Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga detaljen om Swedish House Mafias världsturné

Jacob Mühlrad har komponerat ”One Symphony” som finns med på Swedish House Mafias kommande turné. Foto: ANDRÉ GARCÍA
Jacob Mühlrad har tidigare samarbetat med Silvana Imam. Hans verk ”Pan” har framförts på Carnegie Hall i New York. Foto: KARIN SÖRBRING
Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso höll i oktober i fjol presskonferens på Berns för att berätta om sin återförening och om den kommande turnén. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

När de möttes första gången för ett år sedan visste ingen av dem vem den andre var.

Men Sebastian Ingrosso och Jacob Mühlrad fann varandra direkt – och nu har kompositören gjort ett verk till Swedish House Mafias världsturné.

– Jag har tolkat hiten ”One” och skapat ”One Symphony” för en stor symfoniorkester, berättar Mühlrad, 28. 

Swedish House Mafia har inte turnerat på sex år och premiären på Tele2Arena den 2 maj omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Den här gången kommer Jacob Mühlrad, som är Kungliga Operans yngste tonsättare någonsin, att bidra:

– Jag stod och grillade fisk på landet när Sebastian Ingrosso ringde i augusti i fjol. Han frågade om Swedish House Mafia kunde få beställa ett verk. Jag svarade att det vore fett att tolka deras låt ”One” för en 82-mannaorkester. Sebastian nappade direkt på idén, minns Jacob Mühlrad. 

Resultatet blev ”One symphony” som kommer att framföras när Swedish House Mafias Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello nu återförenas. Jacob Mühlrad medverkar på video.

LÄS MER: Swedish House Mafia: ”Vi återförenas – och kommer hem”

Jacob Mühlrad är kompositör. Foto: KARIN SÖRBRING

Sebastian Ingrosso och Jacob Mühlrad hade en samsyn på musiken

Men att just Ingrosso och Mühlrad skulle samarbeta en dag var högst oklart när de träffades för första gången för ungefär ett år sedan.

– Vi kände inte till varandra, visste bara att den andra också producerade musik. Men vi började prata och vi märkte snabbt att vi har en gemensam syn på musik, säger Jacob Mühlrad, som tidigare har sommarpratat, föreläst på TedX, Grammisnominerats med Silvana Imam, fått Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen på 300 000 kronor och specialstipendium från Anders Walls stiftelser på 750 000 kronor samt gjort succé med verket ”Time” som i november framfördes i Berwaldhallen i Stockholm, San Fransisco, Helsingfors och Köln med fyra av världens främsta körer.

Swedish House Mafia kommer att turnera i 13 städer. Gruppen kommenterar till Expressen samarbetet med Jacob Mühlrad så här: 

– Vi har alltid älskat att utmana oss själva och detta har verkligen varit ett av de mest utmanade samarbetena vi har gjort. Vi har förenat två världar som kan anses vara så långt ifrån varandra man kan komma, men resultatet blev magiskt.

LÄS MER: Kompositören Jacob Mühlrad om antisemitismen i Sverige 

Bild från Swedish House Mafias spelning i Miami. Foto: FREDRIK SKOGKVIST