Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga ändringen i Beck-filmerna

Manusförfattarna Rolf Björlind och Cilla Börjlind som har skrivit manus till flera av BeckfilmernaFoto: Christian Örnberg
Mikael Persbrand har varit med i flera MiFoto: Baldur Bragason/Tv4 / PHOTO: BALDUR BRAGASON NORDISK FILM PRODUCTION A
Peter Haber är också med i flera filmer. Foto: Baldur Bragason / PHOTO: BALDUR BRAGASON NORDISK FILM PRODUCTION A

Cilla Börjlind skrev manus till "Beck" i tio års tid och inspirerades av riktiga händelser - i bland hann hon till och med före.

Samtidigt hade en av filmerna kunnat se helt annorlunda ut.

– Det händer i bland att vi bytt kön på mördare, säger hon.

De sista "Beck"-filmerna med Cilla Börjlind och Rolf Börjlind som manusförfattare släpptes 2010. Då hade de arbetat med filmerna sedan mitten av 90-talet.

– Det har varit en lång resa, mycket i omgångar. Så har vi sagt att vi inte skulle skriva mer, så har vi ändå skrivit fler efter ett tag. Det har varit en jättekul period men det kändes också ganska skönt att avsluta den, säger Cilla Börjlind.

Egentligen var det tänkt att "Beck"-historien skulle sluta där, med den sista filmen "Levande begravd".

Men så blev det inte.

– Det skulle vara grand final. Men sedan fanns det efterfrågan och då sa vi att vi ville hålla på med annat. Det kändes jätteskönt, för det är det vi huvudsakligen gjort sedan 94 eller 95, och vi slutade kring 2005. Till slut hade vi hittat på så många historier, då tömmer man sig nästan. Då är det bättre om andra tar över, säger Cilla Börjlind.

 

LÄS MER: Författarens kritik: ”De mjölkar Beck”

 

Cilla Börjlind: "Ändrade historien"

Vissa av filmerna hade egentligen kunnat se helt annorlunda ut, eftersom manusförfattarna bestämde sig för att ändra historien.

– Det händer i bland att vi bytt kön på mördare. Det var "Öga för öga", som vi gjorde en kvinnlig seriemördare. Då ändrade vi historien lite utifrån det. Det har kanske hänt fler gånger, i andra sammanhang, säger hon och fortsätter:

– Man vill att det ska hända någonting, dels för att man själv tycker det är roligare att skriva utifrån ett annat perspektiv än vad man tänker från början.

För det mesta hittade Cilla Börjlind och Rolf Börjlind, som i dag arbetar med "Springfloden", sin inspiration till "Beck"-manuset ute i verkligheten.

 

LÄS MER: Så här gick det sen för "Beck"-skådespelarna

 

Hann före verkligheten

Men det har också hänt att de hinner före. Innan Malexandermorden inträffade hade de skrivit ett manus som var lik händelsen.

– Det var inte så kul då, det var med Malexandermorden, då hade vi precis skrivit manus, men de hade inte börjat spela in än. Det var snarlikt, och det var inte så kul då. Sedan gjorde vi det ändå, men vi ändrade en del i manuset. I bland ligger man skrämmande rätt i tiden med saker man tar upp som ämnen, säger Cilla Börjlind.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.