Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helena Bergströms oro för maken Colin Nutley, 74

"Historien i "Bröllop, begravning och dop" har funnits hos Colin i flera år, först som långfilm, sedan som tv-serie. Colins personliga sätt att berätta om människor har genom åren blivit hans signum och i den här tv-serien blir det extra tydligt. En riktig Colin-berättelse! För mig är det en varm, dramatisk, drastisk och rörande historia med skådespelare som det har varit fullständigt fantastiskt att få jobba med. Det är en dröm att få filma i trakterna runt Ulricehamn och med Film i väst", menar Helena Bergström.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
Det har varit så skönt att göra rollen som Grace i "Bröllop, begravning och dop". Metoo-året har gett mig perspektiv på hur det har varit och hur man vill ha det. Det som inte ger mig skön energi flyttar jag numera åt sidan. Nu är jag bättre på att välja bort relationer eller saker som händer som inte får mig att må bra", säger Helena Bergström, här med skådespelarkollegan Maria Lundqvist i "Bröllop, begravning och dop".
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
I tv-serien "Bröllop, begravning och dop" medverkar bland andra Helena Bergström, Maria Lundqvist, Philip Zandén, Johan H:son Kjellgren, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Peter Harryson, Andreas T Olsson, Josette Bushell-Mingo och Alexander Karim.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
"Colin menar att skådespelare vet bättre om hur karaktärerna ska bete och uttrycka sig. Med en så tillitsfull regissör blir det lustfyllt att arbeta", menar Helena Bergström, här med skådespelarkollegan Johan H:son Kjellgren som i "Bröllop, begravning och dop" spelar Helenas rollfigur Graces make.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
"Jag älskar att hoppa med min häst. Men jag får ont i armbågen när jag överanstränger den och i stället för att vila armen bär jag på vår ena hund. Dessutom hoppar jag hinder. När jag spelade Piaf gick jag böjd i massor av föreställningar och det gav rejäla ryggproblem... Ibland tänker jag att jag inte är klok som utsätter kroppen för sådana påfrestningar, men jag går på massage för att kompensera", säger Helena Bergström.
Foto: Karin Sörbring
"Historien i "Bröllop, begravning och dop" har funnits hos Colin i flera år, först som långfilm, sedan som tv-serie. Colins personliga sätt att berätta om människor har genom åren blivit hans signum och i den här tv-serien blir det extra tydligt. En riktig Colin-berättelse! För mig är det en varm, dramatisk, drastisk och rörande historia med skådespelare som det har varit fullständigt fantastiskt att få jobba med. Det är en dröm att få filma i trakterna runt Ulricehamn och med Film i väst", säger Helena Bergström till Expressens Karin Sörbring.
Foto: Karin Sörbring
"Min farmor fick precis som Alex Schulmans mormor i romanen "Bränn alla mina brev" stå tillbaka för sin make. Farmor har blivit en symbol för mig. Hennes situation har fått mig att kämpa för kvinnors position. Jag stormade till exempel in till Benny Fredriksson (tidigare chef för Stockholms stadsteater, reds anm) och tyckte att vi tjejer skulle ha samma rättigheter som Thommy Berggren (regissör och skådespelare, reds anm) och så har jag ju regisserat Skäringers föreställning "Avig Maria – No more fucks to give". Mia verbaliserar en kamp jag har fört sedan barnsben, en kamp som jag exempelvis också gestaltar som Nora i "Ett dockhem 2". Farmor spökar", säger Helena Bergström till Expressens Karin Sörbring (bild från intervjun 2014).
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Colins arbetssätt gör att det inte känns påklistrat utan i stället som ett försök att komma så nära det naturliga som möjligt. Det handlar till exempel om att få människor att prata utifrån de olikheter vi har, i stället för att använda en skriven dialog som kommer från en och samma person", resonerar Helena Bergström.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ
"Colin jobbar mycket med improvisation. Han är enormt tydlig med riktningen i vad vi ska berätta framför kameran, men ibland kan han överraska skådespelarna med något som de inte vet, för att få en fullständigt naturlig reaktion och inte något som vi skådespelare har förberett innan. Det är därför han jobbar på det här viset. Han klarar inte av när skådespelare stressar, läser på sina repliker, kommer spända som strängar och blir teatrala", säger Helena Bergström (här på premiär med maken, 2013).
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
1 / 10

I den nya tv-serien "Bröllop, begravning och dop" för C More och TV4 spelar hon en 50-pluskvinna som vågar göra okonventionella val.

Och efter metoo har Helena Bergström även privat brottats med att sätta gränser. 

– Det känns viktigt att i rollen som Grace få skildra stigmatiseringen av den åldrande kvinnan. Personligen har jag det senaste året lärt mig att flytta sådant som inte ger mig skön energi åt sidan. Nu är jag bättre på att välja bort exempelvis relationer eller saker som händer som inte känns bra, säger skådespelerskan.

När jag baxar in tv-utrustningen på restaurang Petite France i Stockholm och personalen får höra vem jag ska intervjua utbrister kvinnan i kassan:

– Åh, Helena Bergström! Hon är alltid så himla trevlig när hon är här.

Några minuter senare kommer Helena med raska steg, kramar om mig och tackar för senast då en fotograf och jag följde Helena en dag inför och under föreställningen av "V.D." som hon gjorde huvudrollen i på Stockholms stadsteater.

Hon bestämmer sig efter övervägande med personalen för att satsa på en steak frites till lunch och frågar om hon ska hjälpa mig att bära någon av väskorna eller ta bestick till mig.

– Vet du, när jag åkte tåg häromdagen bestämde jag mig för att plita ner vad det är som gör att jag gång efter gång väljer att arbeta med Colin. "Bröllop, begravning och dop" stinker Colin Nutley. Det finns ingen som gör film eller tv på det sättet, säger Helena och plockar upp mobilen för att läsa upp vad hon formulerat.

"Colin jobbar mycket med improvisation. Han är enormt tydlig med riktningen i vad vi ska berätta framför kameran, men ibland kan han överraska skådespelarna med något som de inte vet, för att få en fullständigt naturlig reaktion och inte något som vi skådespelare har förberett innan. Det är därför han jobbar på det här viset. Han klarar inte av när skådespelare stressar, läser på sina repliker, kommer spända som strängar och blir teatrala", säger Helena Bergström till Expressens Karin Sörbring.
Foto: Karin Sörbring
Expressens Karin Sörbring följde tillsammans med fotograf Cornelia Nordström skådespelerskan Helena Bergström en dag inför och under föreställningen av "V.D." där Helena hade huvudrollen. Här en arrangerad bild (från 2014) där Karin fixar Helenas makeup.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Helena Bergström om Colins "brutala" arbetsmetod

Marie Göranzon som jag intervjuade häromdagen och som spelar din mamma i tv-serien hyllar Colin och berättade att skådespelarna förväntas improvisera mycket men att Colin är otroligt tydlig med riktningen och målet?

– Ja, Marie och de andra som inte jobbat med Colin tidigare kastades redan andra inspelningsdagen in i vad som kan hända under en Colininspelning. I kyrkan är det över hundra statister och Maria Lundqvists karaktär ska kollapsa. Maria och Colin för oss alla bakom ljuset när de började prata om att Maria inte mår bra. Colin säger att de ska skynda att ta hennes bilder så att Maria kan åka tillbaka till hotellet. Ett antal tagningar senare går Maria går fram till kistan och lägger handen på den. Vi vaggas in i att det inte blir mer än så och plötsligt – pang – så ligger hon där. Alla tror att det är på riktigt och reagerar därefter. Någon ropar efter läkare, Andreas T Olsson flyger runt likt Batman med vattenglas, Marie biter sig i läppen, Molly (Nutley, Colins och Helenas dotter, reds anm) får totalspinn och springer ut och skriker "it´s for real" (det är på riktigt, reds anm) till Colin som sitter vid monitorn utanför kyrkan. 

– Colin fick de reaktioner han ville ha, ingenting teatralt. Det var ett uttryck för Colin Nutley när han är som mest brutal. På kvällen var alla exalterade över hur de hade reagerat och det blev ett slags startskott, att allt kunde hända under den här inspelningen. Så här brutalt är det inte ofta, men att arbeta med nerven att inte alltid vara säker på vad som ska hända är otroligt befriande och lustfyllt. Det här har arbetssättet har gjort att jag även på teaterscenen klarar att dekoren kanske inte flyttas som den ska utan att jag blir stressad. 

I höstas hade "Ett dockhem 2" premiär på Stockholms stadsteater och i vår drar föreställningen ut på turné runtom i landet. Såväl Marie Göranzon som Helena Bergström hyllar samarbetet och önskar att de hade fått börja arbeta tillsammans tidigare i livet. "Jag har hittat några mentorer tidigare i livet, men det är en stor, stor gåva att få jobba och umgås med Marie Göranzon. Ingenting blir konstlat med henne. Hon är en briljant skådespelare med enorm yrkesskicklighet", säger Helena.
Foto: Matilda Rahm / Stockholms stadsteater

Helena ler.

– Folk har frågat under åren varför vi envisas att jobba tillsammans. Tacka fasen för det! Det är det roligaste som finns att jobba med Colin och jag tycker att han är briljant på så många olika sätt.

Hon fortsätter:

– Han har en sådan tillit och respekt till skådespelaryrket. "Du känner din karaktär bäst", säger han. Varje skådespelare får forma sitt sätt att prata och får hitta på namn på sin karaktär och arbeta fram sin bakrundhistoria. Redan där börjar en total identifikation. Den enda regel han har är att man inte får bryta en tagning. Kanske kommer det där lilla extra guldet när man tror att scenen är slut, menar han. "Bröllop, begravning och dop" är så otroligt "colinsk"!

I tv-serien "Bröllop, begravning och dop" medverkar bland andra Helena Bergström, Maria Lundqvist, Philip Zandén, Johan H:son Kjellgren, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Peter Harryson, Andreas T Olsson, Josette Bushell-Mingo och Alexander Karim.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4

Helena berättar att Colin började prata om den här historien för fyra-fem år sedan.

– Jag var i något slags skådespelarkris. Jag hade spelat "Kameliadamen" på Stadsteatern och jag hade mer eller mindre tagit farväl av plankorna på stora scenens golv. Jag skulle jag spela yngre än jag var och jag upplevde att jag tog till tricks på samma sätt som när jag var ung, blev liksom trött på mina uttryck. Jag vill leva den åldern jag är och värna att man ska få åldras!

Fakta/Har fått kungamedalj och är även regissör

NAMN: Helena Kristina Bergström Nutley.

ÅLDER: 55.

YRKE: Skådespelare, regissör.

BOR: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm och hus på Mälaröarna. 

FAMILJ: Maken Colin Nutley, 74, barnen Molly, 23, och Tim, 21. Colins son Daniel, 37, och hans familj. Hästen Jojje, franska bulldogen Fred, labradoodlen Harry, kanintaxen Elvis, bondkattsbröderna Dennis och Dusty.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Föddes i Göteborg som lillasyster till fem år äldre Anna. Flyttade tre månader ung till Helsingborg. Växte från tre års ålder upp i Råby i Västerås. Från nio års ålder i Stockholm. Fick som elvaåring halvsystern Josefina.

MAMMA ÄR: Kerstin Widgren, 82, skådespelare.

PAPPA VAR: Hans Bergström, regissör (avled 2004, 69 år ung).

UTBILDNING: Hoppade av gymnasiet, utbytesår i Jackson, Mississippi (USA). Kom som 19-åring på fjärde försöket in på Teaterhögskolan (med hjälp av Margreth Weivers).

KARRIÄR: Medverkade i "Klas klättermus" när hon var fem år. Roll i basket-ungdoms-tv-serien "Time Out" (1982), succé som Anna i pjäsen V.D. 1987 (tv 1988), genombrott som Berit i filmen "1939", hade huvudrollen i Colin Nutleys "Black Jack" (1990), blev folkkär som Fanny i "Änglagård", Guldbaggar för rollerna i "Pariserhjulet" (1993) och "Sista dansen" (1993), vann tittarnas telefonomröstning om "århundradets skådespelerska" i Guldbaggegalan (1995) (mot Ingrid Bergman och Greta Garbo), titelrollen i "Hamlet" 2004, mer än 100 föreställningar av Piaf på Stockholms stadsteater, DN:s kulturpris 2007 för rollen som Blanche du Bois i "Linje Lusta", regidebut 2007 med filmen "Se upp för dårarna", därefter har hon bland annat regisserat "En underbar jävla jul" (2015) och "Vilken jävla cirkus" (2017). Värd för "Sommar i P1" två gånger (1992 och 2011), kungamedaljen "Litteris et Artibus" (2010). Programledare för Melodifestivalen (2012). Huvudrollerna i Stig Larssons pjäs "V.D."  (2014) och i "Ett dockhem 2" (2018) på Stockholms stadsteater. Medverkade i senaste säsongen av "Min sanning". 

INKOMST: 696 100 kronor (2017)

AKTUELL: Som Grace i nya tv-serien "Bröllop, begravning och dop" som har premiär på C More måndag 4 februari och i TV4 söndag 17 februari klockan 21.00. Helena har också skrivit manus tillsammans med Colin Nutley.

"Stort att få skildra stigmatiserande kring åldrande kvinnan"

Hur tog du dig igenom krisen?

– En stor del var hela metoo-rörelsen och dess frågor. Då blev "Bröllop, begravning och dop" och min karaktär Grace som är jämngammal med mig och anses vara för gammal för att skaffa barn viktig att göra. Vi i tv-serien har olika etnicitet och familjekonstellationer och det är fullkomligt självklart, men det stora för mig var att få skildra stigmatiserandet kring den åldrande kvinnan. 

"Historien i "Bröllop, begravning och dop" har funnits hos Colin i flera år, först som långfilm, sedan som tv-serie. Colins personliga sätt att berätta om människor har genom åren blivit hans signum och i den här tv-serien blir det extra tydligt. En riktig Colin-berättelse! För mig är det en varm, dramatisk, drastisk och rörande historia med skådespelare som det har varit fullständigt fantastiskt att få jobba med. Det är en dröm att få filma i trakterna runt Ulricehamn och med Film i väst", menar Helena Bergström.
Foto: Karin Sörbring

Du har ju skrivit manus till de filmer som du själv har regisserat, men nu står du för första gången som medförfattare till Colins verk?

– Det var han som satte dit mitt namn, kanske blev han lite inspirerad efter de diskussioner som varit det senaste året om att synliggöra kvinnan. Jag har alltid varit bollplank i Colins filmer och en stor del av historierna, men den här gången var jag om möjligt ännu mer involverad i exempelvis hur vi skulle berätta om Graces situation. Colin tycker förresten att jag har blivit jobbigare sedan jag började regissera, haha. 

Hur då?

– Jag har mycket åsikter. Inte när jag går in och jobbar med andra regissörer, men i relation till Colins filmer är jag kontrollfreak, vill strukturera upp, tjatar på honom. Vart ska vi? Vad vill vi berätta? Kombinationen av mina strukturer och Colins vilja att bara släppa loss kompletterar varandra, även om det kan bli heta diskussioner emellanåt. 

Går i terapi privat

Handlingen i "Bröllop, begravning och dop" drivs framåt av din rollfigur Graces terapisessioner. Berätta om din egen, privata terapi!

– Jag har en fantastisk terapeut! För mig är det som att gå i coachning, där jag analyserar och hittar vissa redskap. Jag läste precis Alex Schulmans roman "Bränn alla mina brev" och blev så berörd för jag kände igen mig i hans självanalys. 

"Colin litar totalt på skådespelarna och har en enorm kärlek till och respekt för skådespelaryrket. Han är inte rädd för skådespelare, han ser tillgången och yrkeskunskapen. Och han älskar att arbeta med de mest erfarna. Att sätta personer som exempelvis Marie Göranzon, Janne Malmsjö, Ernst Günther och Peter Harryson på lite hal is så att de till 100 procent får använda sig av sin yrkeskunskap är för Colin den största fröjden", säger Helena Bergström
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ
"Colin menar att skådespelare vet bättre om hur karaktärerna ska bete och uttrycka sig. Med en så tillitsfull regissör blir det lustfyllt att arbeta", menar Helena Bergström, här med skådespelarkollegan Johan H:son Kjellgren som i "Bröllop, begravning och dop" spelar Helenas rollfigur Graces make.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4

Maria Lundqvist skildrar i er tv-serie utmaningarna med att vara bonusförälder. Hur har det funkat för dig i relation till Colins son och ex-fru?

– Colins före detta fru och jag är inte nära kompisar, men vi har en väldigt juste relation. Jag kom in i Daniels liv när han var elva år och hade aldrig rollen som bonusmamma utan snarare som en extra vuxen och kompis. Han är närmare mig i ålder än vad Colin är.

Märks åldersskillnaden på 20 år någonting? Colin och du pratade om den i "Tillsammans med Strömstedts"?

– Jag har fått bearbeta min oro för vad som komma skall – det gäller allt – och öva mig på att vara överlycklig för de stunder vi har. Colin och jag har kreativiteten ihop och vi har väldigt kul. 

– Jag har en extremt aktiv man. Han är snart 75 och jag 55 och det låter ju jättegammalt. Men vi hittar hela tiden nya drömmar. Vore Colin pensionär skulle vi kanske leva helt olika liv, men nu är han exempelvis uppe klockan sex om morgnarna och slutklipper "Bröllop, begravning och dop". Jag som är yngre går däremot och haltar för jag har halkat när jag har varit ute med hundarna. 

"Jag sade redan 1990 när vi gjorde "Black Jack" att det är den här typen av filmer jag vill göra framöver. Intresset för och nyfikenheten på människor och de olika perspektiv vi har - inte minst det kvinnliga - är unikt. Det är väldigt många starka kvinnokaraktärer i Colins produktioner", säger Helena Bergström, här med skådespelarkollegan Maria Lundqvist i "Bröllop, begravning och dop".
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4

Colin och Helena diskuterar högljutt

I det programmet sade Colin och du också att ni inte längre bråkar lika mycket?

– Det finns en förståelse mellan oss. Vi diskuterar väldigt högt och hundarna gömmer sig i sina korgar, haha. Colins och mitt sätt att vara nollställda ligger nog på ganska många decibel. 

Får du med Colin på familjeterapi?

– Nej, nej! Han vill inte det, han är engelsman, haha. Om han skulle gå i terapi skulle han vilja prata om ångesten över brexit. Colin tycker att han förstår allting själv. Jag hotar hela tiden att jag ska spela in honom så att han får perspektiv på sitt eget beteende. Att vi hela tiden är på gång gör att åldersskillnaden egentligen inte blir någon fråga. 

"Min farmor fick precis som Alex Schulmans mormor i romanen "Bränn alla mina brev" stå tillbaka för sin make. Farmor har blivit en symbol för mig. Hennes situation har fått mig att kämpa för kvinnors position. Jag stormade till exempel in till Benny Fredriksson (tidigare chef för Stockholms stadsteater, reds anm) och tyckte att vi tjejer skulle ha samma rättigheter som Thommy Berggren (regissör och skådespelare, reds anm) och så har jag ju regisserat Skäringers föreställning "Avig Maria – No more fucks to give". Mia verbaliserar en kamp jag har fört sedan barnsben, en kamp som jag exempelvis också gestaltar som Nora i "Ett dockhem 2". Farmor spökar", säger Helena Bergström.
Foto: Eero Hannukainen / IBL

Helena Bergströms val

Thailand – Fjällen

"För värmens och människornas skull".

Soffa – Löpband

"Jag mår bra av att röra på mig".

Kungen – Drottningen

"Som personer är de fina båda två, men jag väljer drottningen".

Seriemaraton - Filmkväll 

"Jag gillar film".

Hudvårdsrutin - Tvål

"Att bara använda tvål skulle torka ut hyn".

Deckare - Biografi

"Jag läser gärna biografier". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.