Fredrik Lindström och Kristian Luuk i "På spåret". Foto: Bo HåkanssonFredrik Lindström och Kristian Luuk i "På spåret". Foto: Bo Håkansson
Fredrik Lindström och Kristian Luuk i "På spåret".  Foto: Bo Håkansson
"På spåret". Foto: Bo Håkansson"På spåret". Foto: Bo Håkansson
"På spåret".  Foto: Bo Håkansson

Hemliga bråket bakom "På spåret": "Snålt"

Publicerad

Här berättar "På spåret"-domaren Fredrik Lindström om bråket med programmets producent.

Enligt Lindström händer det att han och producenten inte kommer överens om vilka svar från deltagarna som ska godkännas i programmet.

– Om ordet är rätt ska man inte få fel för att det är böjt fel, säger han till SVT.

"På spåret" är ett av Sveriges populäraste tv-program. Radarparet Kristian Luuk och Fredrik Lindström leder programmet med flera kända gäster som grillas av kluriga frågor.

 

LÄS MER: Bråket som inte visades i "På spåret"

 

Nu berättar domaren Fredrik Lindström att det händer flera gånger per säsong att han och producenten för programmet inte kommer överens om vilka svar från deltagarna som ska godkännas som rätt eller fel.

"Käfta lite grand"

– Producenten i kontrollrummet och jag är inte alltid överens. Jag är språkvetare och tycker inte att man ska gå på ordformen, utan om ordet är rätt ska man inte få fel för att det är böjt fel, säger Lindström till SVT och fortsätter:

– Vi kan käfta lite grand om uttalsvariationer. Det kan vara hårklyverier i ändelser. Där är jag mer för att fria än att fälla, medan andra kan tycka att det ska vara på bokstaven rätt.

Domaren diskuterar bland annat ett exempel från när före detta partiledaren för Kristdemokraterna, Göran Hägglund, var gäst i programmet tillsammans med Skolverkets generaldirektör Anna Ekström. Hägglund svarade då "Daft punk" på en fråga. Vilket var rätt – men uttalet var lite svajigt och otydligt.

 

LÄS MER: Tabben i "På spåret"

 

– Då tycker jag hellre fria än fälla. Det känns väldigt snålt när Hägglund sätter ett band att vi ska säga att han uttalar det fel, säger Lindström.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag