Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga festen för Josefin Nilsson – vänner och familj samlades

De här blommorna fick Josefin Nilsson när hon tog emot Ulla Billquist-stipendiet 1992.Foto: HANS T DAHLSKOG / TT NYHETSBYRÅN
Benny Andersson och Josefin Nilsson i skivstudion. Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Hannes Holm och Josefin Nilsson var i tre år ett par. Hannes medverkar också i nya SVT-dokumentären om Josefin. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
2005 tävlade Josefin Nilsson i Melodifestivalen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Systrarna Marie Nilsson-Lind och Josefin Nilsson var extremt tajta. Foto: STAFFAN JOHANSON
Josefin Nilsson och Björn Kjellman gjorde succé i ”Adam & Eva”. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM
1 / 7

Josefin Nilsson fick aldrig uppleva sin 50-årsdag.

Men hennes födelsedag firades ändå, för på fredagen samlades bland andra systern Marie Nilsson-Lind, Hannes Holm, Björn Kjellman och Benny Andersson för att äta prinsesstårta och dricka champagne och högtidlighålla minnet av artisten och vännen.

– Jag vet att Josa ville berätta färdigt den historia som hon börjat skriva om och göra musik kring och det känns fint att dokumentären och singeln släpptes just på hennes högtidsdag, säger musikern Marie Nilsson-Lind, 57. 

Marie Nilsson-Lind förmår inte mer än att peta i den lilla förrätts-chèvretårta som hon beställer in på Van der Nootska palatset i Stockholm. På fredagsmorgonen medverkade hon och dokumentärmakaren Anna-Carin Stenholm Pihl i ”Morgonstudion” för att berätta om arbetet med ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, som redan nu finns att se på SVT Play.  

– Jag har varit så spänd inför den här dagen. Jose är död sedan tre år och det var ju inte så här det skulle vara. När jag fyllde 50 ordnade min syster och resten av familjen ett slags överraskningsfest för mig och jag hade så gärna gjort något liknande för Josa i dag, förklarar Marie Nilsson-Lind.

Marie Nilsson-Lind och dokumentärmakaren Anna-Carin Stenholm Pihl är båda nöjda med resultatet ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”.Foto: Karin Sörbring

Josefin Nilsson tyckte om födelsedagar

Hon berättar att Josefin gillade att fylla år och att systrarna sedan de flyttat tillbaka till Gotland 2011 haft som ”grej” att ringa till Radio Gotlands program ”Firarvärt”.

– Det programmet som gick vid lunchtid varje dag var så mycket ”hemma” för oss och jag minns att Josa sin första födelsedag tillbaka på ön skojade om att det nog inte var någon som skulle ringa in och gratta henne. Hon var otroligt bra på att förställa rösten, så hon ringde in och sade med en djup mansstämma att hon ville gratulera Josefin Nilsson ”som är sig själv i alla väder”, säger Marie med ett skratt.

Marie Nilsson-Lind berättar för Expressens Karin Sörbring om minnena av älskade systern Josefin Nilsson. Foto: Karin Sörbring

Efter intervjun sammanstrålade Marie Nilsson-Lind, Anna-Carin Stenholm Pihl, Josefins tidigare pojkvän Hannes Holm, Josefins skådespelarkollega Björn Kjellman, nära vännen och författaren Felicia Feldt och vännen och musikerkollegan Benny Andersson på Bennys hotell Rival.

– Josa var inte så mycket för tårta, men hon var en prinsessa och därför tyckte vi att det passade med prinsesstårta. Och hon beställde gärna in champagne för att fira. Det är så många som har ringt och gråtit i dag för att de har sett dokumentären och påmints om Josas begåvning och efter passagerna om hur det destruktiva förhållandet påverkade henne förstått mer om varför hon drog sig undan och fick dålig självkänsla, säger Marie Nilsson-Lind.

Marie Nilsson-Lind tror att systern Josefin Nilsson (på bilden) skulle ha tyckt om att de närmaste samlades på 50-årsdagen för att högtidlighålla minnet. Foto: HANS T DAHLSKOG / TT NYHETSBYRÅN

Fotnot: K Special-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” sänds fredag 29 mars klockan 20.00 i SVT2 och finns redan nu på SVT Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.