Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga kontrakten i ”PH”: ”Skrämseltaktik”

Resten av Paradise Hotel-säsongen stoppas helt efter anklagelserna.
”Paradise hotel” stoppades efter berättelser om övergrepp.
Foto: Patricia Recourt / Viaplay
”Paradise hotel” stoppades efter berättelser om övergrepp.

I månader höll Annie Dahlberg, 24, och Jennifer Paatere, 23, tyst innan Expressen avslöjade de misstänkta övergreppen under inspelningen av ”Paradise hotel”.

Nu kritiserar flera advokater avtalen deltagarna tvingas skriva på.

– Den omfattar i princip allting och inskränker den ena partens möjligheter att påtala missförhållanden. Så får en sekretessklausul inte användas, säger Jens Tillqvist, advokat specialiserad på arbetsrätt, till SVT.

Många deltagare vågar inte berätta öppet om sina upplevelser i svenska dokusåpor. När Annie Dahlberg och Jennifer Paatere i Expressen gjorde det bröts en barriär. ”Paradise hotel” stoppades och polisen inledde förundersökningar om våldtäkt och sexuellt ofredande. Misstänkt är Toby Johnson, 21. 

Kvinnorna var tysta i månader – av rädsla för repressalier. 

För att ställa upp i bland annat ”Paradise hotel” tvingas deltagarna att skriva under kontrakt som stoppar dem för att avslöja vad som händer.

”Skrämseltaktik” 

SVT har nu tagit del av hemliga kontrakt från tidigare dokusåpasäsonger.

Enligt Dag Wetterberg, advokat specialiserad inom medierätt och yttrandefrihet, använder produktionsbolagen en sekretessklausul som är vanlig i affärslivet, men som inte fungerar när det gäller ett stort bolag och en enskild individ. 

– Det är en skrämseltaktik tror jag. Jag har svårt att se att ett produktionsbolag skulle kunna driva den processen och vinna, säger han till SVT.

Kontrakten är, enligt SVT, flera sidor långa och innehåller förhållningsregler och krav för deltagarna – till exempel hur de ska hantera sina sociala medier. Men de måste också garantera att de inte är gifta, förlovade, har sambo eller barn som inte är kända för produktionen. 

– Juridiskt kanske det går att skriva så, men det känns inte etiskt rätt. Det pressar ju eventuellt fram väldigt känslig information. Jag tycker att det är direkt olämpligt, säger Dag Wetterberg till SVT. 

Se mer: 

Annie Dahlberg och Jennifer Paatere berättar om övergrepp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.