Hellbergs bröllopsdag med hustrun slutade på akuten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Björn och Inger Hellberg är båda journalister. De har varit ett par i 40 år.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXPRESSEN
Hemma i Laholm. Den här bilden på Inger och Björn Hellberg togs redan 2001.
Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD / KVP
"Jag handlade nog mer i affären de två månaderna efter stroken än vad jag hade gjort sammanlagt under mina 50 föregående år, haha", säger Björn Hellberg.
Foto: PEO PERSSON / / PRESSBILD, LIND & CO /
Foto: FOTO: JOHANNA PALMQVIST/TV4 / Foto: Johanna Palmqvist/TV4
Foto: LASSE SVENSSON / KVP / SCA

De träffades på Laholms tidning då båda var gifta med andra.

Men när Björn och Inger Hellberg skulle fira sin bröllopsdag blev det i stället ambulansfärd till Karolinska universitetssjukhuset.

– Jag stod och signerade böcker när Inger ringde och sade att jag måste komma hem omedelbart. Där hittade jag henne på golvet. Hon hade fått en stroke, berättar den 74-årige författaren och tidigare "På spåret"-domaren.

Inger Hellberg, som är Björns manager och hustru, hade haft en lindrigare stroke en gång tidigare, 2005.

– Så jag visste att det var viktigt att få henne under vård så snabbt som möjligt, förklarar Björn Hellberg, som är på bokhandeln i Lysekil för att signera nya "En sorts memoar".

Vad tänkte du där i ambulansen?

– Ja, det var ju inte så här vi hade tänkt fira vår 38-åriga bröllopsdag... Inger kunde inte röra sig alls och hela situationen var omskakande.

– Det här hände i Stockholm den 19 oktober i fjol och Inger fick via sjukhuset i Halmstad komma hem till vår bostad i Laholm lagom till jul.

Björn och Inger Hellberg var båda upptagna på andra håll när de möttes på Laholms tidning, 1978.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXPRESSEN

Inger Hellberg: "Slående hur livet kan förändras"

Inger Hellberg skriver själv i ett kapitel i "En sorts memoar": "Jag älskar Björn av hela mitt hjärta. // För att vara gift med en klant som Björn måste jag erkänna att jag är glatt förvånad. Han har visat en otrolig vilja att sätta sig in i för honom nya sysslor för att underlätta för mig. Alltsedan jag kom hem från sjukhuset har han varit ett under av hjälpsamhet och stöd".

När Expressen pratar med Inger, som följer med på bokturnén och vilar en stund på hotellet efter att ha tagit en promenad, säger hon:

– Det är slående hur livet kan förändras på bara några sekunder. Men jag har successivt fått tillbaka mycket av rörelseförmågan, även om jag fortfarande har känselbortfall på vänster sida. För mig är det viktigt att fokusera på det jag kan och försöka leva som vanligt.

Hon fortsätter:

– Jag har nog skämt bort Björn lite grann genom åren och tagit hand om allt det praktiska. Efter stroken har han fått sköta inköp, tvätt och disk. Jag talar om vad han ska göra och han gör det entusiastiskt. Vi två har alltid varit ett bra team som stöttat varandra.

Björn Hellberg medger:

– Ja, jag handlade nog mer i affären de två månaderna efter stroken än vad jag hade gjort sammanlagt under mina 50 föregående år, haha.

Sedan 1959 har Björn Hellberg jobbat kopiöst mycket och han har aldrig haft mer än två veckors sammanhängande semester. När Inger drabbades av stroken hade makarna för första gången planerat in en tre veckor lång resa tillsammans till Teneriffa.

– Den fick vi förstås ställa in. Men Inger har fortsatt att vara min manager eller assistent, berättar Björn.

Fakta/Har skrivit över 60 böcker

Namn: Björn Henry Hellberg.

Ålder: 74.

Yrke: Journalist, författare.

Bor: Lägenhet i Stockholm, hus i Laholm.

Familj: Hustrun Inger Hellberg, 75, journalist och manager. Två gemensamma barn, tre barn från Björns tidigare äktenskap och två barn från Ingers tidigare äktenskap. Totalt sju barn och tretton barnbarn. 

Karriär: Över 30 år som aktiv tävlingsspelare i tennis. Sportjournalist för Radiosporten. Har skrivit ett 60-tal böcker, däribland deckare om polisen Sten Wall. Har fyra gånger vunnit "På spåret" och blev därefter mångåring domare i programmet. Sommarvärd i P1 (2002). 

Aktuell: Med "En sorts memoarer" (Lind & Co).

Inger föddes 70 meter från ditt barndomshem - tillika er nuvarande bostad - i Laholm, men ni träffades först som vuxna?

– Ja, hon är ett år äldre än jag och växte upp två kilometer utanför centrum, så vi gick i olika skolor. Då jag åkte till Australien för att frilansa i 1,5 år vikarierade hon för mig på Hallandspostens lokalredaktion och skickade mig månadsvisa försändelser med tidningar, men då hade vi fortfarande inte mötts.

Björn Hellberg: "Det gick som det gick. Vi blev förälskade"

Vad var det som gjorde att ni till slut, 1978, blev ett par?

– Då var vi båda på Laholms tidning och det gick som det gick. Vi blev förälskade.

Men när jag går igenom din biografi verkar det som att du då levde i en annan familjekonstellation. Var Inger och du singlar?

– Nej, du räknar rätt. Inger och jag var gifta på varsitt håll. Vi fick göra det bästa av situationen och bryta upp från våra andra relationer. Det är förstås en sorg i sådana situationer.

Men era känslor var ingen nyck. De har hållit i sig i 40 år?

– Ja, det var äkta känslor och allvar redan då och inte något ytligt romantiskt svärmeri.

Björn och Inger Hellberg tävlar tillsammans i SVT:s "Lekande lätt" (2003).
Foto: JANNE PETTERSSON / SVT

Vad betyder Inger för dig, professionellt och privat?

– Jag hade redan skrivit flera böcker och var hyfsat etablerad som författare när vi blev tillsammans, men Inger har betytt oändligt mycket i allting. Dels är hon själv journalist och vi bollar gärna språkfrågor med varandra. Dels har hon tagit hand om allt praktiskt hemma och funnits vid min sida.

Lennart Hyland ringde om nätterna

I memoarerna berättar du också om nattliga samtal från Lennart Hyland?

– Ja, vid några tillfällen hörde han av sig mitt i natten. Han ringde till exempel klockan fyra en morgon och ville diskutera idrottsresultat. Jag gjorde frågorna till hans "Lyckohjul" i "Gomorron Sverige" i slutet av 1970-talet och han var precis som jag rigoröst noga med att allt stämde. Hyland kunde också ringa för att diskutera någon bok.

Du skriver även om din vänskap med bortgångne Johannes Brost?

– Det var väldigt tråkigt att mista honom. Han var så levnadsglad och det kom som en chock då han gick bort. Jag visset att han var sjuk, för han var hedersartist i tennisjournalisternas förening och då han inte anmälde sig till mötet vid Stockholm Open i oktober i fjol ringde jag genast upp. Han berättade att han inte kände sig bra och att han skulle till sjukhuset i Varberg. Hans bortgång tog mig hårt.

"Hans bortgång tog mig hårt", säger Björn Hellberg om vännen Johannes Brosts död. (Bild från "Stjärnorna på slottet", 2016).
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

LÄS MER: Björn Hellberg om att "vara pralin" 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.