Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligheten bakom Molly Sandéns Oscarsnominerade låt

Svensk skönsång och dansk fylla – Maria Branders tips inför Oscarsgalan
Molly Sandéns Husavik, skriven av Max ”Fatmax Gsus” Grahn, Rickard Göransson och Savan Kotecha kan vinna en Oscar.
Foto: AVALON PRODUCTIONS / STELLA PICTURES
Låten kommer från filmen ”Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” med Will Ferrell och Rachel McAdams.
Foto: ELIZABETH VIGGIANO / NETFLIX

De skrev uppemot 60 olika versioner. 

Av en slump sjöng Molly Sandén på demoinspelningen. 

Det här är hemligheten bakom låten som tagit världen med storm. 

Savan Kotecha jobbade med soundtracket till ”Charlie's Angels” när en polare ringde. Hon, som känt Kotecha i flera år, är en av personerna som är ansvarig för musiken i Netflix filmer. 

– Känner du någon som kan tänka sig att skriva några låtar till en film om Eurovision Song Contest? Will Ferrell spelar huvudrollen, men det är svårt att hitta någon i Los Angeles som vet något om Eurovision.

Savan Kotechas första tanke: ”Det där är ju en av mina karriärdrömmar”. 

Det han sa: ”Jag gör det”. 

Ringde till flera svenska låtskrivare

Savan Kotecha läste manuset, snackade med regissören David Dobkin och testade att skriva en låt med Arnthor Birgisson och Rami Yacoub. Resultatet: ”Double Trouble”. 

Will Ferrell och David Dobkin älskade det de fick höra och med det blev Savan Kotecha exekutiv producent för musiken i ”Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”. 

– Jag ringde Thomas G:son, Jörgen Elofsson, Andreas Carlsson, du vet, alla i mitt nätverk som jag tänkte kunde passa och skulle gilla att skriva sådana här låtar, säger Savan Kotecha till Expressen och fortsätter: 

– Alla blev superglada. 

I slutet av juni förra året hade ”Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” premiär på Netflix. Filmen blev snabbt en snackis. Samtidigt växte låten ”Husavik (My Home Town)” - till att bli något större och fick ett eget liv. 

Natten till måndag svensk tid hade svenska låtskrivarna Max ”Fatmax Gsus” Grahn och Rickard Göransson samt amerikanen Savan Kotecha - han bor numera i Stockholm med sin familj - chans att vinna på Oscarsgalan. Men något pris blev det inte den här gången. 

Skrev 60 olika versioner av låten

Nu berättar Kotecha om det envetna arbetet bakom ”Husavik” och hur trion kämpade för att få låten att passa känsloläget i filmen. 

– Det jag, ”Fatmax” och ”Rick” pratade mycket om var att vi var tvungna att tänka på Rachel McAdams rollfigur som en artist. I manuset kunde vi läsa vad hon känner och hur hon mår, och det skulle vara samma sak som om Ellie Goulding satt i studion och berättade vad hon kände och sedan skulle vi skriva en låt, säger Savan Kotecha och fortsätter: 

Låtskrivartrion skrev och skrev om. Prövade nytt. Testade sig fram. När melodin kändes solid, koncentrerade de sig på texten. De vill fånga det som Sigrit vill säga när hon ”hittat sin egen röst”. Allt som allt blev det runt 60 versioner. 

– Det David Dobkin ville, och det han sa till mig, var att låten skulle vara hjärtat i filmen. När vi fick till den så formade låten berättelsen om Sigrit. Samtidigt: Inget av det här hade hänt om inte Rachel McAdams gestaltat sin rollfigur med så mycket hjärta. Det gör låten starkare, säger Savan Kotecha och fortsätter: 

– När de spelade in scenen fick jag massa sms om att låten och scenen var något alldeles extra. Första gången jag såg det var under klippningen och det var då jag insåg hur speciellt det var. 

Sedan: coronapandemin. 

”Molly Sandén är i världsklass”

Netflix hade en enorm marknadsföringsplan där man planerade lyfta fram filmens fiktiva grupp Fire Saga på flera olika sätt. Men det blev det inget. Alla involverade höll tummarna på att filmen skulle lyfta ändå. 

- Temat i låten, att allt som betyder något är kärlek och platsen där du känner dig hemma, fångade vad flera personer kände under pandemin, säger Savan Kotecha och fortsätter: 

- Då, för drygt ett och halvt år sedan, hade jag och min fru, som är svensk, börjat snacka om flytta till Stockholm. Hon saknade sin hemstad. Det hände mycket i mitt liv. 

Blev du överraskad av hur stor låten blev?

– Det är svårt att veta vad man ska förvänta sig. Jag hade precis gjort en singel med Ariana Grande, Lana Del Rey och Miley Cyrus och det funkade inte. Med det här projektet hade vi inga förväntningar. Jag trodde att ”Lion of Love” eller ”Double Trouble” skulle bli en hit. 

Och det är Molly Sandén som sjunger på låten, men hur gick det till egentligen?

– Det var en slump. Vi behövde en demosångerska och hon var i Los Angeles. Jag visste inte riktigt vem Molly var. Jag var inte plats på när hon sjöng in låten, men hon är fenomenal. 

– När jag spelade upp låten för Netflix och regissören sa de allihop: ”Vem är det som sjunger? Hon borde göra alla låtar som Sigrit sjunger”. Sedan, plötsligt, var hon rösten i filmen. Molly är i världsklass. Ibland snackar man om att han eller hon är en ”svensk version av…”. Molly är i en helt egen kategori. Hon är inte en svensk version av något, hon är Molly Sandén. 


Húsaviks hyllning inför Oscarsgalan – målade röd matta genom staden

Svenska Alexia om Molly Sandéns besök: ”Du är fantastisk”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.