Helena af Sandebergs tårar – känslokollapsen på jobbet

af Sandeberg om egna projektet: ”Otroligt spännande”
Bianca Kronlöf och Helena af Sandeberg gör huvdrollerna i ”Deg”.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Något som ibland blev påfrestande rent mentalt.
Foto: Joe Maples / SVT
Helena af Sandeberg berättar om hur en gång kom till jobbet på morgonen och grät: ”Allting bara svämmade över”.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Deg” går på måndagar i SVT 1 och SVT Play.
Foto: Ulrika Malm / SVT

Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf är stjärnorna i SVT:s nya dramathriller-serie ”Deg”.

För Expressen berättar skådespelarna om inspelningen – och en extra påfrestande stund där Helena af Sandeberg brast i gråt.

– Allting bara svämmade över, säger hon. 

I regissören Levan Akins nya tv-serie ”Deg” får vi följa karaktärerna Malou och Liana vars historier möts på grund av ett rånbyte på 47 miljoner kronor.

Både Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf castades för serien långt innan inspelningen – något de tycks vara tacksamma för.

– De kontaktade oss ganska tidigt och skrev rollerna för oss. Men det som attraherar mig med Malou är att hon är otroligt mångfacetterad. Som kvinna, och som kvinnlig skådespelare är man ganska van med att rollerna är en sak tyvärr. Och Malou är liksom allt. Hon är trasslig, hon är jobbig, hon är arg, hon är sårbar, hon vill väl, och hon är helt knäpp. Och att få göra en så mångfacetterad karaktär, det var stort, säger Helena af Sandeberg.

”Driver mig själv hårt”

Hon berättar också hur hon helt och hållet gick in i sin rollkaraktär.

– Den här rollen ligger mig varmt om hjärtat. Den är svår för hennes tankar går åt alla håll. Jag driver mig själv hårt. Men det är för att jag bryr mig, jag vill att det ska bli bra. 

Ibland blev den känslomässiga anspänningen extra påfallande:

– Det var en morgon när jag kom där allting bara svämmade över. För Malou ligger så ofta på gränsen till panik. Regissören sa ”vad är det? varför gråter du?”. Och jag bara ”jag vet inte”. Det är ju så. De här rollerna kostar ju, annars tycker jag inte det är värt det. 

Hade bröstpump med i sminket

För Bianca Kronlöf blev inspelningen, som ägde rum mitt under coronapandemins andra våg hösten 2020 också speciell på ett annat sätt.

– Jag födde min dotter, sen nio veckor senare var det den här inspelningen. Så jag befann mig också i en helt ny situation rent privat. Så jag ammade på nätterna och filmade på dagarna och hade bröstpump med i sminket, berättar hon.

Efter inspelningen har hon varit föräldraledig. En ny typ av tillvaro.

– Jag vet inte om det är någonting man någonsin landar i, att vara förälder. Jag tycker att det liksom är så sjukt. Att man ska ha ansvar för en annan människa. Hon förändras ju hela tiden. Det gör att jag också förändras med henne. 

– Och att folk är väldigt mycket: ”hur känns det att vara mamma?”. Men jag tycker liksom inte att det är en känsla, jag tycker att det är en uppgift. 

Bianca Kronlöfs brev till Soran Ismail: ”Fokus borde ligga på samtycke”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.