Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergströms hyllning till Wolff på QX-galan – vännen Sahlin i tårar

Rikard Wolff gick bort i november 2017. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
"Han är fortfarande väldigt närvarande", säger Mona Sahlin om sin vän Rikard Wolff. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / OLLE SPORRONG
Helena Bergström pratar om Rikard Wolff på scen under QX-galan.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I november 2017 gick skådespelaren Rikard Wolff bort. 

Under måndgena QX-hyllades han stort på scen av vännen Helena Bergström.

– Rikard sa att det bästa med QX-galan är att den finns. Det bästa med dig Rikard är att du fanns, berättade skådespelaren från scen.

Samtidigt satt vännen Mona Sahlin i publiken – hon berättade redan innan galan att tårarna skulle falla under hyllningen. 

Efter en lång tids tid på sjukhus gick skådespelaren Rikard Wolff bort i november 2017. 

Under QX-galan hyllades den folkkära skådespelaren stort på galan med en film och tal från nära vännen och kollegan Helena Bergström som inledde talet med att säga att hon nu står här utan sin Zack. Som en hyllning till filmen Änglagård. 

– Vår relation började inte så jättebra. Vi var kära i samma person men så ville Rikard prata om det här. Han ville ta upp en sak. Jag tycker egentligen inte om dig sa han. Där hittade vi varandra och sen den dagen har vi varit Fanny och Zack även privat. Vi har följts åt. Han har blivit min allra bästa vän. 

"Stod upp och kämpade för den han var"

Helena Bergström pratade även om Wolffs betydelse för HBTQ-samhället. 

– Hans röst den minns man. Den var stark, kraftfull och bräcklig. Redan på 80-talet sjöng han kampsånger på Mariatorget. Han stod upp för vem han var. När han gick på scenskolan var det inte så många som vågade göra det. Det kommer vi alltid ha nära våra hjärtan. Han stod upp för den han var och han kämpade för den han var, säger Helena Bergström. 

Hon avslutade talet med en hälsning:

– Rikard sa att det bästa med QX-galan är att den finns. Det bästa med dig Rikard är att du fanns. Att du alltid alltid kommer finnas här hos oss. We love you Rikard forever. 

Inte bara Helena Bergström mindes den folkkära skådespelaren. Mona Sahlin berättade innan galan om sina känslor inför vännens hyllning. 

– Jag tänkte mycket på honom när vi åkte hit. Jag känner mig otroligt ledsen över att Rikard inte finns. Jag kommer gråta och skratta mycket i kväll, säger hon. 

 

LÄS MER: Familjens fina ord om Rikard Wolff 

 

Mona Sahlin och Rikard Wolff dök ofta upp på offentliga sammanhang tillsammans och hon tänker fortfarande ofta på honom. De var bästa vänner i 23 år. 

– Jag vet inte hur många gånger jag fortfarande lyfter telefonen och ska ringa eller skicka ett sms och berätta någonting. För mig känns han väldigt närvarande fortfarande, säger Mona Sahlin. 

"Var en förebild"

Sahlin är ofta på QX-galan och att Wolff hyllas just i kväll är speciellt säger hon. 

– Han betydde väldigt mycket för många och han var noga med att vara en förebild för unga tjejer och killar och visade att det går att visa vem man är och älska vem man vill, säger hon. 

 

LÄS MER: Rikard Wolff – så blir hans stora hyllning

 

Hennes förväntningar på kvällen är höga, men hon är också säker på att kvällen kommer leva upp till förväntningarna. 

– Jag är här varje år för att fira mänskliga rättigheter, glitter och glamour och för att dricka cava och det gör man här. 

Vad är det som är så speciellt med QX-galan? 

– Den förenar det här allvaret som det verkligen är, att så många människor bli mördade för att de är gay, samtidigt som man firar hur härligt det är att leva och älska oavsett vem och hur man älskar.