener.

Året är 1968 och på anrika Djurgårdskällaren väntar den invigning som innebär en av de största förändringarna i restaurangens historia. 

Planen: Nina Löwander och hennes dotter Christina ska starta nattklubb. För att lyckas måste de undvika att bländas av discokulan och hålla koll på Peter och Ester Löwander, som upplever sin egen verksamhet hotad av Ninas nattklubbsstrategi. 

Säsong 3 av ”Vår tid är nu” har premiär i slutet av oktober och då är mycket sig likt, samtidigt som annat, precis som tiden seriens rollfigurer verkar i, är på väg mot omfattande skiften. 

När säsongen senare klingar ut är det slutet på familjekrönikan som hittills kunnat räkna hem 2,5 miljoner tittare per avsnitt och som är SVT:s största tittarsuccé på mer än ett decennium. 

– Eftersom vi rör oss så fort fram i tiden, så får varje ny säsong ny energi. Restaurangen ser annorlunda ut, kläderna ser annorlunda ut och det kommer in nya rollfigurer. Som nu i säsong 3, då har vi rollfigurer som inte ens var födda eller som var två, tre år gamla när säsong 1 började. Och nu är de redo att stå i centrum, säger seriens huvudförfattare Ulf Kvensler. 

De du menar är Ninas dotter Christina och ”Maggans” son Uno, som är viktiga för handlingen i dessa avsnitt. Upplevde du det som en vitamininjektion att återigen få skriva för yngre personer och deras drivkrafter?

– Ja, det kändes jättekul. Som i säsong 1 har vi återigen ett triangeldrama, men nu med Christina, Uno och en ung och karismatisk student som heter John. Att bygga ett klassiskt triangeldrama kändes härligt, särskilt med dessa unga och duktiga skådespelare. Det är underbart att upptäcka nya ansikten som är så bra som de är.

Relationen mellan Nina och Christina är, som jag förstått det, viktig i säsong 3. 

– Det är den. Jag ska inte avslöja för mycket om det, men det man kan säga är att i första säsongen var Nina den rebelliska dottern som kämpade med sin mor Helga, som stod för det gamla och konservativa, säger Ulf Kvensler och fortsätter: 

– Nu, i säsong 3, när Nina har en dotter som är 20 och som lite dras in i den här vänstervågen, så får Nina nog lite större förståelse för det som Helga stod för. Man kommer se liknande draman återupprepa sig, men nu har rollfigurerna andra roller. 

Hedda Stiernstedt: ”Det här är slutet”

”Vår tid är nu” säsong 3 innebär det kronologiska slutet för den populära serien. Hedda Stiernstedt har medverkat sedan start och varit den av skådespelarna som stått mest i centrum i och med rollen som Nina Löwander. 

I de nya avsnitten är Ninas relation med Calle självfallet och fortsatt en pulserande åder, samtidigt som Stiernstedt inte vill berätta mer än så här om vad som väntar: 

– Man kommer få se mer, men folk kan få fortsätta att undra om de får ihop det eller inte. 

Å andra sidan vill Stiernstedt gärna gå på djupet när det gäller relationen mellan Nina och Christina. 

Till de som planerar att ta fram linjalen och dra streck till hur Nina och hennes mor Helga, spelad av Suzanne Reuter, hade det, säger Stiernstedt stopp och menar att den stora skillnaden är att Nina ”drivs av dåligt samvete, skam och skuld”. 

– Nina har varit en dålig mamma, hon har övergett sitt barn och satt sig själv och sitt eget mående i första rummet. Det gjorde aldrig Helga. Hennes drivkraft var att hon trodde att hon visste vad som var bäst för Nina, men Nina vet att hon gjorde det som var sämst för Christina. Skammen i det misslyckandet gör att Christina får vad hon vill och när då Nina försöker ta kontroll så misslyckas hon. 

– Det finns speglingar i relationen med Helga och jag förstår om det finns folk som tycker att det vore kul om Nina blev som Helga och så rullar evighetsmaskinen på, men jag var tvungen att tänka annorlunda. 

När sista avsnittet i säsong 3 har sänts, vad tror du att tittarna kommer känna för Nina? Handlar det om samma känslor som när säsongen börjar eller är det lite mer avsky eller hur ser du på det?

– Lite både och. När absolut sista scenen har klingat ut tror jag att tittarna kommer förstå att det här är slutet. Det har varit så viktigt för mig att hålla fast vid alla hennes dåliga och alla hennes bra sidor. Det där utvecklas mer och mer när hon blir äldre. Hon har samma problematik, men det tar nya former.

Och då är det inga problem om man avskyr Nina?

– Jag har inga problem med det. Man kan hata henne med all sin kraft, det enda jag inte vill är att tittarna ska känna likgiltighet, om det inte är en roll som kräver just det. Så jag hoppas att hon fortsätter väcka känslor, annars har vi misslyckats. 

”VÅR TID ÄR NU” SÄSONG 3

# De åtta avsnitten som är ”Vår tid är nu” säsong 3 har premiär 28 oktober i SVT. Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom serien. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind.

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström.

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu”, som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten spelas i skrivande stund in och har premiär julen 2020.

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT.