Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligheterna bakom ”Störst av allt”-succén

”Störst av allt” är Netflix första svenska originalserie. B
Foto: Johan Paulin / Netflix
Baserad på Malin Persson Giolitos roman har manusförfattaren Camilla Ahlgren och regissören Per-Olav Sørensen testat ett antal olika sätt att ge boken liv.
Foto: Johan Paulin / Netflix
Här är diskussionerna, besluten, detaljerna och hemligheterna för seriens framgångsrecept.
Foto: Johan Paulin / Netflix
””Störst av allt” har en mycket större mening än att det är en underhållningsserie. Den tar upp saker som vi som samhälle bör fortsätta diskutera, belysa och prata om, säger” Felix Sandman.
Foto: Johan Paulin / Netflix
Ur ”Störst av allt”.
Foto: Johan Paulin / Netflix
Ur ”Störst av allt”.
Foto: Johan Paulin / Netflix
Ur ”Störst av allt”.
Foto: Johan Paulin / Netflix
Ur ”Störst av allt”.
Foto: Nikola Predovic / Netflix
1 / 8

”Störst av allt” är Netflix första svenska originalserie. Baserad på Malin Persson Giolitos roman har manusförfattaren Camilla Ahlgren och regissören Per-Olav Sørensen testat ett antal olika sätt att ge boken liv. Här är diskussionerna, besluten, detaljerna och hemligheterna för seriens framgångsrecept. 

– ”Störst av allt” har en mycket större mening än att det är en underhållningsserie. Den tar upp saker som vi som samhälle bör fortsätta diskutera, belysa och prata om, säger Felix Sandman. 

Diskussionerna startade tidigt: hur förvandla Malin Persson Giolitos roman ”Störst av allt” till en tv-serie på bästa sätt när handlingen i boken berättas som ett slags inre monolog hos huvudpersonen Maja?

Netflix trodde på en voice-over, men manusförfattaren Camilla Ahlgren och regissören Per-Olav Sørensen hade en annan idé - de behövde bara hitta rätt skådespelare. 

Maggie Widstrand, som jobbat med att rollsätta barn och ungdomar till film och tv-serier i trettio år, började med ett hundratal tjejer. 

Per-Olav Sørensen blev involverad i processen när 20 återstod. Dess blev sedan tio, därefter sju och till sist fem. 

Det Sørensen upptäckte: ju svårare audition, desto bättre blev Hanna Ardéhn, 23. 

– Och när Netflix såg vad Hanna kan göra så märkte de att hon kan bära serien och att det inte behövs någon förklarade röst eller voice-over, säger Camilla Ahlgren. 

”Det blev inte bra, det kändes fel”

Men för att förstå framgångsreceptet bakom ”Störst av allt” måste bandet backas mer än så, för när Netflix beställde ”Störst av allt” sa de att de gärna ville ha så många avsnitt som möjligt. 

Huvudmanusförfattaren Camilla Ahlgren bad att få bryta ner Malin Persson Giolitos roman för att se hur många avsnitt det fanns berättelse till. Hon stannade vid sex stycken, men prövade ändå att skriva ytterligare ett. 

– Det blev inte bra. Det kändes fel. Då sa Netflix: ”okej, det är du som bestämmer, det är du som kan det här” och det var väldigt skönt att få det förtroendet och den flexibiliteten, säger Camilla Ahlgren och fortsätter:

– Vi kunde ha broderat ut och berättat om alla andra rollfigurer, men nu ville vi göra det här som Majas historia, så därför blev det sex avsnitt och det är jag jättenöjd med. 

Hanna Ardéhn blev avgörande

Med Hanna Ardéhn ombord i rollen som seriens Maja Norberg kunde Per-Olav Sørensen och Camilla Ahlgren slappna av och släppa sin största oro: utan rätt person i huvudrollen kunde de inte göra serien som de ville göra. 

Tanken var nämligen att till stor del låta den inre monologen i Malin Persson Giolitos roman få uttryck i Hanna Ardéhns ansikte, kroppsspråk och i hur hon andas. 

Eller som Per-Olav Sørensen säger: att använda kameran som en biceps. 

– Utan någon som Hanna, som kan klara alla närbilder, hade vi varit chanslösa. Och när man är så nära med kameran, då är andningen väldigt viktig. När blir hon stressad, när är hon lugn, när blir hon upphetsad så vidare - det här är ett sätt att ta Majas temperatur, säger Per-Olav Sørensen och fortsätter: 

– Så ibland fick Hanna andas häftigare eller långsammare, för att den inre monologen som är i boken inte kom fram starkt nog. Det är inte bara att filma, hon måste göra något också och här har Hanna Ardéhn ett finstämt instrument. För mig som regissör var det nästan som att spela med en hel orkester. 

Hanna Ardéhn: 

– Att använda kameran på det här sättet blir ett sätt att få ut Majas tankar i bild. Boken är ju bara i Majas huvud, så att kameran går så nära och fångar de här småsakerna som händerna i allas ansikten blir väldigt viktigt för att fånga känslan som finns i boken. 

Har diskuterat mycket med Netflix

Camilla Ahlgren och Per-Olav Sørensen ser ”Störst av allt” som en serie om val och ansvar, och nämner att den engelska titeln ”Quicksand” passar bra för att illustrera poängen: genom sina val sjunker Maja djupare och djupare ner i ett slags emotionell kvicksand som bland annat resulterar i att hon blir misshandlad både fysiskt och verbalt samt våldtagen av Sebastian, som spelas av Felix Sandman. 

– Vi diskuterade våldtäkten mycket med Netflix. Det är så fruktansvärt det som sker, så varför lämnar Maja inte Sebastian? Till det kom diskussioner om hur vi skulle göra scenen, men återigen handlar det om att Maja måste rädda Sebastian, annars tar han sitt liv. Vad gör man då när man är helt ensam om att ta sina beslut?, säger Camilla Ahlgren. 

Finns det scener och sekvenser i serien där går det att säga att om Maja gjort ett annat val, då hade den här berättelsen slutat annorlunda? 

– Under inspelningen snackade jag och Hanna om tre eller fyra situationer som kunde vara sådana situationer och då var det viktigt att fråga sig varför Maja inte lämnar Sebastian. Vissa av dessa situationer är tydliga, där man märker och känner att ”nu måste hon lämna honom”, säger Per-Olav Sørensen och fortsätter: 

– Vi hade många diskussioner om varför, och de diskussionerna liknar de historier som man läser om i tidningarna om varför kvinnor som blir misshandlade inte lämnar den som misshandlar. Det är en extremt komplex psykologi som i serien bland annat handlar om drömmar om något bättre och drömmar om det fina och oskyldiga som var tidigare. 

Hanna Ardéhn om sin rollfigurs val och ansvar:  

– Alla människor har möjlighet att välja och göra annorlunda. Jag vill inte tro att det är någon determinism där det inte går att förändra sina val. Jag vill på något sätt tro att vi är fria individer som handlar efter vår egen vilja och har möjlighet att förändras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.