Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helena Bergström i tårar – berättar nu om stryptaget

Helena Bergström, 54, var en av de drivande i de svenska skådespelarnas vidaregång på Metoo-rörelsen, uppropet #tystnadtagning.Foto: SVT

Helena Bergström utsattes för en våldshandling av en manlig kollega. 

I SVT:s program "Min sanning" berättar skådespelerskan för Anna Hedenmo om stryptaget, dotterns rädsla efteråt och det gångna årets metoo-rörelse.

– Den här manliga kollegan tog ett ordentligt strypgrepp på mig, berättar Helena Bergström i programmet.

Helena Bergström, 54, var en av de drivande i de svenska skådespelarnas vidaregång på Metoo-rörelsen, uppropet #tystnadtagning.

I en intervju i SVT:s program "Min sanning" berättar skådespelerskan för Anna Hedenmo om det gångna årets metoo-rörelse och hur hennes dotter Molly Nutley öppnade hennes ögon i samband med att rörelsen tog fart då hon berättade om saker som hade hänt tidigare i hennes karriär.

– Jag har sett och jag har också upplevt som ung, berättar hon och fortsätter:

– Då sa Molly "Men mamma du kan inte skratta åt det här, ska jag berätta hur jag upplevde detta?" Då var det en incident som jag var med om på teatern och jag kom hem och hon var nio, tio år. Då berättar hon att det hon upplevde varje gång jag skulle till teatern var en fullständig skräck. Då trodde hon att mamma kommer att råka illa ut, berättar Helena Bergström i programmet.

 

Helena Bergström berättar också om dotterns rädsla. Foto: SVT

Helena Bergström om stryptaget

Helena Bergström återkommer till händelsen, som hon tidigare har vittnat om på ett anonymt sätt. Hon samlar sig och blir tårögd när hon i dag återger vad som hände den dagen.

– Jag kom ut ur teatern. Det här är som jag minns. Den här manliga kollegan tog ett ordentligt strypgrepp på mig och pratade om att han gör konst och jag gör skit. Jag vill inte gå vidare i det. Det har varit ett tydligt vittnesmål. På den tiden var Benny Fredriksson min chef och jag ringde direkt till honom och han frågade: "Vill du polisanmäla?" Och jag sa nej för man vill inte hamna på löpsedlar. Och man visste på den tiden att det var ingen idé, berättar hon vidare.

Hon berättar att hon tänkte lämna teatern om det inte hanterades ordentligt, vilket hon säger att det gjorde, men inte på samma sätt som hon tror hade hänt i dag. 

 

 

Helena Bergström regisserar sedan september Mia Skäringers hyllade show ”Avig Maria – no more fucks to give”. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänskapen med Mia Skäringer

Helena Bergström berättar sedan vidare om hösten 2017 – och beskriver den som en svår tid. Hon vakade dagligen vid sin vän Rikard Wolffs sida fram till hans död och tvingades sedan uppleva anklagelserna mot hennes vän och chef på Stockholms Stadsteater, Benny Fredriksson, som bara månader senare tog sitt liv.

– Alla gick vilse i det här. Det var en fruktansvärd period. Jag känner hur viktig den här frågan är. Jag var en del från början och så händer det där. Jag visste inte hur jag skulle förhålla mig till det, berättar hon i intervjun.

Helena Bergström tog i september i år över som regissör för Mia Skäringers hyllade show "Avig Maria – no more fucks to give" och det har vuxit en stark vänskap mellan de båda.

– Det är ett av de vackraste mötena jag har varit med om i mitt liv. Och den kom efter en tid då mitt liv varit så otroligt tungt. Det känns som en pakt vi har nu. Vi är Jonathan och Skorpan, har Helena Bergström tidigare berättat för Expressen.

Expressen har sökt Helena Bergström via hennes presskontakt som avböjer att kommentera.