Helena Bergströms dilemma med Colin Nutley – efter alla år

Niklas Svensson möter Helena Bergström. Intervjun är från 2019.
Helena Bergström och Colin Nutley är ett par privat – men arbetar också tillsammans.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
”När jag spelar teater eller i andras filmer då är jag en egen skådespelare. Men tillsammans med Colin är det som att man slutar se oss som individer”, säger Helena Bergström.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Dottern Molly Nutley arbetar också med sina föräldrar.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Säsong två av ”Bröllop, begravning och dop” är snart här.
Foto: LINUS HALLSENIUS / LINUS HALLSENIUS

På måndag har ”Bröllop, begravning och dop” premiär – som Helena Bergström skrivit tillsammans med maken Colin Nutley. 

Trots att publiken älskar när de jobbar ihop får hon tröttsamma kommentarer om samarbetet. 

– Nästan så att det blir ”åh nej, ska de jobba tillsammans igen”. Det har jag tänkt mycket på. När jag spelar teater eller i andras filmer då är jag en egen skådespelare. Men tillsammans med Colin är det som att man slutar se oss som individer, säger hon om det faktum att hennes och makens projekt har kritiserats.

Helena Bergström är hon mitt i planeringen för sin Netflix-film ”Dancing Queens”. Manus, interiör, regi – allt måste stämma.  

Halva filmen hann spelas in i början av året – innan världen stängde ner för det då ganska okända Covid-19-viruset. Men går allt enligt planerna ska andra halvan filmas nu i oktober. 

– Det har varit en så konstig tid, för alla, och vi är fortfarande inte genom detta. Men på något sätt måste pandemin vara i fokus. Det är så jag tänker när jag går på möten och under inspelningarna, säger Helena Bergström.

Under våren och sommaren har hon och maken Colin Nutley, 76, försökt hålla sig isolerade.  

– Det har varit en osäkerhet och rädsla. Colin har suttit klippt film på distans. Så han har kunnat fortsätta jobba hela tiden. Det har liksom kunnat pågå även om det har varit väldigt annorlunda. 

Till skillnad från stora delar av kulturbranschen har Helena Bergström till stor del kunnat fortsätta sitt arbete. I höst är hon aktuell med den andra säsongen av ”Bröllop, begravning och dop”. Säsong ett blev snabbt en tittarsuccé, med över 1,5 miljoner som såg premiäravsnittet. 

Bergströms löfte: ”Kommer inte bli besviken”

Expressens Mattias Bergqvist skrev då att serien var något av det bästa som Helena Bergström och Colin Nutley gjort tillsammans. Till säsong två dyker också några nya ansikten upp. På den nya rollistan finns Helena af Sandeberg, Tomas von Brömssen, Klas Wiljergård och Robert Gustafsson. 

– Gillade man första säsongen, så kommer man inte bli besviken. Den känns väldigt ovanlig, nu när jag kollat på den. Och den är fantastiskt roligt att spela in.

Känner man igen miljöerna i ”Bröllop, begravning och dop” är det inte särskilt konstigt. Serien är nämligen inspelad i Ulricehamn där ”Änglagård”-filmerna spelades in. 

Helena Bergström och Colin Nutley har jobbat tillsammans i över 30 år. Och de senaste åren har även dottern, Molly Nutley, skådespelat i produktioner som ”Änglagård – tredjegången gillt” och nu i ”Bröllop, begravning och dop”.

– Jag och Colin är ett team, vi skriver den här historien tillsammans. Men på inspelningarna går vi inte runt som man och hustru, eller mamma och dotter. 

– Det finns så många som jobbar ihop som ett kreativt team, utan att detta blir en diskussion. Men bara för att vi är man och hustru blir det som att det inte handlar om jobb. 

”Dancig Queens” kommer bli en av de första svenska långfilmerna på Netflix, och rollistan är gedigen. Molly Nutley, Claes Malmberg, Marie Göranzon, Christopher Wollter och Rakel Wärmländer.  

– Jag tycker det är helt fantastiskt att filmen får gå upp där. Det är en enorm kick.

– När mina och Colins filmer har visats utomlands har de på något sätt ansetts vara ”smala”, även om de har nått en bred publik i Sverige. Men får man tillgång till en film på det här sättet kan man direkt nå en stor internationell publik. 

Stort säkerhetspådrag

Precis som för de flesta har ”zoom-möten” och restrektioner blivit den nya vardagen för Helena Bergström.  Men det är svårt att komma i från det faktum att det praktiskt inte går att regissera och spela in film på videolänk.

Helena Bergström kollar på sina händer. Hon säger att de har blivit torra och fått blåsor av all handsprit. Men pandemin måste vara i fokus, säger hon igen. 

Hur tänker ni på säkerheten under inspelningen, Marie Göranzon tillhör exempelvis riskgrupperna?

– Det är ett väldigt säkerhetspådrag.  Men man kan inte heller säga att 70-åringar inte får jobba. Det går inte att stänga ute en hel generation. Men man kan göra det så säkert som möjligt. 

När regeringen tog beslutet om 50-gränsen i mars frågade sig kulturbranschen: Hur ska vi göra nu? Och de senaste månaderna har debatten fortsatt. Kulturprofiler som Jonas Gardell och Sarah Dawn Finer krävt att regeringen ska börja agera. 

– Eftersom jag jobbar så mycket med teater är jag bekymrad vad som som ska hända. Jag hoppas verkligen att man börjar stötta alla fria teaterhus, det får inte bli konferenslokaler av allt. Stänger vi ner allt så kan man undra vad man har kvar sen. 

– Men pandemin fortsätter ute i världen. Det är så fruktansvärt med alla konsekvenser, inte bara för kulturvärlden. Jag kan hålla med om att det sticker i ögonen att köpcentrum får vara öppna, men att man inte kan få gå och kolla på en konsert.  

Bergström om kritiken: ”Tröttsamt”

 Helena Bergström och Colin Nutley har samarbetet i ett stort antal produktioner. Men hon beskriver att deras samarbete ibland bemöts som något negativt, både hos branschen och i medierna. 

– Nästan så att det blir ”åh nej, ska de jobba tillsammans igen”. Det har jag tänkt mycket på. När jag spelar teater eller i andras filmer då är jag en egen skådespelare. Men tillsammans med Colin är det som att man slutar se oss som individer. 

– Under åren har det varit tröttsamt. Men det är aldrig något som publiken tänkt på. Vi har fått så himla mycket kärlek från publiken för det vi har gjort, och det är det som är viktiga. Nu är jag galet stolt över att vi har jobbat ihop så länge. 

 ”Bröllop, begravning, dop har premiär” har premiär på C More den 14 september och på TV4 den 27 september.

Helena Bergström

Ålder: 56

Gör: Regissör och skådespelare.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen och hus på Lovön.

Familj: Maken Colin Nutley, 76, barnen Molly, 25, och Tim, 23.

Aktuell: Ny säsong av ”Bröllop, begravning och dop”, med Maria Lundqvist, Molly Nutley, Angelika Prick, Philip Zandén, Johan H:son Kjellgren, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Peter Harryson och Alexander Karim, Helena af Sandeberg, Tomas von Brömssen, Klas Wiljergård och Robert Gustafsson. 

Hyllningen på minneskvällen – skådespelarens känslostorm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.