Succéförfattaren Börge Hellström visste att hans cancer var långt gången - men hann ändå inte med att planera sin egen begravning. Foto: Emmalisa PaulySuccéförfattaren Börge Hellström visste att hans cancer var långt gången - men hann ändå inte med att planera sin egen begravning. Foto: Emmalisa Pauly
Succéförfattaren Börge Hellström visste att hans cancer var långt gången - men hann ändå inte med att planera sin egen begravning. Foto: Emmalisa Pauly
Vännerna tog farväl av Börge Hellström under en ceremoni på fredagen. Foto: / Anna-Karin NilssonVännerna tog farväl av Börge Hellström under en ceremoni på fredagen. Foto: / Anna-Karin Nilsson
Vännerna tog farväl av Börge Hellström under en ceremoni på fredagen. Foto: / Anna-Karin Nilsson
Efter att ha lidit av cancerformen lymfom sedan 2015 avled succéförfattaren Börge Hellström i sin bostad 17 februari, 59 år gammal. Foto: / Anna-Karin NilssonEfter att ha lidit av cancerformen lymfom sedan 2015 avled succéförfattaren Börge Hellström i sin bostad 17 februari, 59 år gammal. Foto: / Anna-Karin Nilsson
Efter att ha lidit av cancerformen lymfom sedan 2015 avled succéförfattaren Börge Hellström i sin bostad 17 februari, 59 år gammal. Foto: / Anna-Karin Nilsson
Succéförfattaren Börge Hellström begravs idag i Värmdö kyrka.Succéförfattaren Börge Hellström begravs idag i Värmdö kyrka.
Succéförfattaren Börge Hellström begravs idag i Värmdö kyrka.
Efter att ha lidit av cancerformen lymfom sedan 2015 avled succéförfattaren Börge Hellström i sin bostad 17 februari, 59 år gammal. Foto: Hampus HagstedtEfter att ha lidit av cancerformen lymfom sedan 2015 avled succéförfattaren Börge Hellström i sin bostad 17 februari, 59 år gammal. Foto: Hampus Hagstedt
Efter att ha lidit av cancerformen lymfom sedan 2015 avled succéförfattaren Börge Hellström i sin bostad 17 februari, 59 år gammal. Foto: Hampus Hagstedt

Vännerna tar farväl av Börge Hellström

Publicerad

Succéförfattaren Börge Hellström visste att hans cancer var långt gången - men han hann ändå inte med att planera sin egen begravning.

I dag förs han till sista vilan under en begravningsceremoni i Värmdö kyrka.

– In i det sista så trodde han att han skulle överleva. Det var egentligen näst sista dagen som han förstod, säger nära vännen Patrik Pelosio.

Efter att ha lidit av cancerformen lymfom sedan 2015 avled succéförfattaren Börge Hellström i sin bostad 17 februari, 59 år gammal.

Börge Hellström ingick i den framgångsrika författarduon Roslund & Hellström.

 

LÄS MER: Succéförfattaren Börge Hellström är död

 

Så sent som i januari berättade Börge Hellström i Expressen att han fortfarande var optimistisk och hade tänkt prova alternativa behandlingsmetoder utomlands, bland annat på Kuba, för att övervinna cancern - men tiden räckte inte till.

Trots att han lidit av sjukdomen länge så hann han inte med att planera sig begravning. Istället är det den närmsta kretsen som fått bestämma hur det ska vara.

– In i det sista trodde han att han skulle överleva. Vi satt och planerade resan till Kuba, säger vännen Patrik Pelosio, i vars famn Börge Hellström somnade in.

Att planera för sin begravning hade betytt att Börge Hellström gett upp hoppet om att bli frisk, berättar Patrik Pelosio.

– Skulle han börja planera så hade han ju gett upp, säger han.

Inga tal på Börge Hellströms begravning

Han berättar att de båda dock i mer allmänna ordalag pratat om hur en begravning borde gå till.

– Vi försökte en gång allmänt prata om det, som "när man dör då ska man göra något roligt", men det var flera månader sedan, säger Patrik Pelosio.

Nu har han dock tagit fasta på det och kommer att se till så att det kommer att ske något glädjefyllt under ceremonin.

– Vi hann prata lite om det. Det var lite känsligt, men han ville i alla fall att det skulle finnas lite glädjande också, så jag kommer att lägga in en grej på slutet, säger Patrik Pelosio.

Han vill dock inte ge några detaljer.

– Det blir en liten överraskning, inget speciellt men det har lite med musik att göra, avslöjar Patrik Pelosio.

 

LÄS MER: Succéförfattaren Börge Hellströms kamp för livet

 

Ceremonin kommer att bli enkel.

– VI har sagt att det inte blir några tal i kyrkan. Den enda som kommer att få tala är prästen. Sedan kommer vi att hålla det privat ceremoni i samlingssalen för de närmaste, säger Patrik Pelosio.

Begravningen kommer att ske 17 mars i Värmdö Kyrka, och är öppen för allmänheten.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag