Helin om att inte namnge: ”Branschen har andats ut”

Sofia Helin anser att chefer inom film- och teatervärlden bör ta större ansvar.
Foto: RONNY JOHANNESSON
Sofia Helin var en av initiativtagarna till uppropet #tystnadtagning.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Manifestation för #tystnadtagning under Guldbaggegalan 2018.
Foto: OLLE SPORRONG

Chefer inom film- och teatervärlden bör ta större ansvar menar skådespelaren Sofia Helin – en av initiativtagarna till #tystnadtagning.

Skådespelaren är starkt kritisk till hur personer i maktposition agerat inom teatervärlden efter metoo.

– Vi har inte velat namnge och peka finger på personer. Det har gjort att branschen har andats ut och fortsatt anställa kassakorna som alla vet inte är okej, säger Sofia Helin till SVD.

Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan metoo-rörelsen svepte över världen. 

I film- och teaterbranschen gick 703 skådespelare samman i uppropet #tystnadtagning och vittnade gemensamt om sexuella övergrepp och trakasserier.

En av dem som tog initiativ till uppropet var skådespelaren Sofia Helin.

Nu uttalar hon sig till SVD, i anslutning av att Dramaten ställt in föreställningar som påföljd efter att SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” släpptes förra helgen.Sofia Helin menar att mycket har ändrat rent byråkratisk efter metoo, men att chefer inom film- och teatervärlden fortsatt bör göra mer.

– Vi har inte velat namnge och peka finger på personer. Det har gjort att branschen har andats ut och fortsatt anställa kassakorna som alla vet inte är okej. Vi blir jätteoroliga när vi ser att personer som inte uppfört sig får nya maktpositioner, säger Sofia Helin till SVD och fortsätter:

– Kändisskap och att vara offentlig är en maktposition. Därför måste vi vara noga med vilka vi tycker ska ha den statusen, särskilt eftersom vi lever i en kändisfixerad tid.

Sofia Helin: Rätt att inte namnge

Uppropet #tystnadtagning valde att inte namnge förövare, en strategi som Sofia Helin fortsatt står för.

– Vi försöker hålla fast i vår ursprungliga strategi och hoppas på att makten ska ta sitt ansvar och kolla referenser innan man anställer, som i vilken annan bransch som helst. Makthavarna vet att vi vet, det är bara att fråga. Ingen har hört av sig och frågat oss om någon person som ska anställas, säger hon till SVD.

Skådespelaren poängterar även att det är viktigt att ta referenser från de som är lägst ner i hierarkin – som assistenter och påklädare – då de oftast är de som drabbas värst av maktstrukturer.Expressen söker Sofia Helin via agent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.